A férfiaknak is van testképzavaruk

A férfiaknak is van testképzavaruk
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vajon mit gondol magáról a mai férfi? Milyen a saját testéről, megjelenéséről, önmagáról alkotott képe? Ciki vagy cuki az „apatest”? Ilyen kérdésekre válaszol a coach és egy rövid gyakorlatot is ajánl, nemtől függetlenül.

-- A cikk szerzője life coach. Ide kattintva kérdezhetsz tőle.--

Nem lehet és nem is szabad általánosítani, az azonban teljesen biztos, hogy a férfiak is nap mint nap megküzdenek az önelfogadás sötét szörnyetegével. Mind a privát környezetemben, mind pedig a coaching ülések alkalmával sokszor találkozom azzal a jelenséggel, hogy a férfiak valósnak gondolt problémái, általuk megnevezett nehézségei mögött igazából egészen más okok állnak: önbizalomhiány, eltorzult önkép, önértékelési problémák, megfelelési kényszer, görcsös bizonyítási vágy és még sok más blokkoló, gátló tényező, ami sokszor nem engedi hogy a férfi az legyen, aki tényleg lenni akar: kívül is és belül is ugyanaz a magával elégedett, kiegyensúlyozott személy.

És persze a társadalom sem könnyíti meg a dolgát, hiszen nem elég, hogy minden nap új divathullám söpör végig a világon – hippik, metroszexuálisok, hipszterek és még ki tudja milyen értelmezhetetlen szavak dugják skatulyába – hanem még olyan badarságok is összezavarják, hogy ciki vagy cuki az „apatest”, vagy, hogy még mindig trendi-e a modell külső, meg a legyantázott mellkas.

Az egyik kedvenc történetem a skatulyázással kapcsolatban az apukámról szól. Fiatal korában olyan volt, mint egy deszka, persze azért szépen kipárnázva izommal – szóval egy volt a teljesen egészséges testalkatúak közül. Ahogy teltek az évek szép kis pocakot növesztett magának, amit valójában mi, a családja sosem bántunk; elfogadtuk olyannak amilyen, de persze biztattuk minden egyes megkezdett diétája alkalmával. Így ma már szerencsére az aktív sportnak és a megválogatott étrendnek köszönhetően ismét kezdi elfogadni önmagát, bár még mindig nehezen engedi el azt a fiatal képet, aki egykor visszanézett rá a tükörből. Egy nyaralás alkalmával történt, hogy a szüleim elmentek egy sivatagi túrára, ahova egy másik magyar házaspár is a csoporttal tartott. Megálltak egy oázisnál fényképezni, ahol a házaspár hölgy tagja megkérte édesanyámat, legyen szíves lefotózni őket a férjével, ahogy a vízesés előtt állnak. Az én apukám mindezt egyáltalán nem észlelve, gyanútlanul besétált a képbe; mire a hölgy férje felkiáltott: „Megkérném kis kövér útitársunkat, hogy álljon ki a képből!”
Hát csoda, hogy a sztereotípiák kereszttüzében sérül az önkép meg az önbecsülés?!

Mégis hogyan lehet helyrehozni, korrigálni ezeket a sérüléseket? Íme egy rövid coaching gyakorlat, otthoni használatra:
Képzeld el magadat, amikor elégedett vagy, amikor kiegyensúlyozottnak érzed magad! Fogalmazd meg magadnak pontosan, milyen érzés, akár írd is le egy papírra! Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

♦Milyen az, amikor igazán jól érzem magam, mit viselek, hogyan viselkedem? ♦Milyenek ezek az érzetek? Milyen az, amikor teljesen önmagamat adhatom?
♦Milyen a környezet, kik vannak jelen, milyenek a visszajelzések?

Ezekre válaszolj magadnak és próbáld meg tudatosítani és elfogadni mindazt, ami ezekkel kapcsolatban megfogalmazódott benned. Senkinek és semminek ne akarj megfelelni, kizárólag magadnak! Fogadd el önmagadat olyannak, amilyen igazán vagy, ahogyan jól érzed magad a bőrödben és próbálj meg mindenhol úgy megjelenni, viselkedni: a természetes valódat mutatni, nem gondolva arra, milyennek látnak mások.
A legegyszerűbb, ám az egyik legfinomabb sütőtökkrémleves

Csak pár perc elkészíteni ezt a finom, átmelegítő levest.

6 tápláló szépségtrükk kókuszolajjal

Ősszel és télen bizony jól esik a bőrünknek a fokozott törődés!

Napi horoszkóp szeptember 24.: a Rákok legyőzhetik legnagyobb félelmüket, a Szüzeknek végre sikerélményben lehet részük

A hét utolsó napjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

A srác, akiből csak egyszer tudtam őszinte érzelmet előcsalni

A következőkben vendégszerzőnk pasizós kalandját olvashatjátok.

Kövess minket

Spórolj ősszel is!

Csak 1185 Ft