Akarsz 14 évvel tovább élni?

Akarsz 14 évvel tovább élni?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A dohányzásról nagyon nehéz leszokni, ezt nem vitatjuk. Viszont rengeteg előnye van annak, ha elszívod életed utolsó nikotinrúdját.

leszokni a dohányzásról,hogyan szokjam le a dohányzásról,a dohányzás kockázatai,hány évvel él tovább egy nemdohányzó,

Az utolsó cigaretta elszívását követően...
• 20 perc múlva:
a vérnyomás és a pulzus normalizálódik, a vérkeringés javul
• 8 óra múlva:a vér szén-monoxid-szintje csökken, javul a fizikai közérzet
• 48 óra múlva:a vérből a szén-monoxid teljesen eltűnik
• 2-3 nap múlva:kevesebb nyák képződik a garatban, csökkennek a légzési panaszok, a köhögés, a krákogás
• 5–7 nap múlva:javul az ízlelés és a szaglás, a lélegzet frissebb, a fogak tisztábbak, energikusabbak vagyunk
• 2-3 hét múlva:a megvonási tünetek megszűnnek, több órára is megfeledkezhetünk a dohányzás csábításáról
• 2-3 hét múlva:csökken a vérrögképződés kockázata
• 4 hét múlva: rendeződnek a köhögési/légzési problémák, kisebb a fáradtságérzet, nagyobb az ellenálló képesség
• 1 év múlva:a szív- és érrendszeri betegségek kockázata a felére csökken
• 2-3 év múlva:a légúti betegségek, a súlyos tüdőgyulladás, az influenza kockázata nem magasabb a nemdohányzókénál
• 5 év múlva:a tüdő-, garat-, nyelőcső- és hólyagrák kockázata a felére csökken
• 5–10 év múlva:a keringési betegségek és a vérrögképződés kockázata megegyezik a nemdohányzókéval
• 10 év múlva:feleződik a tüdőrák és csökken a csontritkulás kockázata
• 15–20 év múlva: a tüdő-, garat-, nyelőcső- és hólyagrák kockázata megegyezik a nemdohányzókéval
(Forrás: az Egyesült Államok tisztifőorvosának 1988-as jelentése)

A teljes cikk lapozás után olvasható.

--pagebreak--

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a Földön mintegy 200 millió nő dohányzik. A dohányos férfiak száma nem növekszik, de egyre több nő kap rá erre az egészségtelen szokásra.

smoking kills,szokj le a dohányzásról,

Hazánkban is hasonló a helyzet. A fiatal, 20–24 éves dohányos nők száma az utóbbi 15 évben a duplájára emelkedett. A 13–15 éves lányoknak majdnem 60 százaléka kipróbálta már a cigarettát, 2 százalékkal megelőzve ezzel a hasonló korú fiúkat. A 21–39 éves női korosztály közel 40 százaléka dohányzik. Pedig ez a káros szenvedély egyes felmérések szerint átlagosan 14,5 évet vesz el az életükből.

Üzenj hadat a ráncoknak!
A dohányzásnak számtalan negatív hatása van a női szervezetre. A legszembetűnőbb a bőr felgyorsult öregedése: a cigarettában lévő több mint 4000 anyagtól ugyanis hajszálérszűkület alakulhat ki, károsodnak a bőr rostjai és elvékonyodik a hám.
A dohányos nőkön tízszer annyi és mélyebb ránc jelenhet meg, mint a nemdohányzókon – ráadásul korábbi életszakaszban. Bőrük színe sápadt, állaga petyhüdt lesz. Aki felhagy káros szenvedélyével, annak bőrén viszont lelassul a rugalmasság romlása és a ráncképződés.

Biztosan megéri?
A dohányzó nők korábban őszülnek, hajuk erőteljesebben hullik, fogaik elszíneződnek és nagyobb valószínűséggel vesztik el őket. A felgyorsult öregedési folyamat természetesen az egész szervezetet érintheti. A cigaretta számlájára írható, hogy a szervezetben eltolódik a férfi és női nemi hormonok aránya, ezért férfiasabbá válhat a külső. A változókor előtt a női hormonok bizonyos védettséget adnak a szív- és keringési betegségekkel szemben – ám a dohányzástól ez a védettség megszűnik, és a nemdohányzókhoz képest kétszeresére nő a kockázat.
Nagyobb az eshetősége a csontritkulás előfordulásának is. A női dohányosok gyakrabban számolnak be fájdalmas vagy rendellenes menstruációról, átlagosan 2 évvel korábban lépnek a változókorba, és több panasztól szenvednek. A dohányzás kiemelt rizikófaktornak számít a méhnyakrák és az emlőrák tekintetében is.

A gyermek érdekében
A legtöbb dohányos nő, amikor megtudja, hogy gyermeket vár, leteszi a cigarettát, 60 százalékuk azonban a szülés után visszaszokik. A dohányzó terhes nők körében gyakori az a nézet, hogy a leszokás több stresszel jár, mint amennyi kárt a dohányzás okoz a babának. Sokan azt hiszik, napi néhány szál cigaretta nem árt. Vannak, akik azt hangoztatják, hogy a dohányzás miatt kisebb súlyú babát könnyebb megszülni, vagy abból indulnak ki, hogy „az anyám is dohányzott, mégis egészségesen születtem”. A valóság az, hogy a terhesen is dohányzó nők rendkívül nagy károkat okoznak magzatuknak, és azzal tehetik a legtöbbet születendő gyermekük egészségéért, ha leszoknak.
A fogamzásgátló tablettát szedő nőknek is ajánlatos leszokniuk, mert a dohányzás jelentősen fokozza a vérrögképződés veszélyét: a baj bárhol bekövetkezhet a szervezetben (leggyakoribb a lábtrombózis) és súlyos következményekkel járhat.
Dohányzó nők körében gyakrabban fordul elő meddőség, és lombikbébiprogram során is nehezebben esnek teherbe. A várandósság ideje alatt is dohányzó kismamáknál gyakoribb a méhen kívüli terhesség, a vetélés, a koraszülés, a szülés körüli halálozás és a magzati fejlődés visszamaradása.
A dohányosok újszülöttjei kevésbé érett tüdővel jönnek világra és jobban ki vannak téve a bölcsőhalál veszélyének. Azok a babák, akiknek anyja a terhesség alatt is dohányzott, nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek, nehezebben kezelhetők.
A szoptatás időszakában is kerülendő a dohányzás: a nikotin hatására ugyanis kevesebb prolaktin (tejelválasztást segítő anyag) termelődik az anya szervezetében, így a tej kevesebb lesz és rosszabb minőségű. A kevesebb és rosszabb minőségű táplálék pedig csökkenti az amúgy is kisebb súllyal világra jött csecsemő esélyét, hogy utolérje fejlettebb társait.

leszokni a dohányzásról,hogyan szokjam le a dohányzásról,a dohányzás kockázatai,hány évvel él tovább egy nemdohányzó,

És a passzív dohányosok?
Eddig azokról a nőkről volt szó, akik aktívan dohányoznak. Nem szabad azonban megfeledkezni a passzív dohányzás ártalmairól sem. A cigaretta égéséből származó füstnek súlyos egészségkárosító hatása van.
A statisztikák szerint hazánkban évente 30 ezer dohányzással összefüggő haláleset fordul elő, és ennek mintegy 8 százaléka a passzív dohányzásra vezethető vissza. Ennek egészségkárosító hatása elsősorban a tüdőrák kockázatát emeli, de más ráktípusokban (például az emlőrákban), a csontritkulásban és a szív- és érrendszeri betegségekben is szerepet játszik.
Azokban a családokban, ahol a két szülő (de főleg az anya!) dohányzik, a passzív dohányzásnak kitett iskoláskorú gyermekek jóval sűrűbben szenvednek asztmától, s légúti problémáikhoz a szokásosnál nagyobb gyógyszeradagokra van szükségük – ami azt jelenti, hogy gyakrabban sújtják őket mellékhatások is.
A passzív dohányzás a gyermekek életminőségét is rontja. Sokkal gyakoribb náluk a középfülgyulladás, halmozottan fordul elő az allergia, csökken a koncentrálóképességük, nehezebben tanulnak. A szervezetükbe jutó nikotin hatására artériáik összehúzódnak, vesztenek rugalmasságukból, véráramlásuk gátolt lesz, ezért már korán kialakulnak náluk szív- és érrendszeri elváltozások.
De nem csak az egészségről van szó. Arról se szabad megfeledkezni, hogy a gyermek mindenben az apjáról és az anyjáról vesz példát. Ahogy szüleitől tanulta, úgy fog járni, nevetni, beszélni – és úgy fog dohányozni is.

Szöveg: Dr. Szélvári Ágnes, fotó: Europress, Pinterest.

Elképesztően vicces tweetek a gyereknevelésről – 2017-es kiadás

„Egy hosszú, nehéz, gyerekkel töltött nap végén jóleső érzés tudni, hogy egy hosszú, nehéz, gyerekkel töltött éjszaka áll előtted.”

Karácsony az oviban: mi van, ha egy kisgyerek nem ünnepel?

A ti ovitokban mindenki karácsonyozik?

"Mi lenne, ha mostantól nem ajándékoznánk?" – majd a szobában hirtelen megfagyott a hangulat

Szinte biztos, hogy olvasónkon, Tündén kívül mások is kerültek már hasonló helyzetbe...

Fogadalom: ezen a télen NEM leszek beteg! – 8 óvintézkedés, hogy sikerüljön

Kell a fenének a napokig tartó orrfolyás! Idén harcolunk.

Napi horoszkóp november 23.: az Ikrek pontot tehetnek egy lezáratlan ügy végére, a Rákok a tökéletességre törekszenek

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

5 dolog, amit a második gyereknél már sokkal lazábban kezelsz

Legalábbis annyira, hogy nem mész azonnal a falnak. Hihi!

Forralt bor-teszt: megkerestük a Vörösmarty tér legjobbját, hogy neked már ne kelljen

Sokan szeretik a téli időszak egyik tradicionális italát, a forralt bort, ami nélkül már-már elképzelhetetlenek az adventi vásárok. Mivel sok helyen kapható és az ára is igen borsos, mi most felkutattuk, hol érdemes kortyolni belőle, hogy az idei felhozatal ne okozzon csalódást.

Meghan Markle heteken belül beköltözik a Kensington-palotába és állítólag már el is jegyezték egymást Harry herceggel

Bennfentes források szerint nem az a kérdés, hogy Meghan és Harry összeköltöznek-e, hanem hogy mikor.

13 mondat, amit a diétázók többet nem akarnak hallani

„Egyél brownie-t, direkt neked sütöttem!”

Egy áruházlánc heti egy „csendes órát” vezetett be az autista vásárlók kedvéért

Ebből a világ minden nyilvános helyiségében rendszert kellene csinálni, biztosak vagyunk benne, hogy nem csak az autizmussal élőknek lenne szükségük rá!

6 beszélgetésindító téma, amiben nem esik szó az időjárásról

Az ünnepi asztal körül néha jól jöhet egy ezekhez hasonló semleges, ám érdekes témaötlet!

Ez a legfontosabb készség, amivel egy 21. századi tanulónak rendelkeznie kell

Programozni? Három nyelven beszélni? Kapcsolathálózatot építeni? Ezek mind nagyon fontos feltételek a sikerhez, de a CNN újságírója szerint van egy készség, ami mindegyiknél alapvetőbb a mai diákok számára.

Napi horoszkóp november 22.: a Szüzek magabiztosan haladnak előre, a Vízöntők kiállnak magukért

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét üzentek!

Ez az 5 csillagjegy lehet a leghűségesebb barátod, aki a sírig is kitart melletted

Neked van olyan barátnőd, akivel már évtizedek óta elválaszthatatlanok vagytok? Akkor jól figyelj, mert valószínűleg a következő 5 csillagjegy szülötte!

Minimalista karácsony, avagy 5 tipp, hogy élvezd is az ünnepet

A karácsony a te ünneped is, tehát ha van olyan eleme (legyen az főzés, ajándékozás vagy valami egészen más), ami nem tesz maradéktalanul boldoggá, akkor nyugodtan elgondolkozhatsz rajta, hogyan szabadulhatnál meg tőle. Ehhez pedig akár a minimalista életmód alapelveit is segítségül hívhatod.

Jennifer Lawrence: Amikor visszanézem egy filmemet, mindig a tokámat és az aknémat veszem észre először

J-Law egy kerekasztal-beszélgetésen mondta ezt. „Megbolondultál?” – ez volt Jessica Chastain első reakciója, de aztán rájött, hogy ő maga is eléggé kritikusan figyeli magát a filmvásznon.

Kövess minket

Előfizetés