6 kérdés, amit tegyél fel magadnak, hogy megtudd, neked való-e a jelenlegi munkád

6 kérdés, amit tegyél fel magadnak, hogy megtudd, neked való-e a jelenlegi munkád
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Előfordul, hogy olykor-olykor elmélázunk, vajon jó helyen vagyunk-e munka szempontjából. Az is megesik, hogy nem csak néha, hanem állandóan azon kattogunk, vajon vezet-e valahova az adott helyen töltött idő, de még inkább a beleölt energia.

Persze természetes, ha az ember számot vet a karrierjével, hiszen mindannyian ezt az egy életünket adjuk oda a munkaerőpiacnak, az egyszeri és megismételhetetlen önmagunkat szenteljük sokszor egyetlen területnek. És éppen ezért, amiért nincs két ugyanolyan ember, nincs két egyforma recept sem arra, hogy kinek mi a befutó munka fronton. Vannak, akik a munkaéveik nagy részét ugyanazon a helyen töltik, és vannak, akik jó néhány állást elfogyasztanak ez idő alatt. Egy dolog lenne igazán fontos, hogy olyat csináljunk, amit szeretünk. És mivel sajnos pont ez a legkevésbé jellemző a magyar munkavállalókra jelenleg, úgy gondoltam adok néhány támpontot, aminek segítségével bármikor megvizsgálhatjuk, vajon jó helyen vagyunk-e. Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, és a válaszaid alapján biztosan kibújik a szög a zsákból – már, ha ki kell bújnia!


1. Van-e hivatástudatom az adott terület iránt? Szeretetből, szenvedélyből csinálom-e a munkámat, vagy inkább csak azért, mert nem volt más lehetőség? Hiszem, hogy minden munkában lehet találni valami jót, nekünk tetsző dolgot, de azt is tudom, hogy ez hosszútávon nem elégít ki. Ha ez utóbbit találod igaznak, akkor jobb, ha csak időszakosan tervezel az adott szakmával, munkahellyel.


2. Hasznosnak érzem-e a munkámat és értékesnek érzem-e magamat általa? Olyasvalamit csinálok, amiben hiszek és ezáltal értelmet ad az életemnek, vagy nem érzem igazán magaménak a területet, problémát, tevékenységet, amit végzek? Amennyiben inkább az első kérdés illik rád sínen vagy, de ne feledd, hogy mindig találnod kell motivációt és fejlődési lehetőséget!

,neked való munka,hozzád illő munka,jó munkahely,személyre szabott munka,munkahelyi siker,


3. Milyen gyakran vagyok ingerült, ideges és milyen gyakran panaszkodom a munkám miatt? Ha túl gyakori ez az állapot, az sajnos nem jó jel. De egyáltalán nem biztos, hogy az adott területtel van problémád, elképzelhető, hogy a munkakörnyezet, vagy a kollegákkal kialakult viszony nem megfelelő számodra. Mielőtt éles váltásra adnád a fejed, gondold át ezeket a szempontokat is!


4. Szakmailag jónak tartom-e magam, sikeres lehetek-e, ha ezen a pályán maradok? Ha izgalmasnak, kihívásokkal telinek éled meg a munkádat, az már önmagában jó hír, mert tudsz a képességeidre, tudásodra építeni. Ha emellé még sikerélmény is társul, akkor jó úton haladsz.

,neked való munka,hozzád illő munka,jó munkahely,személyre szabott munka,munkahelyi siker,


5. Hogy érzem magam a szabadidőmben, hétvégenként? Ki tud-e kapcsolni az agyam, mennyire vagyok feszült, agyalok-e a munkán, amikor nem kéne? Ha vasárnaponként állandóan gyomorgörccsel fekszel le és képtelen vagy tízezer bárány megszámolása után is mélyen aludni, ott valami nem stimmel. Ugyanez igaz az irodában, munkahelyen produkált valós, vagy valósnak vélt fizikai tünetekre is: például allergia, köhögés, reflux, különböző fájdalmak, nehézlégzés. Ezek közül sok lehet olyan pánikbetegség hírnöke, amit a számodra nem megfelelő munkahely válthat ki. Bizony, az agyad, a tested mindig tudja, ha baj van: így üzen neked, hogy valamin változtass.


6. Szívesen végzek-e plusz munkát, mert tudom, azáltal fejlődni fogok? Amennyiben így van, az már tudatos karrierépítésre utal, tehát jó eséllyel eldöntötted, hogy hajlandó vagy többet is dolgozni, ha látod az eredményét és élvezed a gyümölcsét. Ha csak azért vállalsz pluszt, mert rá vagy kényszerülve, ideje átgondolnod a feltételeidet, vagy megtenni az első lépést a munkahelyváltás irányába.


Ha bizonytalan vagy a hozzád illő területtel kapcsolatban, keress fel egy coachot, vagy pályaválasztási tanácsadót, ők segíthetnek a helyed megtalálásában!


A cikk szerzője life coach. Ide kattintva találod az elérhetőségét.

Vízesések a Föld körül: 7 szédületes fotó

Esőkabát kötelező! Következzenek a világ legpazarabb vízesései egyetlen képgalériában.

Ezeknek a gyerekeknek nem volt annyira fontos az esküvőd, mint neked... És ez enyhe kifejezés

Bizony, néhányan csont nélkül ellopják a show-t az ifjú pár elől...

Fogyj együtt a kutyáddal/macskáddal, hogy mindketten sokáig egészségesek maradjatok: 5 tipp

A kutya/macska és az ember együttélése jótékony hatással van mindkét fél egészségére. Hát még ha az életmódjukra is figyelnek.

5 jel, amiből észre kell venned, ha valamiben rossz döntést hoztál

Legyen szó akár a karrieredről vagy a párkapcsolatodról: az ösztöneid megsúgják majd, ha valami nem klappol.

Kövess minket

Spórolj ősszel is!

Csak 1185 Ft