Örökre felejtsd el a fehér lisztet? Avagy teljes kiőrlésű tészta valóban sokkal egészségesebb?

tészta,táplálkozás
Forrás: unsplash/Rawpixel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A verseny előtti tésztaparti elengedhetetlen a sikerhez a glikogénraktárak feltöltése miatt, viszont sokan szidják a hagyományos, fehérlisztből készült tésztákat. De mi az igazság? Tényleg egészségesebb a teljes kiőrlésű változat? – teszi fel a kérdést a runnersworld.hu

Az állítás:

A teljes kiőrlésű tészta egészségesebb, mint a fehérlisztből készült, mivel tápanyagokban, összetett szénhidrátokban, fehérjében, rostokban, vasban, magnéziumban és cinkben is gazdag. Ezzel szemben a fehérlisztből készült a feldolgozás során sok rostot és értékes tápanyagot veszít el.

A bizonyíték:

Egy adag (60g) teljes kiőrlésű tészta 180 kcal-t, 39g szénhidrátot, 8 g fehérjét, 7 g rostot, emellett magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz. Ugyanennyi fehérlisztből készült tésztában 200 kalória, 42 g szénhidrát, 7 g fehérje, 3 g rost, kevés vas van, viszont a magnézium és cink hiányzik belőle.

A finomított lisztből készült ételeket gyorsabban megemészti a szervezet, mivel megemelik a vércukor és inzulin szintjét. Ráadásul nem is olyan laktatóak, mint a teljes kiőrlésű változatok, emiatt könnyebb túl sokat enni belőlük.

Mi a helyzet a futással?

Az összetett szénhidrátokból nyer energiát a szervezeted futás közben, ha viszont nem viszel be eleget, nagy eséllyel találkozol a fallal. A teljes kiőrlésű tésztában lévő fehérje segít az izmok helyreállításában, a rostnak pedig a vércukorszint stabilan tartásában és az emésztőrendszer működésében van szerepe. A magnézium a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet, a vas ellát energiával, a cink erősíti az immunrendszert.

Ki a győztes?

Annak ellenére, hogy a teljes kiőrlésű tészta egészségesebb, ha nem szereted, akkor természetesen mértékletesen fogyasztva a hagyományos verzióval sincs akkora probléma (persze abban az esetben, ha nem kell szigorú diétát követned). És persze arra is érdemes figyelned, hogy a fehérlisztből készült tésztát elegendő fehérjével, egészséges zsírokkal és zöldségekkel kombináld, ne pedig tejszínes, vajas mártással. A szénhidrátfeltöltés során nyugodtan fogyaszd a fehéret!


Olvasnál még a témában?

Nézd meg a galériánkat> 7 kép
8 mítosz a tésztafőzésről, ami nem igaz
Tovább olvasok
Így hordd a tavasz alapdarabját, az overált!

Kényelmes, közben pedig eszméletlenül stílusos – a szezon egyik alapdarabja az overál. Megmutatjuk, hogy hogyan viseld a különböző fazonokat.

Ruccanj ki Szlovéniába, szép helyek vannak arra!

A környező országok tele vannak olyan felfedezésre váró helyekkel, amit semmiképp ne hagyj ki. Most Szlovéniából hoztunk egy gyönyörű kedvcsináló videót.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem