Így kezeld az energiavámpírokat magad körül!

Így kezeld az energiavámpírokat magad körül!
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Ismertem egy energiavámpírt, aki saját állítása szerint még a különböző akkumulátorokat is folyton lemerítette. Sosem értettem, miért meséli ezt olyan büszkén. Később aztán rájöttem, hogy azért, mert lusta volt tenni ellene, így inkább beletörődött. Nem kell hagynunk, hogy ez megtörténjen!

Energiavámpírok mindenhol vannak. A baráti körünkben, a munkahelyünkön, a közvetlen szomszédságunkban, de az is előfordul, hogy ezeknél szorosabb kapcsolat fűz minket hozzájuk: hiszen lehetnek akár az idősebb szüleink, nagyszüleink is. Hogy miből lehet a legkönnyebben megállapítani, hogy valaki energiavámpír-e? Ennél nincs is egyszerűbb: csak a saját érzeteinkre, megfigyeléseinkre van hozzá szükségünk! Ezek az emberek legegyszerűbben arról ismerhetők fel, hogy folyamatosan negatív hullámban vannak, lényegében szinte még soha, egyetlen pozitív gondolat, vagy jó szó sem hagyta el az ajkukat. Minden, az életükben jelenlévő negatív dolgot mások hibájának tulajdonítanak, rendszerint mindenkit lenéznek, vagy alsóbbrendűnek titulálnak, és úgy összességében haragszanak az egész világra. Ők azok, akik soha nem gondolkodtak még el azon, hogy vajon miért élnek úgy, ahogy; hogyan kerültek abba a helyzetbe, amiben vannak; és hogy miként tudnának ő maguk ezeken változtatni. Mivel véleményük szerint a világ összeesküdött ellenük, ezért értelemszerűen az őket körülvevő közegtől várják a problémáik megoldását. Rendszerint azokat veszik célba, akikben látják a megmentésükre alkalmas potenciált, vagyis némi pozitív látásmódot, életkedvet, harmóniát. Legveszélyesebb fegyverük a rátelepedés, hiszen piócaként képesek csüngeni bárkin, aki hajlandóságot mutat arra, hogy kommunikáljon velük. Emellett nagyon jól tudnak panaszkodni, szapulni, pletykálni, károgni, lehordani, bemocskolni, elégedetlenkedni. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert ha nekik nem jó, másnak se legyen az!


Mi a helyzet azonban, ha kénytelenek vagyunk elviselni ezeknek az embereknek a társaságát, netalán fontosak nekünk annyira, hogy hajlandóak vagyunk áldozatot hozni mindkettőnk jólétéért? Merthogy nem menekülhetünk mindig előlük, hiszen azzal sajnos csak a tüneti kezelést oldjuk meg, a probléma továbbra is megmarad. Mutatok néhány ötletet, mivel lehet őket kezelni, leszerelni, irányítani, megszelídíteni, támogatni!

Olvasd el ezt is!


1. Reagálj váratlanul!
Fegyverkezz fel jó előre egy-egy megjegyzésére, vagy egy hosszabb közös beszélgetésre! Gyűjts össze néhány kedvességet, dicsértet, amivel válaszként őt illetheted, vagy akár kezdeményezz pozitív gondolattal! Ezek mindig legyenek valósak, olyan tulajdonságok, amelyekkel véleményed szerint igenis bír az illető, csak esetleg mélyre eltemette magában. Váratlanul fogja érni, hogy nem csak bólogatsz a szokásos szövegeire, hanem valami építő jellegűt is kap aznap valakitől. Ezután már ne engedd hanyatlani a beszélgetést, igyekezz kitartani az álláspontod mellett, és fenntartani a megteremtett állapotot!


2. Ne bólogass mindenre!
Valóban jóval könnyebb csak bólogatni és meg sem hallani a sok negatív fröcsögést, azonban ha mindenre rábólintasz, a környezeted egy idő után azt fogja gondolni, te tényleg egyetértesz ezzel a sok badarsággal. Ami még rosszabb, ha olyan sokszor hagyod rá a véleményét, hogy egy idő után már elkezdesz ténylegesen azonosulni a nézeteivel és magadon is tapasztalod a negatív kisugárzás első jeleit. Ne engedd kicsúszni a kezed közül a dolgokat! Ezentúl igenis mondj ellent, világítsd meg a valóságot, szállj szembe! Ezek lehetnek egészen bagatell dolgok is, mint például, hogy aznap kisüt-e a nap. Ne hagyd, hogy bebeszélje neked, hogy jégeső várható, amikor 30 fok van odakinn!


3. Tükrözz vissza!
Ha úgy érzed jó a nexusod és stabil alapokon áll a kapcsolatod a nevezett személlyel, próbáld meg visszajelzésekkel segíteni a változását! Valamivel erőteljesebb eszköz a visszatükrözés, viszont annál erőteljesebb. Ha például elkezd valakit negatív színben feltüntetni, és te ezzel nem értesz egyet, nyugodtan nyúlj az ilyen mondatokhoz: „én nem így látom, szerintem csak neked van vele problémád!”, vagy „nem lehet, hogy valójában csak irigykedsz rá?”, „mondj kérlek konkrét példákat, hogyan, vagy mivel ártott neked!”, de akár ilyet is: „te hallod ilyenkor magad?” . Ha sikerrel jársz, eléred a missziód első lépcsőjét, vagyis elkezd magába nézni az illető. Jobb esetben visszavesz a pusztító viselkedésből, rosszabb esetben csak dob téged és olyannak mondja el, aki nem tudja kezelni a helyzetet.


4. Válaszolj humorral!
Nem leszel bemérhető célpont számára, ha nem talál rajtad fogást. Nagyszerűen le lehet ütni egy-egy negatív labdát, ha nevetsz rajta, humorral válaszolsz, vagy láthatóan nem veszed komolyan. Persze nem lehet mindig előre felkészülni ezekre a lesből támadó inger bombákra, de ha még a találkozás előtt felvértezed magad egy jókora jókedvvel, lazán veszed az akadályokat és nem hagyod lenyomni magad, az energiavámpír is rá fog ébredni, hogy nem vagy partner a játszmájában. Ugyanakkor még az is megtörténhet, hogy a derűs hangulatod annyival erősebb az ő kisugárzásánál, hogy sikerül betörnöd és ő fog veled sodródni, nem pedig fordítva. Ez az állapot azonban nem egyezik meg azzal, hogy elszívja a pozitív energiáidat, hiszen itt neked kell a „vezér” szerepét betöltened.


5. Csináld békés szembesítéssel!
Úgy érzed, van benned elég erő és segítő szándék ahhoz, hogy szembesítsd a vámpírságával? Ez bizony az empátia csapdája ebben az esetben, így tényleg csak akkor vedd magadra ezt a feladatot, ha nem érzed megerőltetőnek! Ellenkező esetben fogadd el, hogy nem lehet mindenkin segíteni és hogy ez nem is a te feladatod. Amit megtehetsz, ha belefognál: kérdezd ki a hangulata, viselkedése valós okairól, győződj meg arról, hogy milyen tényleges nehézségei vannak! Biztosítsd a segítő szándékodról, ajánld fel, hogy néha szívesen beszélgetsz vele, de csak a te szabályaid szerint! Mondd el egyértelműen, hogy te nem tudod megoldani az ő gondját, arra csak ő maga lesz képes. Ehhez barátilag ajánlhatsz egy-egy segítő szakembert, vagy foglalkozást. Csoportos foglalkozás például a pszichodráma, a családállítás, de javasolhatod, hogy látogasson meg egy pszichológust, mentálhigiénés szakembert, vagy coachot. Ez minden, amit megtehetsz.

Olvasd el ezt is!


6. Néha jobb a távolságtartás!

Ha mindezek ellenére sem sikerül vele magadtól dűlőre jutnod, akkor ha megteheted, kerüld a társaságát! Munkahelyen jelezheted négyszemközt a főnöködnek, hogy nehézségeid vannak az adott személlyel, ez esetben mindig támaszd alá reális érvekkel az állításod. Mondd el, ha esetleg hátráltat a munkavégzésben, kérd a segítségét a lehetséges áthelyezésedről, vagy kérd meg, hogy beszéljen vele a neved említése nélkül! Közeli hozzátartozó esetében legtöbbször használ valamelyik, már említett segítségnyújtás, azonban ha mégsem, a saját érdekedben tisztázd a másik féllel a te szabályaidat, és hogy veled kerüljön bizonyos témákat! Egyértelműen tedd ki az asztalra, hogy milyen reakcióra számíthat tőled, ha esetleg mégis bepróbálkozna. Ha mindketten betartjátok az egyezséget, úgy talán nem fogja falni az energiádat.

Ne feledd, mint minden változás esetében, most is önmagának kell akarni és lépéseket tenni ennek érdekében! Te segítő kezet nyújtottál, támaszt adtál, a többi már rajta áll!

Valaki képes volt magas művészetet csinálni a tükörtojásból

Fogalmunk sincs, hogy a fenébe faragja ki ezeket az alakzatokat a fehérjéből meg a sárgájából. Kivéve persze, ha Photoshoppal.

Íme, a tökéletes megoldás arra, hogyan válassz babakocsit!

Ehhez fogható módszerrel még nem találkoztunk.

A fehérbor jótékony hatásai

Biztosan számtalanszor hallottad már, hogy milyen jó hatással van az emberre a minőségi bor mértéktartó fogyasztása, azonban érdemes tudnod, hogy egészen pontosan melyek is ezek a pozitív hatások.

6 viselkedés, amivel eltaszítasz magadtól másokat

Lehet, hogy a viselkedésed miatt távolodnak el tőled a számodra fontos emberek?

Jé, ezt nem is tudtam: egészen pontosan ezért korog a gyomrunk, amikor éhesek vagyunk

Már órák óta nem ettél és a gyomrod jól hallható jelekkel adja tudtodra, hogy ez tarthatatlan állapot? Most kiderül, mi okozza a furcsa és néha kellemetlen zörejeket.

Sokféle korú, bőrszínű és testalkatú női főszereplőkkel dolgozik a Disney a legújabb filmjében – nézd meg az új előzetest!

Az Időcsavar című fantasy 2018 tavaszán érkezik az amerikai mozikba Oprah Winfrey, Reese Witherspoon és Mindy Kaling főszereplésével.

5 hazugság, amit soha többé ne mondj magadnak

Te is nap mint nap elmondod magadnak ezeket a hazugságokat?

Mit szólnál, ha a 10 éves gyereked netes újságot alapítana?

És nem, egyáltalán nem babázásról szólnának ezek a hírek...

Így segíthetsz valakinek az újrakezdésben – 2. rész: az új befogadása

A bajban is elkél a jóbarát és a külső segítség. Még ha valaki nem is mondja.

Van egy látványos japán módszer, amellyel sokkal egyszerűbb megérteni a szorzást az iskolában – vagy mégsem japán és mégsem olyan egyszerű?

Két-, sőt háromjegyű számokat is könnyedén (és helyesen) összeszorozhatunk ezzel az eljárással. Egy matektanár ki is próbálta kérésünkre a tanítványaival, és aztán megkérdezte tőlük, milyen volt.

Borozási hibák, amiket biztosan te is elkövettél már

Akár szenvedélyes borgyűjtő vagy, akár csak egy-egy kósza palackot bontasz fel a barátaid társaságában, egész biztosan követtél el már néhányat az alábbi hibákból. Azért, hogy legközelebb ne ess hasonló csapdába – és a következő pohár bor még élvezetesebb lehessen –, összegyűjtöttünk pár tipikus esetet, amit jobb, ha elkerülsz!

Így készíthetsz cuki papírkoszorút fillérekből – VIDEÓ!

Egyszerű és mutatós adventi papírkoszorú! Sokszínű, mintás dekorpapírokat találsz hozzá az Éva Advent különszámban.

Így adhatsz olyan ajándékot egy férfinak, aminek tényleg örülni fog

Vesd be ezeket a technikákat, és így talán könnyebb lesz neki ajándékot választani!

Így segíthetsz valakinek az újrakezdésben – 1. rész: a múlt elengedése

A bajban is elkél a jóbarát és a külső segítség. Még ha valaki nem is mondja.

Időutazás: városok látképe több évtizeddel ezelőtt és most

Bizonyos városokat már el sem tudnánk képzelni modern épületek, felhőkarcolók nélkül. Pedig egykor minden a földúttal kezdődött.

Angelina Jolie találkozott Justin Trudeau-val – nézd meg a filmplakátra illő fotót!

A színésznő az ENSZ különmegbízottjaként nagyon keményen felszólalt egy vancouveri konferencián a nők elleni erőszak tárgyában, a kanadai miniszterelnök pedig figyelemreméltó fényképet posztolt kettőjükről.

A férjem és én már nem szexelünk – viszont közelebb vagyunk egymáshoz, mint valaha

A szerelem és a szex nem mindig jár kéz a kézben – meséli a 37 éves Nancy. Úgy sejtjük, sok hasonló példa lehet körülöttünk is, ezért döntöttünk úgy, hogy megosztjuk ezt a történetet.

10 alkalom, amikor gyerekek túl sokat kotyogtak ki a szüleikről

Persze a legtöbb ártatlan kis félreszólás – vagy őszinteség.

Kövess minket

Előfizetés