Létezik-e szerelem első látásra vagy csak városi legenda?

szerelem első látásra,szerelem,te,psziché,galéria,youtube,szavazás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nagyon romantikus: két idegen összenéz az utcán, villámcsapás hasít beléjük, elektromos szikrák pattognak közöttük, szerelembe esnek, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Valóban létezik ez a jelenség? A kutatók úgy találták, hogy igen, de tettek néhány kiegészítést.

Vegyük például Harry herceget, aki már az első találkozáskor tudta, hogy Meghan az igazi a számára. Matt Damon is hasonlóan nyilatkozott a feleségéről, Lucianáról. És persze nemcsak sztárokkal történik meg ez a kis csoda: a statisztikák azt mutatják, hogy az emberek 60 százaléka megtapasztalja ezt a jelenséget élete folyamán (Naumann, 2004.) Talán te is?


Így esnek szerelembe első látásra a filmekben, 10 top jelenet:


Nem mondhatjuk, hogy a szerelem első látásra jelensége agyonkutatott terület lenne, de azért született egy-két tanulmány a témában. Egy 2017-es holland kutatás során (Zsok, Haucke, De Wit, & Barelds) 400 férfit és nőt kértek meg arra, hogy töltsenek ki egy kérdőívet a potenciális szerelmi partnerekről rögtön azután, hogy találkoztak az ebből a célból összeválogatott tesztalanyokkal. Beikszelhették például azt a választ, hogy „Első látásra beleszerettem ebbe az emberbe”, de arról is nyilatkozniuk kellett, hogy mennyire találták fizikailag vonzónak a másikat, illetve hogy szexuálisan mennyire találták izgatónak. Az adatgyűjtés három platformon zajlott: online; laboratóriumban, amikor is fotón mutatták meg a lehetséges partnereket; illetve élőben, amikor a személyes találkozásra is lehetőség nyílt.

Nos, mire jutottak a kutatók?

1. A szerelem első látásra jelensége nem csupán megszépült emlékek halmaza

A kétkedők azt szokták mondani, hogy szerelem első látásra nem is létezik, csupán utólag színezzük ilyen romantikusra a képet. A 2017-es kutatásban azonban azt találták, hogy az emberek valóban első látásra bekövetkező szerelemről számolnak be rögtön azután, hogy találkoztak az illetővel.2. Szép emberekkel hajlamosabbak vagyunk első látásra szerelembe esni

Egyetlen pluszpont a „vonzósági skálán” (amit a kutatók használtak) azt eredményezte, hogy mások 9-szer nagyobb eséllyel estek szerelembe az illetővel első látásra.

te,psziché,szerelem,szerelem első látásra,kutatás
forrás: Pixabay

3. A férfiak gyakrabban számolnak be az érzésről, mint a nők

A kutatók nem teljesen biztosak az okokban. Lehet, hogy a nők válogatósabbak? Esetleg a férfiak egyszerre több partner iránt is szerelemre lobbannak?


Szerelembe esni könnyű?

4. A szerelem első látásra érzése nem biztos, hogy kölcsönös

Sőt, inkább egyoldalú érzelem. A filmbe illő, hirtelen, kölcsönös fellobbanás tehát egyáltalán nem tipikus. Gyakrabban fordul elő az, hogy az egyik fél első látásra szerelembe esik, míg partnere érzései fokozatosan alakulnak ki. Ezzel együtt a kutatók úgy sejtik, hogy a pár tudattalanul is hajlamos a közös történelmüket utólag úgy átírni, hogy az a kölcsönös, első látásra bekövetkező szerelem érzését igazolja.5. A szerelem első látásra nem igazi szerelem

Azok az érzelmi minőségek, amelyeket a szerelemhez társítunk – intimitás, elköteleződés, szenvedély – nem feltétlenül erősek azokban az első percekben, amikor úgy érezzük, első látásra szerelembe estünk. Legalábbis a párkapcsolatban élők beszámolóiból az tűnik ki, hogy ezek az érzések az ő esetükben sokkal erőteljesebben vannak jelen. Persze ezeknek az érzéseknek a csírái ott vannak a szerelem-első-látásra élmény során is.Ez itt a kérdés:

Nézd meg a galériánkat> 7 kép
Biztos, hogy szereted? 7 nagy különbség a szerelem és a vágy között

És te? Estél már szerelembe első látásra?
Naná, többször is!
Nem, még soha!
Megosztom az eredményt

Tovább olvasok
A lenyűgöző Zselic - szerkesztőink ajánlják kedvenc belföldi úti céljukat (1. rész)

Csillagfény, zöld dombok, szarvasok: kedvenc zselici képeslapjaim. Dudics Emese, szerkesztő írása

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem