Mi a különbség a bulímia és a kényszeres evés között?

Mi a különbség a bulímia és a kényszeres evés között?
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Étkezési zavarok kisszótára.

Miért eszünk túl sokat? Most összefoglaljuk a legismertebb étkezési zavarok definícióit. Ezek közül csak az anorexia nervosa, a bulímia nervosa és a binge eating disorder számít hivatalosan pszichiátriai betegségnek, de mindegyikre jellemző, hogy pszichoterápiával és/vagy gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Az ilyen viselkedési rendellenességek mögött általában pszichés problémák állnak.

Anorexia nervosa (AN)

Azokat szokták anorexia nervosával diagnosztizálni, akik túl keveset esznek, és legalább 15%-kal kevesebb kilót nyomnak, mint az a testmagasságuknál fogva elvárható lenne. Az anorexiában érintettek egy része rengeteget edz. Az anorexia kísérőtünetei lehetnek menstruációs zavarok, száraz bőr, levertség.

Binge eating disorder (BED)

Ezt a kb. 10 éve leírt étkezési zavart akkor állapítják meg egy páciensnél, ha az hetente legalább egyszer rövid időn belül extrém ételmennyiséget fogyaszt és utána bűntudatot érez. A BED elhízáshoz vezethet, hovatovább olyan következményei is lehetnek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a szívbetegségek.

Bulimia Nervosa (BM)

Az anorexiával ellentétben a bulímiában szenvedő betegek lehetnek alultápláltak, túlsúlyosak vagy elhízottak is. A bulímiás páciensek jellemzően nagy mennyiségű, esetenként akár több ezer kalóriát tartalmazó ételt nyelnek le egyszerre, és mivel félnek az elhízástól, ezért később rendszerint hánytatják is magukat. A bulímiában szenvedők arról számolnak be, hogy ilyenkor teljesen elvesztik a kontrollt.

Kényszeres túlevés (Compulsive overeating, COE)

A kényszeres túlevés nincs konkrét betegségként osztályozva, inkább egy "szokást" neveznek így. Tág fogalom – a BED-ben szenvedőket is szokták kényszeres túlevőknek nevezni, de fordítva nem igaz.

Ortorexia nervosa

Kizárólag egészséges ételek fogyasztása. Az ortorexia nervosa szintén nincs "hivatalosan" betegségnek nyilvánítva, mindenesetre néhány pszichiáter úgy gondolja, hogy rendellenes viselkedésnek tekinthető ez is.

Bejött a Kaliforniai álom? Jó hírünk van: Ryan Gosling a következő filmjében is énekel

Ryan hangját legújabb filmjének előzetesében is meghallgathatod (és olvadozhatsz).

3 testrész, amiről megfeledkezünk randi előtt, aztán jól megbánjuk

Randi előtt hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni az alábbi testrészeinket – majd kínos helyzetbe kerülni miattuk.

Micsoda ötlet! Egy anyuka „valódi" gyerekarcokat pingál ezeknek a túlsminkelt babáknak

Egyre több baba esik át ilyen „rehabilitáción”, ezeket bárki meg is vásárolhatja.

Kismama-krónikák: én, a várandós Szupergörl

Reméltem, hogy egyszer még lehetnek szuperképességeim, de nem egészen erre gondoltam...

Ajándék apának: 1 éves előfizetés 30% kedvezménnyel
Borító

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Apa csak egy van, de ha most megrendeled az Éva magazint, négyet adunk hozzá! Élj a rendkívüli lehetőséggel: 10 Éva és 4 Apa magazin most 10 930 Ft helyett csak 5990 Ft!

Csak 5990 Ft