7 építő mondat, ami pozitívvá teszi a napodat

Borítókép: 7 építő mondat, ami pozitívvá teszi a napodat
Vajon a mondatok, amiket használsz, támogatnak, vagy visszahúznak a mindennapokban?

Jó ideje figyelem az embereket, amerre csak járok. Miről beszélgetnek a tömegközlekedési eszközökön, az utcasarkon, a munkahelyen, a telefonban.

Ha valamit, akkor azt teljességgel megállapíthatom, hogy mindenhonnan ömlik a sopánkodás, a sok negatív szuggesztió.

Érdekes mód, olyat még sosem hallottam például a buszmegállóban, hogy „jó reggelt, ugye milyen szép hétfőnk van?”, vagy hogy „Szia Katikám, hogy vagy? Köszönöm, alig vártam, hogy új hét kezdődjön, nagyon izgatott vagyok...”

Helyettük inkább ez van: „Szia Katikám, hogy vagy így hétfő reggel? Ne is kérdezd, mikor lesz már péntek?!”

Pedig sem egy hétfő, sem a munkahét többi napja nem lehet ennyire szenvedős, vagy szimplán szar, hogy ne lehetne róla pozitívabban nyilatkozni, vagy egyáltalán nem ezzel a mélabúval nekiindulni egy új hétnek, egy új kezdetnek.

Forrás: europress

Ha kis odafigyeléssel megpróbálnánk változtatni ezeken a berögzült sémákon, még valami jó is kerekedhetne belőle. Például egy klassz nap, jókedv, vagy akár pozitív életszemlélet.

Egy korábbi írásomban már beszéltem az átkeretezésről és hogy milyen építő ereje van akár a szavaknak is. Ezúttal megmutatom, hogy utóbbinak igenis van létjogosultsága és valóságtartalma.

Próbáld ki lecserélni az ezekhez hasonló mondataidat legalább két hétig, és meglátod mennyire produktívabbak, örömtelibbek, jövőbe mutatóbbak lesznek általa a mindennapjaid! Figyeld magad és végezz korrekciókat, miközben kommunikálsz:

1. Mondd, hogy „MEGOLDOM A DOLGOT”, vagy „RAJTA VAGYOK AZ ÜGYÖN”, vagy „MEG AKAROM CSINÁLNI”, ahelyett, hogy azt mondogatnád: „meg kell csinálnom”, „muszáj befejeznem”, „túl kell lennem rajta”! A kényszer rögtön negatív vetületet ad a szóban forgó dolognak, még akkor is, ha épp nem élet-halál kérdéséről van szó.

2. Mondd, hogy „TESZEK RÓLA, HOGY REMEK NAPOM LEGYEN”, ahelyett, hogy „remélem, nem lesz rossz napom”! Cselekvésre ösztönöznek az ilyen felkiáltások, kijelentések. Sokkal aktívabban tehetsz azért, hogy az valósuljon meg egy nap alatt, amit akarsz, ha tényleg akarod és hagyod, hogy a jó is megtörténjen veled.

3. Mondd, hogy „AZ FOGLALKOZTAT”, „AZON TŰNŐDÖM”, VAGY „TUDATÁBAN VAGYOK”, ahelyett, hogy azt mondanád: „azon aggódom”! Nem kell mindent túl parázni!

4. Mondd, hogy „NAGYON BE VAGYOK TÁBLÁZVA”, „SŰRŰ A PROGRAMOM”, ahelyett, hogy „nem érek rá”! Ez utóbbi sajnos sokszor már amúgy is csak berögzült válasz olyankor, ha nincs kedvünk valamihez, ahelyett, hogy végig gondolnánk, talán mégis tudnánk egy kis időt szorítani rá. Legyél kicsit jobban „igen ember”!

5. Mondd azt, hogy „MEGNÉZEM MIT TUDOK TENNI AZ ÜGY ÉRDEKÉBEN”, ahelyett, hogy kiböknéd: „ez lehetetlen, azt sem tudom, hogy kezdjek hozzá”! Jelszó: megoldásközpontúság!

6. Gondold át, hogy „MIVEL JÁRULTAM ÉN HOZZÁ AHHOZ, HOGY NEM ÚGY SIKERÜLT, AHOGY VÁRTUK”, ahelyett, hogy zsigerből odavetnéd: „az egész úgy rossz, ahogy van, különben is minden az ő hibájuk, miattuk történt”. Még ha ténylegesen nem is vagy hibás valamiben, építő jelleggel dolgozhatsz a helyrehozatalán, segíthetsz másoknak.

7. Mondd azt hogy „AZT SZERETNÉM, HOGY...”, ahelyett, hogy „nem akarom, hogy ez, vagy az legyen”! Űzd ki az elutasítást a szóhasználatodból! Miért nem azzal kezded, hogy mit szeretnél, ahelyett, hogy hosszan taglalod, mit nem? (Senki sem gondolatolvasó. Mellesleg.)

Forrás: europress

Gondolj csak bele: negatívan indítani egy beszélgetést, egy hozzászólást, nem sokszor hozza meg a várt eredményt!

Itt egy példa: el akarod csalni a kicsit begubózott barátnődet egy mozifilmre, vagy kávézni. Ha úgy indítasz, hogy „FIGYI, NEM ÉRSZ RÁ MEGNÉZNI AZ ÚJ LEO FILMET?”, akkor általában hezitálást kapsz majd válaszként. Ha azonban úgy vágsz bele, hogy „VAN KEDVED MEGNÉZNI VELEM AZ ÚJ LEO FILMET?”, máris aktivitásra szólítod fel a másik felet, így ritkábban fog nemet mondani a lehetőségre.

Úgyhogy tessék bátran átkeretezni, újragondolni, kicserélni a gondolataidat, csavart vinni a beszélgetésekbe!

Tipp: Emlékeztetőül készíts öntapadós post-itra ösztönző feliratokat, gondolatokat és ragaszd ki őket az otthonod jól látható helyeire! Reggel rögtön jobb kedved lesz egy olyan felirattól - például a fürdőszoba tükrön-, hogy „HELLÓ! EZ EGY SZUPER NAP LESZ, HASZNÁLD KI!”