Örökre felejtsd el a fehér lisztet? Avagy teljes kiőrlésű tészta valóban sokkal egészségesebb?

tészta,táplálkozás Forrás: unsplash/Rawpixel
A verseny előtti tésztaparti elengedhetetlen a sikerhez a glikogénraktárak feltöltése miatt, viszont sokan szidják a hagyományos, fehérlisztből készült tésztákat. De mi az igazság? Tényleg egészségesebb a teljes kiőrlésű változat? – teszi fel a kérdést a runnersworld.hu

Az állítás:

A teljes kiőrlésű tészta egészségesebb, mint a fehérlisztből készült, mivel tápanyagokban, összetett szénhidrátokban, fehérjében, rostokban, vasban, magnéziumban és cinkben is gazdag. Ezzel szemben a fehérlisztből készült a feldolgozás során sok rostot és értékes tápanyagot veszít el.

A bizonyíték:

Egy adag (60g) teljes kiőrlésű tészta 180 kcal-t, 39g szénhidrátot, 8 g fehérjét, 7 g rostot, emellett magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz. Ugyanennyi fehérlisztből készült tésztában 200 kalória, 42 g szénhidrát, 7 g fehérje, 3 g rost, kevés vas van, viszont a magnézium és cink hiányzik belőle.

A finomított lisztből készült ételeket gyorsabban megemészti a szervezet, mivel megemelik a vércukor és inzulin szintjét. Ráadásul nem is olyan laktatóak, mint a teljes kiőrlésű változatok, emiatt könnyebb túl sokat enni belőlük.

Mi a helyzet a futással?

Az összetett szénhidrátokból nyer energiát a szervezeted futás közben, ha viszont nem viszel be eleget, nagy eséllyel találkozol a fallal. A teljes kiőrlésű tésztában lévő fehérje segít az izmok helyreállításában, a rostnak pedig a vércukorszint stabilan tartásában és az emésztőrendszer működésében van szerepe. A magnézium a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet, a vas ellát energiával, a cink erősíti az immunrendszert.

Ki a győztes?

Annak ellenére, hogy a teljes kiőrlésű tészta egészségesebb, ha nem szereted, akkor természetesen mértékletesen fogyasztva a hagyományos verzióval sincs akkora probléma (persze abban az esetben, ha nem kell szigorú diétát követned). És persze arra is érdemes figyelned, hogy a fehérlisztből készült tésztát elegendő fehérjével, egészséges zsírokkal és zöldségekkel kombináld, ne pedig tejszínes, vajas mártással. A szénhidrátfeltöltés során nyugodtan fogyaszd a fehéret!

Olvasnál még a témában?