Stresszmentes karácsonyt mindenkinek! 4 tipp.

Stresszmentes karácsonyt mindenkinek! 4 tipp.
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tudjuk, hogy az ünnepi készülődéskor nem sokszor kerülsz meditatív állapotba, mégis van 4 tippünk, amelyek segítségével tudatosabban elkerülheted a feszültséget, vagy a feszültség téged.

Előfordul, hogy néha annyira igyekszünk, hogy minden zökkenőmentesen és jól sikerüljön karácsonyig, hogy végül a tökéletességre való törekvésünk miatt veszít fényéből az ünnep. Őszintén, hányszor nyomtad agresszíven a dudát az autóban, ha nem haladt a kocsisor? Vagy hányszor kerültél egy tülekedés kellős közepébe, miközben a bevásárlószatyroktól te magad is úgy néztél ki, mint egy túldíszített fenyő?

gif

Persze minden évben máshoz van hangulata az embernek. Néha én is sodródom, néha pedig foggal-körömmel keresem a nyugalmat és azt gondolom: „nem ugorhatnánk a lényegi részekhez?” Mégis úgy gondolom, hogy jó lenne, ha képesek lennénk megtalálni az arany középutat és nem csak a végére, hanem menet közben is megteremtenénk magunknak az esélyt egy higgadtabb, kiegyensúlyozottabb ünnepvárásra.

Olvasd el ezt is!


1. Szerintem vedd vissza a tempót! Nem, nagyon is tévedsz, ha most azt gondolod, hogy könnyű nagyot mondani, megcsinálni viszont annál nehezebb. Nem kell, hogy az legyen! Igazából miről is van szó? Valójában ki osztja neked az instrukciókat? Ki diktálja a tempót és ki szabja meg a határokat? Nagy valószínűséggel az erre a kérdésre a válaszod, hogy „én”. Ha ez tényleg így van, akkor jó lesz, ha meghatározod, számodra mi a prioritás, mi az, ami jelenleg megvalósítható és melyek azok a dolgok, amik elég lesz, ha majd alakulnak maguktól. Nem kell mindig minden felett kemény kontrollt gyakorolnod! A karácsony akkor is megtörténik, ha te nem feszülsz bele, de jó esetben akkor még élvezni is fogod!

gif

Tipp: Ha a bevásárlástól és a tömegtől idegenkedsz, tényleg itt az ideje, hogy webshopból vásárolj. Ez ma már nem nagy ördöngősség, teljesen biztonságos és rengeteg időt takaríthatsz meg vele. Még egy tipp ide: ha úgy gondolod, nem találna otthon a futár, rendeld a csomagot a munkahelyedre! Így még a gyerekek előli dugdosást is megspórolhatod.


2. Figyelj oda azok vágyaira, akiket szeretsz! Sok apró figyelmességnek is meg lehet a gyümölcse. Otthon beszéljétek át, ki hogyan képzeli a karácsonyt: hol töltsétek, kiket látogassatok meg, kik jöjjenek vendégségbe, mi legyen a menü (és persze az édességek :-)), kinek milyen program ötletei vannak! Ha előre tisztázzátok a lehetőségeket, talán kisebb rá az esély, hogy bárki is csalódott legyen az ünnep végére. Ha mindenkit meghallgatsz, nem csak te kerülhetsz jobban képbe a többiek elképzeléseivel, hanem megteremted a teret a közös döntésekhez: így mindenki fontosnak érezheti magát és kivetheti a részét a készülődésből.


Tipp: Ha nagyobbak a gyerekek, kiadhatod feladatnak, hogy mindenki keressen az interneten két-két programot, amin szívesen részt venne a pihenés alatt. Közösen válasszátok ki, hogy melyekre tudtok ellátogatni! Fontos szempont, hogy mindenkiéből legalább egy kerüljön kiválasztásra és megvalósításra.


3. Ne kapd fel mindenen a vizet! Amikor sok minden zúdul egyszerre a fejünkre, hajlamosak vagyunk minden apró hülyeségen felpaprikázni magunkat. Rosszabb esetben mi is kiabálunk és dudálunk a kocsiból hazafelé menet, „mert nem elég, hogy még ezer a dolgunk, ha hazaértünk, még ennyi idióta is van az utakon!” Felháborító! Tényleg az, de főként az a felháborító, hogy nem tudunk uralkodni az indulatainkon. Mi a fene értelme van elhitetni magunkkal, hogy a békés ünnepre készülünk, miközben valakinek majdnem leharapjuk a fejét? Ha te is könnyen dühbe gurulsz a nagy rohanásban, igyekezz tudatosítani magadban, hogy mire fel is történik veled ez az egész! Jó esetben pár perc alatt elillan a méreg, ha megpróbálsz lenyugodni és a következő pár hét kellemes perceire fókuszálsz. Igen, némi áldozatot kell hoznunk annak érdekében, hogy minden sínen legyen, de nem szükséges ehhez kifordulnunk magunkból!

gif

Tipp: Vezesd le az energiádat és az indulataidat zenével! Tekerd fel a hangerőt, énekelj a kocsiban (nem baj, ha a piros lámpánál dilisnek néznek, ennyit be lehet vállalni); dobolj a konyában a serpenyőkön, vagy táncold ki magadból az ideget egy pörgős zenére a nappaliban! Hidd el, utána sokkal lazábbnak érzed majd magad!


4. Törekedj kompromisszumra!
Azt már említettem, hogy érdemes magadnak megszabni a határokat, akár még a tökéletesség rovására is. De az is nagyon fontos, hogy ne akard az elképzeléseidet, véleményedet minden áron „lenyomni mások torkán”. Próbáld inkább körüljárni az adott kérdést és kérd ki a többi érintett véleményét is. Nem biztos, hogy annyira rossz, ha többen több megoldást is láttok egy adott helyzetre. Ha máshogy nem megy, legalább fele-fele arányban próbáljatok megegyezni, így remélhetőleg nem lesz sértődés a dologból.

gif


Tipp: Engedj most te az akaratodból azzal a feltétellel, hogy jövőre a te elképzelésed valósulhat majd meg. Igazán gáláns viselkedés valaki javára cselekedni, a kedvére tenni egy számára fontos dologban. Lazíts kicsit az önfejűségeden és ajánld fel előre a lehetőséget! Lehet, hogy ez többet jelent majd valakinek, mint bármilyen ajándék.

Ha szeretnél néhány program tippet, hogyan lassulhatsz le az ünnepekig, látogass el a blogomrais!

A cikk szerzője life coach. Ide kattintva kérdezhetsz tőle.

Új történelmi drámát készített Mészáros Márta

És mint tőle megszokhattuk, az Aurora Borealisnak is nők a főszereplői.

A várandós Katalin hercegnét megtáncoltatja egy játékmackó – nézd meg a fotókat!

Pedig a múltkor még minden programját lemondta a hercegné a terhességi hányás miatt, amiben harmadjára is szenved.

Reese Witherspoont molesztálta egy rendező. 16 éves volt. És ez nem minden…

Jaj, de szörnyű történet ez is, együttérzünk veled, Reese!

Diszkrét, ám mégis rendkívül szexi tetkók romantikusoknak

Romantikusan erotikusak, finoman bújnak meg a bőrön és simulnak bele a női vonalakba.

Mi is akarunk egyet a konyhánkba ezekből a fura, ám igen hasznos kütyükből!

Mostantól még könnyebb dolgod lehet a konyhában!

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft