Találj saját módszert a fogyáshoz! Útmutató életmódváltást tervezőknek

Találj saját módszert a fogyáshoz! Útmutató életmódváltást tervezőknek
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Sajnos nem tudunk olyan esetről, amikor önmagától világgá ment volna a zsír. A különböző helyeken megbúvó párnácskáink köszönik jól érzik magukat, és eszük ágában sincs egyik percről a másikra felszívódni. Hát ezért vagyunk ki teljesen a fogyókúra szó hallatán, és ezért ugrunk fejest egy csomó diétába. De mi lenne, ha végre kiderítenénk, hogy mi is a nekünk való megoldás?

A fogyásból nem jó viccet csinálni. Pedig rengetegszer azt csinálunk belőle, amikor újra és újra belelovalljuk magunkat egy-egy trendi diétába, amivel már félidőben rendre fel is hagyunk. Akkor meg mi értelme van az egésznek? Valóban nem sok, ha az elhatározás mögött nincs tudatos célkitűzés, akaraterő és kitartás. A diéta megkezdése előtt érdemes elvégezni magadon egy rövid felmérést, aminek segítségével meghatározhatod, hogy számodra mik a fontos szempontok, hova akarsz eljutni és alapvetően azt is, hogy miért és mire van pontosan szükséged. Jöjjön néhány kérdés, amit válaszolj meg magadnak annak érdekében, hogy eredményes legyen a fogyókúrád!


1. Kezdjük a legelején! Mi a célom? Miért érzem úgy, hogy szükségem van a súlyfelesleg leadására? Mi lesz jobb azáltal, hogy könnyebb leszek? Hogyan fogom érezni magamat, ha leadom és meg is tudom tartani a súlyomat? A saját elvárásaim vezényelnek a diétára, vagy külső hatásra kezdek bele?


Tipp: Mindig határozd meg és tisztázd le magadban az elhatározásod gyökereit és mélységét! Pontosan tudnod kell, hogy miért vágsz bele a fogyókúrába ahhoz, hogy képes legyél véghezvinni.


2. Mennyire tervezek hosszútávra? Ennek tükrében milyen jellegű diétára van szükségem? A tartós eredmény érdekében készen állok az életmódváltásra is? Mennyire tudatos az elhatározásom? Ennek megfelelően mennyire tudok kitartó lenni?


Tipp: Jelöld ki a diéta időtartamát és azt is tervezd meg, hogy mi következik utána! Építs fokozatosságot a tervedbe, így tartósabb lesz a sikerélményed!

,coaching tippek fogyáshoz,fogyókúrás coaching tippek,diéta tippek coaching,tippek életmódváltáshoz,coachold magad vékonyra,fogyi coaching,


3. Mire van szükségem ahhoz, hogy megkezdjem a diétát? Szükségem van-e külső segítségre? Ha igen, hol találok hozzáértő szakembereket (pl. dietetikus, gasztroenterológus, személyi edző stb)?


Tipp: Alaposan készítsd elő a terepet: ha kell, menj el egy labor vizsgálatra, étkezési tanácsadásra azért, hogy személyre szabottan kezdhess neki a fogyásnak! Hidd el, a rengeteg fogyókúra tipp közül kicsi az esélye, hogy elsőre megtaláld azt, ami neked működik és közben egészségesen tart, ezért ne sajnáld azt a magadra fordított időt, amíg ellátnak tanácsokkal!


4. Hogyan állok neki? Mi lesz az első lépés, amit meg kell tennem azért, hogy az elhatározásomból cselekvés legyen? Segít-e, ha készítek egy akciótervet, részletes napirendet, edzés naplót?


Tipp: Sokkal könnyebben tudod kontrollálni a fogyás folyamatát, ha naplót készítesz róla! A legelején írd le a méreteidet (comb, has, fenék stb), hogy félidőben és a program végeztével centikben is lásd az eredményt! Minden egyes nap jegyezd fel, hogy pontosan mit ettél, így elkerülheted a kicsapongást, hiszen ami le van írva, az mindig ott villog képzeletben a szemed előtt! Írd le azt is, hogy melyik nap milyen mozgást végeztél és mennyi ideig! Ha könnyebb kalóriaszámítással is követni a jegyzetelést, azt is csatold mellé!


5. Mi lesz a vészterv arra az esetre, ha úgy érzem, feladom? Kihez fordulhatok, ha alábbhagy a lelkesedésem? Milyen szankciókat, szabályokat állítok fel magamnak, amihez végig tartom magamat (pl. étkezéssel kapcsolatos szabályok)?


Tipp: Mindig legyenek saját magad hozta szabályok, amelyek azt is tartalmazzák, hogy mi az a kilengés, amit még megengedsz magadnak, milyen gyakorisággal, és mi az, ami már nem fér bele! Természetesen ezek lehetnek gondolatban megalkotott támpontok, de még nyomatékosabb, ha akár pontokba szedve felírod magadnak egy jól látható helyre. Előre tisztázd azt is magadban, hogy hogyan viszonyulsz a hibázáshoz, így nagyobb eséllyel teszed túl magad egy esetleges bűntudaton!

,coaching tippek fogyáshoz,fogyókúrás coaching tippek,diéta tippek coaching,tippek életmódváltáshoz,coachold magad vékonyra,fogyi coaching,


6. Változtatok-e az étrendemen? Ha igen, mi alapján állítom össze? Megtervezem-e a bevásárlást és a főzést? Milyen ételek felelnek meg az ízlésemnek, és melyek azok, amiket nem vagyok hajlandó kipróbálni, vagy másra cserélni? Mennyire drasztikus az az étrendváltás, amire jelenleg készülök?


Tipp: Érdemes előre összeállítani egy étrendet és egy olyan listát is, ami egészséges nassolnivalókat tartalmaz, amit a nagy étkezések között lehet beiktatni. Ezeknek a preferenciáknak megfelelően próbáld meg beszerezni a tányérodra kerülő ételeket, és semmiképp ne kényszerítsd magad olyasvalami elfogyasztására, amire igazából nem vágyakozol! Még akkor sem, ha állítólag csodás a zsírégető hatása! Az a fontos, hogy a fogyást és az esetleges életmódváltást olyan értékek mentén érd el, ahogy az neked elfogadható.


7. Van-e elképzelésem arról, hogy az általam vágyott állapot számomra reális-e, elérhető-e, egészséges-e, megtartható-e? Van-e példaképem? Ha van példaképem, elfogadom-e, hogy a róla alkotott elképzelésem sosem fog 100%-ban megegyezni azzal, ahogy magamat látom, vagy valaha is láthatom?


Tipp: Vizsgáld meg a kitűzött célodat annak tükrében, hogy mennyire tartod megvalósíthatónak saját erőből, túlzott erőfeszítések híján! Lehetőség szerint a példaképedet inspirációként, motivációként használd, ne pedig összehasonlítási alapnak, mert utóbbi esetben több kudarc érhet, mint amennyi tényleges sikerélmény.


8. Mennyi időt tudsz ténylegesen rászánni egy nap a fogyásodra? Hány testmozgást tudsz reálisan beiktatni egy héten és mennyit tudsz ebből hosszútávon is betartani?


Tipp: Ne verd át magad az edzésterv megálmodásakor!
Mérd fel a saját képességeidet és annak megfelelően tervezd be a mozgást, majd fokozatosan növeld az adagot, ha már úgy érzed, készen állsz rá! Ne feledd, ahhoz, hogy beinduljon a folyamat, kezdetben ki kell szállnod a kényelmes fotelből, és bármilyen nehéz is, át kell törnöd a komfort zónád képzeletbeli falát! Az első néhány alkalom mindig nehéz, de ha kitartó vagy, ráérzel a mozgás ízére!

,coaching tippek fogyáshoz,fogyókúrás coaching tippek,diéta tippek coaching,tippek életmódváltáshoz,coachold magad vékonyra,fogyi coaching,


9. Mi fog átlendíteni a kezdeti vagy a váratlan nehézségeken?
Mi vagy ki tudja maximálisan fenntartani a motivációmat, vagy visszaterelni arra az útra, amin elindultam? Hogyan veszem észre, ha letértem az útról és mit teszek olyankor, hogy folytatni tudjam?


Tipp: Egyedül te ismered magadat annyira, hogy tökéletesen tisztában legyél a képességeiddel, szokásaiddal, ezért csak te tudhatod azt is magadról, hogy miként vagy képes túlélni, átvészelni a nehezebb pillanatokat! Ha már van negatív tapasztalatod magadról, azt is tudod, hogy melyek azok a pontok, amikor félre szoktak siklani a tervek, vagy ahol alábbhagy a lelkesedés. Játszd ki saját magadat és készíts vésztervet arra, hogy mit teszel ilyen esetben! Legyen ez a privát vészhelyzeti protokollod, amiben egyértelmű utasításokat adsz a jövőbeli énednek a rosszabb időkre: ötletelj, keress megoldásokat, írd le, mondd fel magadnak hangrögzítőre, vagy készíts motiváló videót és vedd elő akkor, ha jön a negatív hullám! Így segíthetsz magadnak meglovagolni őket.


10. Fel vagyok-e készülve a külső zavaró, gátló tényezőkre? Mik azok a helyzetek, amiket igyekeznem kell elkerülni? Kik azok a személyek, akiket fontos bevonnom a fogyókúrámba?


Tipp: Legyél tisztában azzal, hogy mi vár rád a fogyókúra ideje alatt, például a családi, baráti összejövetelek alkalmával! Tudatosan készülj fel arra, hogy mit szabad és mit nem (pl. étkezés, alkoholfogyasztás, megengedett kilengés), így nem kell átállnod sóvárgó üzemmódba! A közvetlen környezetedet tájékoztasd a változásról, így nem csak támogatókra tehetsz szert, hanem nagyobb odafigyelést is kaphatsz.


És a végére talán a legeslegfontosabb dolog: csak akkor fog működni, ha te akarod, magadért akarod, és tudatos, átgondolt az elhatározásod. Csakis az számít, hogy te elégedett, kiegyensúlyozott legyél, és jól érezd magad a bőrödben! Ha ezek plusz pár kilóval is megvannak, akkor csak arra figyelj, hogy egészséges legyél!

A cikk szerzője life coach. Ide kattintva találod az elérhetőségét.

Ez a legfontosabb készség, amivel egy 21. századi tanulónak rendelkeznie kell

Programozni? Három nyelven beszélni? Kapcsolathálózatot építeni? Ezek mind nagyon fontos feltételek a sikerhez, de a CNN újságírója szerint van egy készség, ami mindegyiknél alapvetőbb a mai diákok számára.

Minimalista karácsony, avagy 5 tipp, hogy élvezd is az ünnepet

A karácsony a te ünneped is, tehát ha van olyan eleme (legyen az főzés, ajándékozás vagy valami egészen más), ami nem tesz maradéktalanul boldoggá, akkor nyugodtan elgondolkozhatsz rajta, hogyan szabadulhatnál meg tőle. Ehhez pedig akár a minimalista életmód alapelveit is segítségül hívhatod.

Jennifer Lawrence: Amikor visszanézem egy filmemet, mindig a tokámat és az aknémat veszem észre először

J-Law egy kerekasztal-beszélgetésen mondta ezt. „Megbolondultál?” – ez volt Jessica Chastain első reakciója, de aztán rájött, hogy ő maga is eléggé kritikusan figyeli magát a filmvásznon.

Így szervírozz, hogy minden ünnepibb legyen! – 8 ötlet

Szinte biztos, hogy így nem kell sok maradékot elcsomagolnod másnapra...

15 másodperc alatt boldoggá tesz ez a website pusztán azzal, hogy kiszámolja, hányadik leggazdagabb ember vagy a világon

Épp most próbálod kitalálni, hogyan jöjjetek ki a hó végéig? Vacillálsz, hogy felvegyél-e egy újabb hitelt? Jó hírünk van.

Minél korábban aggatod fel az ünnepi égőfüzéreket az otthonodban, annál boldogabb ember vagy – állítja egy pszichológus

Te is úgy érzed, évről évre egyre korábban kezdődik a karácsonyi időszak? Nos, ez nem biztos, hogy baj – jelentette ki egy pszichológus szakértő.

4 mindennapos dolog, amitől még rosszabb lesz a gyulladt, pattanásos arcodnak

Talán észre sem veszed, hogy ezeket csinálod, pedig jó lenne felhagyni velük.

Valaki képes volt magas művészetet csinálni a tükörtojásból

Fogalmunk sincs, hogy a fenébe faragja ki ezeket az alakzatokat a fehérjéből meg a sárgájából. Kivéve persze, ha Photoshoppal.

Íme, a tökéletes megoldás arra, hogyan válassz babakocsit!

Ehhez fogható módszerrel még nem találkoztunk.

A fehérbor jótékony hatásai

Biztosan számtalanszor hallottad már, hogy milyen jó hatással van az emberre a minőségi bor mértéktartó fogyasztása, azonban érdemes tudnod, hogy egészen pontosan melyek is ezek a pozitív hatások.

Napi horoszkóp november 21.: a Kosok ügyei pozitív irányt vesznek, az Oroszlánoknak váratlan fordulat adhat lendületet

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Mostantól a rántott hús sem tilos a fogyókúra alatt: isteni és egészséges panír receptek, amikért odáig leszel

Fogyózol, de ölni tudnál valami "rendes" kajáért, mondjuk egy jó kis rántott szeletért? Mostantól nem kell száműznöd ezt a finomságot az étrendedből, mert van pár egészséges verzió, amit bátran fogyaszthatsz – persze csak módjával!

6 viselkedés, amivel eltaszítasz magadtól másokat

Lehet, hogy a viselkedésed miatt távolodnak el tőled a számodra fontos emberek?

Jé, ezt nem is tudtam: egészen pontosan ezért korog a gyomrunk, amikor éhesek vagyunk

Már órák óta nem ettél és a gyomrod jól hallható jelekkel adja tudtodra, hogy ez tarthatatlan állapot? Most kiderül, mi okozza a furcsa és néha kellemetlen zörejeket.

Sokféle korú, bőrszínű és testalkatú női főszereplőkkel dolgozik a Disney a legújabb filmjében – nézd meg az új előzetest!

Az Időcsavar című fantasy 2018 tavaszán érkezik az amerikai mozikba Oprah Winfrey, Reese Witherspoon és Mindy Kaling főszereplésével.

5 hazugság, amit soha többé ne mondj magadnak

Te is nap mint nap elmondod magadnak ezeket a hazugságokat?

Mit szólnál, ha a 10 éves gyereked netes újságot alapítana?

És nem, egyáltalán nem babázásról szólnának ezek a hírek...

Így segíthetsz valakinek az újrakezdésben – 2. rész: az új befogadása

A bajban is elkél a jóbarát és a külső segítség. Még ha valaki nem is mondja.

Van egy látványos japán módszer, amellyel sokkal egyszerűbb megérteni a szorzást az iskolában – vagy mégsem japán és mégsem olyan egyszerű?

Két-, sőt háromjegyű számokat is könnyedén (és helyesen) összeszorozhatunk ezzel az eljárással. Egy matektanár ki is próbálta kérésünkre a tanítványaival, és aztán megkérdezte tőlük, milyen volt.

Kövess minket

Előfizetés