Szépen is ki lehet rúgni valakit – 5 lépésben mutatjuk, hogyan

Szépen is ki lehet rúgni valakit – 5 lépésben mutatjuk, hogyan
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Néhány lépésben bemutatjuk, hogy nem minden munkahelyi búcsú végződik sírással. Tényleg nem, ehhez azonban szükséges, hogy teljesüljenek bizonyos feltételek. Lássuk, melyek ezek!

Biztosan rengeteg sztorit hallottatok már arról, hogy kivel milyen igazságtalan módon bánt a munkaadója, amikor megvált tőle. Sajnos a legtöbb munkahelyen még messze nem az a jellemző elbocsátások alkalmával, ami jó néhány nagyvállalatnál már a kötelező gyakorlat részét képezi. Függetlenül attól, hogy valakitől egy esetleges létszám leépítés okán, vagy a nem megfelelően végzett munkája miatt válnak meg, mindenkit megilletne egyfajta korrekt eljárás. Ennek egy lehetséges folyamatát szedtük össze most 5 lépésben.


1. Megfelelő tájékoztatás és a probléma vizsgálata

Vagyis konkrétumokkal, egzakt tényekkel, adatokkal alátámasztott informálásnak kell megtörténnie a munkáltató részéről. Ha az elválás oka a munkavállaló hibáján kívüli esemény, arról részletes ismertetést szokás adni, azután pedig demonstrálni a további lehetőségeket. Amennyiben nem a munkáltató elvárásainak megfelelően végzed a rád szabott feladatokat, úgy minden esetben szükséges egy erről folytatott kétoldalú kommunikáció. A közvetlen vezetőd, vagy humán területen dolgozó szakember veled közösen kell feltárja a helyes munkavégzés akadályait, korlátait, amelyek miatt nem a várt módon teljesítesz. Ez egyfajta visszacsatolás a munkáltató részéről, ami ugyanakkor szóbeli figyelmeztetésnek is minősülhet.


2. Segítségnyújtás

Létszámleépítéskor és rossz teljesítmény esetén is elsődleges, hogy a feltárt problémák után a felettesed partnerként tegyen kísérletet a megmentésedre, segítésedre, vagy teljesítményed fokozására. Lehetőségeihez mérten felajánlhat bizonyos fajta segítséget fejlesztések formájában, vagy akár külső segítség bevonásával.


3. Lehetőség a változásra és outplacement

Ha a főnököd nincs megelégedve veled és magad is úgy látod, van fejlesztendő terület a munkádban, a vezetőség biztosíthat számodra továbbképzési lehetőségeket (pl. kommunikációs vagy eladást serkentő tréningek, idegennyelv oktatás, szoftverkezelő tanfolyamok stb.) A fejlesztendő terület kijelölésekor és a közös megegyezésen alapuló képzések megkezdése előtt természetesen szükség van határidő kijelölésére is, amelyre neked, mint felzárkózási, a munkáltatódnak, pedig mint türelmi időszakként kell tekinteni. Létszám leépítés esetén a munkáltató érdeke, hogy a valóban jó munkaerőt magánál tartsa, ezért szétnézhet házon belül, hátha lát lehetőséget számodra egy más típusú pozíció betöltésére. Egyéb segítségként szóba jöhet munkaerő kölcsönző, vagy fejvadász cég felkérése az új munkahelyed megtalálásának támogatásaként, illetve egy nagy gonddal és odafigyeléssel elkészített referencia levél, vagy csomag elkészítése számodra. Ha a vezetődnek esetleg tudomása van más cégeknél betölthető nyitott pozíciókról, úgy közvetlenül is beajánlhat téged, vagy biztosíthat róla, hogy amennyiben a jelenlegi helyen a későbbiekben üresedés adódna, arról valamilyen formában értesíteni fog.


4. Írásos figyelmeztetés a határidő tükrében

Amennyiben a munkavállalóként lehetőséget kaptál készségeid, munkavégzéssel kapcsolatos képességeid fejlesztésére, úgy a munkavégzés az új ismeretekkel gazdagodva kell folytatódjon a részedről. Ha a vezetőség a kijelölt türelmi időszakon túl is úgy látja, hogy a képzés után sem megfelelő a teljesítményed, úgy írásos formában is köteles értesíteni erről. Így a munkáltatód teljes körűen, legjobb igyekezete szerint járt el, vagyis innentől kezdve nem rajta múlik a sorsod.


5. Szép és/vagy engedményes elbocsátás

Bár az elválás egyik fél számára sem a legkellemesebb időszak, mégis gyakran előfordul, hogy ez a lehető legjobban meghozható döntés részükről. Amennyiben mindketten közös megegyezéssel kívántok elbúcsúzni egymástól, úgy a munkáltató felajánlat bizonyos személyre szabott, enyhítő körülményeket. Így például a hátralevő munkaidőd részleges, vagy otthonról végezhető letöltését, a szabadságok javadra történő megadását. Ezek természetesen minden esetben meg kell feleljenek a munka törvénykönyvében írottaknak és a szerződés felbontását, valamint annak részleteit is írásban kell rögzítsétek.


Bízunk benne, hogy veletek kevés esetben fordul elő ilyesmi, azonban ha mégis, reméljük segítségetekre voltunk ezzel az összeállítással a nehéz időszak átvészeléséhez! Jó munkát, és folyamatos sikereket kívánunk!

A srác, akiből csak egyszer tudtam őszinte érzelmet előcsalni

A következőkben vendégszerzőnk pasizós kalandját olvashatjátok.

Ezt tartsd be, ha azt szeretnéd, hogy örökre izgalmas maradjon a szexuális életed

Bár az elején azt hiszed, hogy folyton őrületes lesz a szex, ez nem mindig van így…

Napi horoszkóp szeptember 23.: a Skorpiók zsúfolt napnak néznek elébe, a Nyilasok mások elégedettségéért dolgoznak

Hétvégén se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok mára is üzrntek!

Kövess minket

Spórolj ősszel is!

Csak 1185 Ft