Mi a különbség a bulímia és a kényszeres evés között?

Mi a különbség a bulímia és a kényszeres evés között?
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Étkezési zavarok kisszótára.

Miért eszünk túl sokat? Most összefoglaljuk a legismertebb étkezési zavarok definícióit. Ezek közül csak az anorexia nervosa, a bulímia nervosa és a binge eating disorder számít hivatalosan pszichiátriai betegségnek, de mindegyikre jellemző, hogy pszichoterápiával és/vagy gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Az ilyen viselkedési rendellenességek mögött általában pszichés problémák állnak.

Anorexia nervosa (AN)

Azokat szokták anorexia nervosával diagnosztizálni, akik túl keveset esznek, és legalább 15%-kal kevesebb kilót nyomnak, mint az a testmagasságuknál fogva elvárható lenne. Az anorexiában érintettek egy része rengeteget edz. Az anorexia kísérőtünetei lehetnek menstruációs zavarok, száraz bőr, levertség.

Binge eating disorder (BED)

Ezt a kb. 10 éve leírt étkezési zavart akkor állapítják meg egy páciensnél, ha az hetente legalább egyszer rövid időn belül extrém ételmennyiséget fogyaszt és utána bűntudatot érez. A BED elhízáshoz vezethet, hovatovább olyan következményei is lehetnek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a szívbetegségek.

Bulimia Nervosa (BM)

Az anorexiával ellentétben a bulímiában szenvedő betegek lehetnek alultápláltak, túlsúlyosak vagy elhízottak is. A bulímiás páciensek jellemzően nagy mennyiségű, esetenként akár több ezer kalóriát tartalmazó ételt nyelnek le egyszerre, és mivel félnek az elhízástól, ezért később rendszerint hánytatják is magukat. A bulímiában szenvedők arról számolnak be, hogy ilyenkor teljesen elvesztik a kontrollt.

Kényszeres túlevés (Compulsive overeating, COE)

A kényszeres túlevés nincs konkrét betegségként osztályozva, inkább egy "szokást" neveznek így. Tág fogalom – a BED-ben szenvedőket is szokták kényszeres túlevőknek nevezni, de fordítva nem igaz.

Ortorexia nervosa

Kizárólag egészséges ételek fogyasztása. Az ortorexia nervosa szintén nincs "hivatalosan" betegségnek nyilvánítva, mindenesetre néhány pszichiáter úgy gondolja, hogy rendellenes viselkedésnek tekinthető ez is.

Madonna keményen beszólt a róla szóló életrajzi film készítőinek

BÓNUSZKÉRDÉS: ki játssza szerinted az énekesnőt? Szavazz!

Melyik parfüm passzol hozzád a csillagjegyed szerint?

Vajon a horoszkópod szerint melyik a hozzád leginkább illő illatkreáció, parfüm?

Így viseld a szaggatott farmert! - 13 sikkes variáció

Szinte végtelenül variálható, mindig sikkes darab. Ez kell nekünk egy laza viselethez!

7 magyaros recept egy picit egészségesebb kiadásban

A jófajta húsos receptek nélkül nehezen elképzelhető a vasárnapi ebéd! Hogy mégse legyenek túlzottan megterhelőek ezek a magyaros receptek, egy kicsit kímélőbbre varázsoltuk őket.

Kellemetlen szárazság odalent? Meglepő okok lehetnek a hátterében.

Nem gondoltuk, hogy ennyi nőt érint ez a téma, de ha már így van, most választ kaphattunk a leggyakoribb kérdésekre.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Rendkívüli előfizetési ajánlat az Éva 10. születésnapja alkalmából! A fele meg egy kicsi csak a tiéd! Most 60% kedvezménnyel, 6950 Ft helyett 2780 Ft-ért rendelheted meg egy évre az Éva magazint.

Csak 2780 Ft