Teenboss a konyhában: ünnepi mézes-brandys szivarrudak, videóval

szivarrúd,édesség,recept,videó Forrás: Éva Advent / Lábady Liza
Ellenállhatatlan, addiktív, halálos édesség, amit az év minden más napján egyszerűen erkölcstelenség lenne fogyasztani, de a karácsony az karácsony!

Lány vagyok. 16 éves. Katolikus családba születtem, de mindig is nyitott voltam a vallások terén. Gondolatban voltam már mohamedán, hinduista, buddhista, de két hete áttértem a derékbőséghitre. Azt hiszem, ez lesz az igazi.

Minden reggel áldozom is egy tál zabkását vallásom oltárán. Csodálatos érzés lerakni súlyos terheimet az igaz hit által, annyira könnyed vagyok, hogy a gravitáció egyedül már csak az ajkamra hat, ami még mindig lefelé görbül ugyan, de míg másokat a halál, engem legalább már csak 5-6 kiló választ el az örök boldogságtól. Egyedül a családom áll az üdvözülésem útjába. Apukám szerint megtérésem óta sokkal nagyobb teherrel sújtom a családi életet, mint a mérleget annak előtte. Mondhatni eléggé elnehezedett a kapcsolatom mindenkivel, de ki ad azoknak a véleményére, akik még a kávéjukba is cukrot tesznek, a kenyerüket fehéren eszik, és a nutellát is centivastagon kenik az előbb említett fehér halálra?

Mindegy, lassan itt a karácsony és végre lehetőségem lesz bemutatni, hogy mennyire zseniális és modern, amit én eszem, hátha ők is inspirációt kapnak tőle. Arra gondoltam, hogy meglepem a családomat az ünnepi vacsorával.

Toroknedvesítőnek almaecetfröccsel kezdhetnénk, az előétel szénhidrátcsökkentett korpakeksz lenne. A főétel még kissé homályos, de a cukkini-spagetti karfiol-krumplipüré eléggé vonz, hiszen érezni se lehet majd a különbséget közte és „rendes” megfelelői között. A desszertnél még vacillálok az útifűmaghéj-püré és chiamag-kompót között, bár lehet, hogy egy nagy lábos lassan felszívódó zabkásával zárom az ünnepi menüt. Arcomon ábrándos mosollyal képzelem el, ahogy az ünneplőbe kipucolt kisöcséim vigyorogva, csillogó szemekkel harapnak a korpakekszbe, de aztán folytatódik a fejemben pergő film, és lelki szemeim előtt látom, hogyan köpik is ki, öklendezik vissza az aranyat érő ambróziát.

Disznók elé a gyöngyöt, kár ezekbe az ilyen finomság, hisz annyira konzervatívok szegények, hogy múmiákat lehetne tartósítani velük.

Eléggé felzaklatott a gondolatbeli horrorfilm, amit fintorgó családom és a korpakeksz haláltusájáról láttam, később sem tudtam megnyugodni. Egész nap „egyhetes léböjtkúra – előtte-utána” képeket nézegettem az interneten, de még ez se derített jobb kedvre. Akkor telt be a pohár, amikor találtam egy cikket, miszerint a lassan felszívódó szénhidrátok is felszívódnak egyszer. Pedig azt hittem, hogy legalább a zabpehelyben nem kell csalódnom. Ha jobban belegondolok, már nem is szeretem annyira azt a ragasztó állagú, fűrészpor ízű takarmányt. Kiábrándultan, fáradtan adtam meg magamat.

Végül ráébredtem, hogy a karácsony családi ünnep, és ha a családom krónikus ízlésficamban szenved, az ünnep szellemében nekem is osztoznom kell betegségükben. A Kisjézus biztosan nem fogja kalóriának számítani ezt a szeretteimért hozott önfeláldozó aktust, és karitatív munkámért cserébe nem fog plusz kilókkal sújtani. De akkor már valami tényleg ünnephez méltó fogás jöhet csak szóba!

karacsony,mezes-brandys szivarrudak,recept,videó
Forrás: Teenboss/Lábady Liza
Teenboss a konyhában: ünnepi mézes-brandys szivarrudak

Mézes-brandys, krémes, ropogós, igazi keményre vert tejszínhabbal töltött, korhatár nélkül fogyasztható szivarrudacskák…

Ellenállhatatlan, addiktív, halálos édesség, amit az év minden más napján egyszerűen erkölcstelenség lenne fogyasztani, de a karácsony az karácsony!

(Ajánlott csak az ajándékbontás után feltálalni, hogy legalább egyszer beleférjen még mindenki a karácsonyi ajándékaiba.)

Nézd meg, hogyan készülnek lépésről lépésre a mézes-brandys szivarrudak! Próbáld ki otthon Te is – íme a recept!

Recept:

Hozzávalók (10 db-hoz): 5 deka vaj

  • 5 deka kristálycukor
  • 5 deka méz
  • 5 deka liszt
  • 1 evőkanál brandy
  • egy csipet őrölt gyömbér

Elkészítés: A vajat cukrot és mézet kis lángon olvaszd meg. Vedd le a tűzről és add hozzá a lisztet, a brandyt és a gyömbért. Keverd simára, majd sütőpapírral kibélelt tepsire tegyél evőkanálnyi kupacokat egymástól 10 centire. 180 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig süsd.Pár perces pihentetés után csavard szivar alakúra.Ha kihűlt, tejszínhabbal töltve tálald.

Még több egészséges ünnepi édességért katt a galériára!

advent,karácsony,édesség
Forrás: Éva Advent
Ne maradj le az Éva Advent további ínycsiklandó édességreceptjeiről! evamagazin.hu/advent