Folyton lázas a gyerekem! – A szakértő válaszol

Folyton lázas a gyerekem! – A szakértő válaszol

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dr. Németh Ágnes gyermekgyógyász, klinikai főorvos válaszol olvasónk kérdésére.

"9 éves kisfiam elég gyakran szokott hirtelen belázasodni úgy, hogy más baja, más tünete nincs. Sok helyen hallani, hogy nem egészséges azonnal lázcsillapító gyógyszerhez nyúlni – vannak-e esetleg más lázcsillapító alternatívák, amiket ilyenkor alkalmazni lehet? (A hűtőfürdőt szoktuk alkalmazni.) Illetve mikor van az, amikor már muszáj gyógyszert adni? Hány fok felett és mennyi idő után? És mi lehet ennek a sok láznak az oka? Lehet akár pszichés eredetű is? Ki tudják ezt vizsgálatokkal deríteni?"

A láz a szervezet jelzése arról, hogy valami nincs rendben. Hasonlóan a köhögéshez, figyelemfelhívó jelentősége van és nem feltétlenül tesz kárt a szervezetben. Vannak gyermekek, akik nagyon hamar belázasodnak, hirtelen ugrik fel a lázuk magasra, és persze vannak, akik kevésbé „lázongók” – ez családi örökség, egyéntől függ.
Lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet meghaladja a 38,5 C értéket. Ez esetben a „köpeny” hőmérsékletről beszélünk, amit a hónalj alatt tartott hőmérővel mérünk.

lázas gyermek más tünet nélkül,lázas gyermek más tünet nincs,lázas gyermek hideg végtagok,lázas gyermeket betakarni,lázas gyermek borogatása,lázas gyerek betakarás,gyakran lázas gyerek,belázasodott a gyerek,hűtőfürdő mikor,hűtőfürdő hányfokos,hűtőfürdő a,

Amennyiben a kis beteg lázas, akkor a beteg állapotától függően érdemes a lázat csillapítani.
A magasabb hőmérséklet alkalmas lehet arra, hogy bizonyos, elsősorban vírusok okozta betegségekben a kórokozót elpusztítsa, illetve olyan anyagcsere változásokat indítson el, amely riasztja a szervezet védekező mechanizmusait. Innen ered az a vélemény, hogy hagyjuk, hadd legyen a gyermek lázas, mert az „jót tesz”. Azonban a lázcsillapítás szükségességét mindenképpen a beteg állapota dönti el. Amennyiben a beteg magasabb testhőmérséklet esetén kielégítően érzi magát, nyugodtan lehet várni a testhőmérséklet csökkentésével. Viszont ha a beteg elesett, aluszékony, bágyadt, nem akar enni, inni, fejfájás gyötri – azaz szenved –, mindenképen csillapítsuk a lázat.
Akinek a családjában előfordult lázgörcs, vagy éppen az adott betegnek volt már lázból eredő görcsös rosszulléte, azoknál a lázcsillapítást hamar el kell kezdeni. Hasonlóan kell eljárni krónikus betegségek esetén is, ahol a kórkép velejárója lehet láz. Gyorsan kialakuló és rövid lefolyású betegség esetében (például lázzal járó vírusfertőzésben), valamint akkor, ha nincs krónikus betegsége a gyermeknek, a körkörös, azaz rendszeresen 6-8 óránként történő lázcsillapítás nem indokolt.

A lázcsillapításnak vannak gyógyszeres és fizikai beavatkozással járó módozatai.
Ha lázasak vagyunk, mérsékelt keringés átrendeződés alakul ki a szervezetben. Ezért van az, hogy úgy érezzük a gyermeknek lángol a teste, közben pedig a végtagjai hidegek.
Első lépésként biztosítani kell a szervezet hőleadásának lehetőségét, azaz a gyermek ruháit lehetőség szerint vegyük le és ne takargassuk be, mert utóbbival megnehezítjük a hőleadást.
Ha a gyermek nem túlzottan bágyadt, és a láz nem ér el extrém értékeket (pl. 40 C-t), várhatunk a lázcsillapítással. Szerencsés esetben egyéntől és betegségtől függően bizonyos idő elteltével önmagától is csökken a hőmérséklet. Fontos: láz esetén a folyadékvesztés nagyobb mértékű, így a folyadékot bő itatással pótolni kell!
Ha tartósan, 1 óra múlva is fennáll a 38,5C-t meghaladó hőmérséklet, elsősorban a gyógyszeres lázcsillapítás javasolt!
Első választandó gyógyszer lehet a paracetamol, amelynek dózisa testsúlytól függ. Ez egy litikus, azaz lassan, a keringést kímélve ható gyógyszer. A beadást követően 60 perc múlva érdemes „visszamérni” a hőmérsékletet. Általában 6-8 óra a hatástartama.
A második, kicsit gyorsabban ható lázcsillapító csoport az ibuprofen, szintén testsúlynak megfelelően kell adagolni. Ez is 30-60 perc alatt normalizálja a testhőmérsékletet kb. 6-8 órás időtartamra.
Magyarországon még mindig elterjedt az amidazophen használata, ami a veszélyei miatt – amelyek ritkák – a nemzetközi szakirodalomban nem javasolt.
A régebben használt aszpirin származékok használata gyermekkorban nem ajánlott, mert vírusfertőzés esetén súlyos állapotot okozhat – különösen csecsemőknél.

A fizikális lázcsillapításnak is több fokozata illetve formája ismert.
Ha a gyógyszeres lázcsillapítás mellett a hőmérséklet nem csökken vagy még felfelé is mozog, alkalmazhatjuk a hűtőfürdőt vagy a hűtő borogatást.
A hűtőfürdő esetén a klasszikus eljárás, hogy kevés kellemesen meleg vízbe ültetjük a gyermeket és lassan locsolgatjuk a hátát és a mellkasát, végtagjait. A forró testről a víz elpárolgása elvonja a hőt és csökkenti a lázat. A másik megoldás, hogy a kellemesen meleg vízbe óvatosan belefektetjük a gyermeket, úgy, hogy az egész testet ellepje, és mellé helyezzük a vízbe a zuhanyt. A hideg víz lassú hozzáadásával a testhőmérséklet is lassan csökkenni fog. Ez az eljárás 20-30 perc alatt vezethet eredményre.
A hűtőborogatást mindig a teljes törzsre alkalmazzuk! A csuklókra, fejre helyezett hideg vizes borogatás nem elegendő és nem lesz hatékony. A fizikális hűtés – mivel stresszhelyzetet okoz a gyerkőcnél – csak végső esetben javasolt, akkor, ha a gyógyszerek hatástalanok.

lázas gyermek más tünet nélkül,lázas gyermek más tünet nincs,lázas gyermek hideg végtagok,lázas gyermeket betakarni,lázas gyermek borogatása,lázas gyerek betakarás,gyakran lázas gyerek,belázasodott a gyerek,hűtőfürdő mikor,hűtőfürdő hányfokos,hűtőfürdő a,

Olvasd el ezt is!

Ha a lázas állapotok rendszeresen visszatérnek, mindenképpen javasolt a kivizsgálása annak, hogy nem bújik-e meg a háttérben valamilyen krónikus megbetegedés.
Ha gondos fizikális vizsgálattal sem találunk gyulladásra utaló jeleket, és a láz tartósan fennáll, illetve vissza-visszatér, akkor vizeletből és vérből végzett laboratóriumi vizsgálatok segíthetnek annak eldöntésére, hogy baktérium okozta vagy vírus okozta fertőzésről, vagy egyéb gyulladásos folyamatról van-e szó.
Mindenféleképpen szükséges részletes kivizsgálás olyan esetben, amikor 4 hét folyamatos lázas állapot áll fenn, aminek látszólag külső oka nem ismert. Ez az úgynevezett FUO (fever of unknown origin) vagy ismeretlen eredetű lázas állapot. Ezt számos alattomosan lappangó krónikus, az immunrendszer kóros működése által okozott megbetegedés elő tudja idézni, melyeket ki kell zárni. Az esetek egy kis részében a lázas állapot hátterében semmilyen betegség nem mutatható ki. Ezekben az esetekben akár arról is szó lehet, hogy a szervezet hőmérsékletét koordináló központi idegrendszeri folyamatok magasabb hőre „állítják be” a testhőmérsékletet, ami, ha már minden lehetséges kórképet kizártunk, nem jelent az adott egyénnél kóros állapotot.


Te is kérdeznél dr. Németh Ágnes gyermekgyógyász főorvostól? Most megteheted! Írd meg a kérdésedet, problémádat az evamagazin@evamagazin.hu címre és mi továbbítjuk azt a szakértőnk felé. A tárgy legyen: "A szakértő válaszol". Kérdésed természetesen név nélkül fog megjelenni a weboldalon.

Valaki képes volt magas művészetet csinálni a tükörtojásból

Fogalmunk sincs, hogy a fenébe faragja ki ezeket az alakzatokat a fehérjéből meg a sárgájából. Kivéve persze, ha Photoshoppal.

Íme, a tökéletes megoldás arra, hogyan válassz babakocsit!

Ehhez fogható módszerrel még nem találkoztunk.

A fehérbor jótékony hatásai

Biztosan számtalanszor hallottad már, hogy milyen jó hatással van az emberre a minőségi bor mértéktartó fogyasztása, azonban érdemes tudnod, hogy egészen pontosan melyek is ezek a pozitív hatások.

6 viselkedés, amivel eltaszítasz magadtól másokat

Lehet, hogy a viselkedésed miatt távolodnak el tőled a számodra fontos emberek?

Jé, ezt nem is tudtam: egészen pontosan ezért korog a gyomrunk, amikor éhesek vagyunk

Már órák óta nem ettél és a gyomrod jól hallható jelekkel adja tudtodra, hogy ez tarthatatlan állapot? Most kiderül, mi okozza a furcsa és néha kellemetlen zörejeket.

Sokféle korú, bőrszínű és testalkatú női főszereplőkkel dolgozik a Disney a legújabb filmjében – nézd meg az új előzetest!

Az Időcsavar című fantasy 2018 tavaszán érkezik az amerikai mozikba Oprah Winfrey, Reese Witherspoon és Mindy Kaling főszereplésével.

5 hazugság, amit soha többé ne mondj magadnak

Te is nap mint nap elmondod magadnak ezeket a hazugságokat?

Mit szólnál, ha a 10 éves gyereked netes újságot alapítana?

És nem, egyáltalán nem babázásról szólnának ezek a hírek...

Így segíthetsz valakinek az újrakezdésben – 2. rész: az új befogadása

A bajban is elkél a jóbarát és a külső segítség. Még ha valaki nem is mondja.

Van egy látványos japán módszer, amellyel sokkal egyszerűbb megérteni a szorzást az iskolában – vagy mégsem japán és mégsem olyan egyszerű?

Két-, sőt háromjegyű számokat is könnyedén (és helyesen) összeszorozhatunk ezzel az eljárással. Egy matektanár ki is próbálta kérésünkre a tanítványaival, és aztán megkérdezte tőlük, milyen volt.

Borozási hibák, amiket biztosan te is elkövettél már

Akár szenvedélyes borgyűjtő vagy, akár csak egy-egy kósza palackot bontasz fel a barátaid társaságában, egész biztosan követtél el már néhányat az alábbi hibákból. Azért, hogy legközelebb ne ess hasonló csapdába – és a következő pohár bor még élvezetesebb lehessen –, összegyűjtöttünk pár tipikus esetet, amit jobb, ha elkerülsz!

Így készíthetsz cuki papírkoszorút fillérekből – VIDEÓ!

Egyszerű és mutatós adventi papírkoszorú! Sokszínű, mintás dekorpapírokat találsz hozzá az Éva Advent különszámban.

Így adhatsz olyan ajándékot egy férfinak, aminek tényleg örülni fog

Vesd be ezeket a technikákat, és így talán könnyebb lesz neki ajándékot választani!

Így segíthetsz valakinek az újrakezdésben – 1. rész: a múlt elengedése

A bajban is elkél a jóbarát és a külső segítség. Még ha valaki nem is mondja.

Időutazás: városok látképe több évtizeddel ezelőtt és most

Bizonyos városokat már el sem tudnánk képzelni modern épületek, felhőkarcolók nélkül. Pedig egykor minden a földúttal kezdődött.

Angelina Jolie találkozott Justin Trudeau-val – nézd meg a filmplakátra illő fotót!

A színésznő az ENSZ különmegbízottjaként nagyon keményen felszólalt egy vancouveri konferencián a nők elleni erőszak tárgyában, a kanadai miniszterelnök pedig figyelemreméltó fényképet posztolt kettőjükről.

A férjem és én már nem szexelünk – viszont közelebb vagyunk egymáshoz, mint valaha

A szerelem és a szex nem mindig jár kéz a kézben – meséli a 37 éves Nancy. Úgy sejtjük, sok hasonló példa lehet körülöttünk is, ezért döntöttünk úgy, hogy megosztjuk ezt a történetet.

10 alkalom, amikor gyerekek túl sokat kotyogtak ki a szüleikről

Persze a legtöbb ártatlan kis félreszólás – vagy őszinteség.

Kövess minket

Előfizetés