Téli olimpia a nappaliban: 3 klassz játékötlet

Borítókép: Téli olimpia a nappaliban: 3 klassz játékötlet Forrás: fatherly.com
Gyorskorcsolya a konyhában? Síugrás a nappaliban? Miért is ne!

Elöljáróban mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy nem, nem őrültünk meg, hogy egy olyan dologgal rukkolunk elő, ami minden bizonnyal irtó nagy kupival és hangzavarral jár. Mert hogy az van, hogy nem elég, hogy még mindig keménykedik velünk a tél, a gyerkőcöket csak hellyel-közzel lehet a szabad levegőre kivinni egy hosszabb és kimerítőbb játszásra és hát ugye mindenki téli olimpia lázban ég.

Miért ne éghetnénk hát mi is abban a gyerekekkel együtt, tettük fel ma a kérdést és válaszként gyorsan ki is találtuk, hogyan lehetnénk a gyerekekkel mi is olimpikonok, még ha játszásiból is.

Valójában az egészhez nem kell más, csak egy kellően nagy tér, némi eszköz, amit bevethetünk a pályák kijelölésére és persze jó hangulat, amit mi szülők szolgáltatunk.

Eljátszottunk a gondolattal, hogy mely olimpiai számok lennének alkalmasak arra, hogy a konyhánkban, esetleg a nappalinkban is megrendezésre kerülhessenek, és rövid tanakodás után a síugrás, a gyorskorcsolya (akár váltó) és a műkorcsolya mellett voksoltunk.

Forrás: getty images
Mi kell hozzá?

Így játszátok:

Egyszerre egy versenyszámmal kezdjük, mondjuk el a (könnyített) szabályokat, miután felrajzoltuk a pályákat és szükséges jeleket a padlóra. A síugráshoz például sáncként használhatjuk a kanapét (persze csak óvatosan), amely elég meghúzzuk az ugrás hosszát jelző vonalakat.

Állapodjunk meg benne, hogy egy versenyző hányszor indulhat, és miután lement az összes kör, lépjünk tovább a következő versenyszámra!

A gyorskorcsolyát remekül lehet imitálni például egy ovális, vagy kerek konyhaasztal körül, főleg, ha csúszik a padló és a gyerekeken csak zokni van. A köridőket mérhetjük a telefonunkon lévő stopperrel is, az eredményt pedig az előzőleg meghozott szabályok szerint adhatjuk a többi ponthoz.

A műkorcsolya remekül mutat szintén csúszósabb kövön, ehhez azonban feltétlenül biztosítsunk felkészülési időt, hogy valóban látványos koreográfiával térjenek vissza csemetéink. A háttérbe betehetünk inspiráló, „győzelmi dalokat”, de persze bekapcsolhatjuk a tv-t is egy-egy versennyel a háttérben.

Szülőként ne feledkezzünk meg fontos kommentári teendőnkről, hangosan és éljenezve kísérjük figyelemmel minden egyes versenyző próbálkozását! Az eseményről videó is készülhet, amit aztán remek lesz családi programokon visszanézni.

Jó téli olimpiát!