Mi a különbség a bulímia és a kényszeres evés között?

Mi a különbség a bulímia és a kényszeres evés között?
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Étkezési zavarok kisszótára.

Miért eszünk túl sokat? Most összefoglaljuk a legismertebb étkezési zavarok definícióit. Ezek közül csak az anorexia nervosa, a bulímia nervosa és a binge eating disorder számít hivatalosan pszichiátriai betegségnek, de mindegyikre jellemző, hogy pszichoterápiával és/vagy gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Az ilyen viselkedési rendellenességek mögött általában pszichés problémák állnak.

Anorexia nervosa (AN)

Azokat szokták anorexia nervosával diagnosztizálni, akik túl keveset esznek, és legalább 15%-kal kevesebb kilót nyomnak, mint az a testmagasságuknál fogva elvárható lenne. Az anorexiában érintettek egy része rengeteget edz. Az anorexia kísérőtünetei lehetnek menstruációs zavarok, száraz bőr, levertség.

Binge eating disorder (BED)

Ezt a kb. 10 éve leírt étkezési zavart akkor állapítják meg egy páciensnél, ha az hetente legalább egyszer rövid időn belül extrém ételmennyiséget fogyaszt és utána bűntudatot érez. A BED elhízáshoz vezethet, hovatovább olyan következményei is lehetnek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a szívbetegségek.

Bulimia Nervosa (BM)

Az anorexiával ellentétben a bulímiában szenvedő betegek lehetnek alultápláltak, túlsúlyosak vagy elhízottak is. A bulímiás páciensek jellemzően nagy mennyiségű, esetenként akár több ezer kalóriát tartalmazó ételt nyelnek le egyszerre, és mivel félnek az elhízástól, ezért később rendszerint hánytatják is magukat. A bulímiában szenvedők arról számolnak be, hogy ilyenkor teljesen elvesztik a kontrollt.

Kényszeres túlevés (Compulsive overeating, COE)

A kényszeres túlevés nincs konkrét betegségként osztályozva, inkább egy "szokást" neveznek így. Tág fogalom – a BED-ben szenvedőket is szokták kényszeres túlevőknek nevezni, de fordítva nem igaz.

Ortorexia nervosa

Kizárólag egészséges ételek fogyasztása. Az ortorexia nervosa szintén nincs "hivatalosan" betegségnek nyilvánítva, mindenesetre néhány pszichiáter úgy gondolja, hogy rendellenes viselkedésnek tekinthető ez is.

Vicces és hátborzongató: Apuka valóságossá változtatja kisfia rajzait

Sokat nevetnénk, ha a gyerekrajzok állatai úgy néznének ki élőben is, mint a papíron!

15 tök egyszerű dolog, amiért a balkezesek örömtáncot járnának

Örömünkben táncra perdülnénk, ha ezek a holmik alapból elérhetőek lennének a balkezesek számára is! Ugye ti is?

Melyik típusú szempillaspirál a legjobb a te szempilláidra?

Hosszú de gyér? Rövid és sűrű? Nagyon világosszőke? Válaszd a megfelelő szempillaspirált!

Elhunyt a legendás magyar színésznő

Galériánkban felidézzük a gyönyörű színésznő legemlékezetesebb filmszerepeit.

3 ellenállhatatlan forró csoki recept

3 durván ellenállhatatlan és abbahagyhatatlan forró csoki recept következik. Mi szóltunk.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Dupla ajándék magadnak: Éva Advent különszám kedvezményes Éva-előfizetéshez! Fizess elő egy évre az Éva magazinra, és mi megajándékozunk egy ÉVA ADVENT különszámmal! Most mindez 40 százalék kedvezménnyel 7645 Ft helyett csak 4590 FT!

Csak 4590 Ft