9+1 ok, amiért nincs szükséged önsegítő könyvekre

9+1 ok, amiért nincs szükséged önsegítő könyvekre
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az életedet te magad alakítod, nem egy éppen felkapott írónő.

Nem ismerek olyan kutatási eredményt, ami meg tudná mondani, mennyi önsegítő könyvet vásárolnak a magyarok. Ahogy arra sincs rálátásom, hogy pontosan kik azok, akik szentül hiszik: egy-egy ilyen könyv megvásárlásával megoldást találnak az életük aktuális mélypontjából való kievickélésre. Abban viszont van némi igazság, hogy a sok tartalmas és hasznos könyv mellett még mindig vígan megférnek a tömeggyártott olvasmányok is, amik legtöbbször egymást majmolva próbálnak minket fölösleges kiadásokra buzdítani.

Hogy mit értek tömeggyártott alatt? Az olyan – a könyv puszta elolvasásával – párkapcsolati javulást, lelki békét, sikert, boldogságot, gazdagságot; összességében gyors, komoly változást ígérő irományokat, melyek az élet nagybetűs dolgairól szóló gondolatokat, mindentudó, megváltó stílusban próbálják átadni a gyanútlan olvasónak. Ezek összetéveszthetetlen ismertetőjele általában, a túl sokat akaró, mindeközben semmitmondó cím, mint például: „Kincses térkép a lélekhez”, „ Biztos út az igaz szerelemhez”, „ A siker nagy kézikönyve”, vagy „A pénz rejtett titkai”.

Ez utóbbiakból kiindulva arra gondoltam, hogy ebben a cikkben összeszedem az én érveimet amellett, hogy miért is nincs szükséged önsegítő könyvekre.


1. szinte egészen biztos, hogy nincs a tiedhez kísértetiesen hasonlító komplex probléma, aminek a megoldása szóról szóra benne lenne egy könyvben. Az életedet te magad alakítod, nem pedig az az éppen nagyon felkapott írónő az USÁ-ból.

2. ...És mivelte alakítod az életed, így a problémáidra való gyógyírt is csak magad tudod megtalálni.
Ez általában úgy megy, hogy keresgélsz, kísérletezel, próbálkozol. Elkövetsz sok-sok hibát, miközben keresed a megoldást, de ha ezeket a kisiklásokat jó mélyen elraktározod és tanulsz belőlük, hosszútávon tudatosabb döntéseket hozhatsz.


3. Ami valakinek jó volt, nem biztos, hogy neked is az lesz. A saját életednek megvannak a saját szereplői; nekik pedig a saját dilijeik. Tehát, ha a kolléganőd párkapcsolati problémáján segített valami, még nem biztos, hogy a tiéden is fog: mert lehet, hogy amíg a kolléganőd párja lelkesen próbálta betartani a „könyv-terápia” javaslatait, a te férjed egyenesen falnak megy majd tőle.


4. Attól sem leszel előrébb, ha elolvasol a témába illő több száz oldalt, a végén pedig nem tudsz mit kezdeni az infóval. „Akkor most melyik is lehet igaz rám?” Na, pontosan ez az, amin már az elején el kéne gondolkodni!


5. Vagyis: azt kell megkérdezned magadtól, hogy mi a problémád valós oka! Ha saját magad kezdesz el leásni a probléma gyökeréhez, sokkal könnyebben eljuthatsz a számodra legmegfelelőbb megoldáshoz, mintha közben teljesen irreleváns dolgokkal is terhelnéd magadat. Ha úgy érzed, egyedül nehezen kezdesz hozzá a lelked vizsgálatához, nyugodtan keress fel egy coachot, vagy egy terapeutát, aki segít keretek közé foglalni a számodra szükséges lépéseket.

Olvasd el ezt is!


6. Lehet, hogy túl egyszerűen hangzik, de könyvek helyett inkább beszélgess! Kérd ki mások véleményét, hallgass meg néhány sztorit, gyűjts mások által megélt tapasztalatokat! Persze itt is jelen van a buktató, hogy neked 100%-ban úgysem ezekre lesz szükséged; de a tanács nem parancs, inkább csak egy javaslat, hogy „ezt így is lehet”. Éppen ezért ne vedd készpénznek, amit mások tanácsolnak, inkább csak használd fel belőlük azokat az elemeket, amik számodra jó ötletnek, hasznosnak bizonyulnak.


7. Ma már rengeteg eszköz, technika, játékos feladat létezik arra, hogy megdolgozd kicsit az önismeretedet. Inkább menj el egy csoportos foglalkozásra, vagy játssz a barátaiddal pszichológiai társasjátékot, mint hogy órákig agyalj nagynak vélt gondolatok felett, amik számodra semmit nem mondanak.


8. Egy ilyen technika lehet a kreatív írás is. De nevezzük csak írásnak, mert nem kell mindjárt nagy varázslásra gondolni. Lényegében kis is írhatod magadból a gondodat: például napló vagy egy levél formájában. Ez segít kimondani, kifejezni az érzéseidet, amiket lehet, hogy korábban nem tudtál megfogalmazni. (Lehet, hogy így születnek az önsegítő könyvek?)

Olvasd el ezt is!


9. A legjobb ötletek nem a problémádon való agyalás közben jönnek, hanem amikor teljesen mást csinálsz: kikapcsolódsz, lazítasz, kreatív tevékenységet végzel. A legváratlanabb helyről is érkezhet inspiráció, csak nyitottnak kell lenned a befogadására.


+1. Már a névből, hogy „önsegítő” is következtethetsz a valós jelentésre: csak annak segít, aki megírta. Vagyis remélem, hogy legalább neki segített. (Ez persze csak vicc. Félig.)

A cikk szerzője coach. Ide kattintva kérdezhetsz tőle:popcoaching.hu

12 dolog, amit mindenki ért, aki jól néz ki, de valamiért mégsem fotogén

Csinos vagy, legalábbis normálisan nézel ki, a megjelenésed ápolt és így tovább, mégis béna képek készülnek rólad.

Science March: a legviccesebb transzparensek világszerte

„Még az introvertáltak is kint vannak”

A legjobb drámai alakítás: macskák, akik Oscart érdemelnének!

A te macskád is nagy dráma-király(nő)? Akkor ezek a képsorok bizonyára ismerősek lesznek!

8 életigenlő film, amitől azonnal visszatér a jókedvünk

Szerethető, nevettető, életszagú filmek, nem a csöpögős fajtából.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Rendkívüli előfizetési ajánlat az Éva 10. születésnapja alkalmából! A fele meg egy kicsi csak a tiéd! Most 60% kedvezménnyel, 6950 Ft helyett 2780 Ft-ért rendelheted meg egy évre az Éva magazint.

Csak 2780 Ft