Ismerd meg önmagad! 4+1 önismereti tipp

Ismerd meg önmagad! 4+1 önismereti tipp

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Úgy érzed káosz uralkodik „odabent"? Rakj rendet toll és papír segítségével! Elmondjuk, hogyan.

Ha hiszed, ha nem, önmagad megismerésének egyik leghatékonyabb módja a naplóírás. Már próbáltad, és nem vezetett eredményre? Lehetséges, hogy valamit rosszul csináltál... Tippjeink segíthetnek!

az önismeret,önismeret idézetek,önismeret tesztek,önismereti teszt,önismeret fejlesztése,önismereti játékok,önismeret pszihológia

Életed során nap mint nap rengeteg tanácsot kapsz arra vonatkozóan, mit hogyan csinálj, hol hogyan viselkedj, kivel hogy beszélj, stb. Persze nem ritkák az egymásnak ellentmondó utasítások sem. És mi van akkor, ha az egymásnak ellentmondó hangok belülről jönnek? Ha már lassan azt sem tudod, ki vagy, mi vagy, és mi célod az életben? Sandy Grason amerikai írónő szerint a „belső kritikus üvölt, míg a belső bölcsesség csak suttog", ezért csend és nyugalom kell ahhoz, hogy a meghalld a belső hangot. Az írónő állítása szerint a naplóírás a megnyugvás, elcsendesedés, befelé figyelés egyik legjobb módszere.

Nincs más dolgod tehát, mint beszerezni egy noteszt, egy tollat és egy stopperórát! Íme a kérdések, amelyeket meg kell válaszolnod az önismereted fejlődéséhez:

1. Miről nem akarok írni?

az önismeret,önismeret idézetek,önismeret tesztek,önismereti teszt,önismeret fejlesztése,önismereti játékok,önismeret pszihológia


Remek trükk a tudatalattid felszabadításához: állítsd be a stoppert tíz percre, és azalatt válaszold meg a fenti kérdést, írj le mindent, ami eszedbe jut. Légy őszinte, tárulkozz ki, nyugtasson az a tudat, hogy ha lejárt a tíz perc és visszaolvastad, amit írtál, összetépheted a papírt. Naplóíráskor hajlamosak vagyunk szépítgetni a tényeken. Azt szeretnénk, ha a naplónk szép és tökéletes lenne, bár az élet sosem az. Ha végre elengeded magad, és leírod azokat a dolgokat, amelyeket soha semmilyen körülmények között nem szerettél volna leírni, felszínre kerülhetnek a legsúlyosabb és a legsürgetőbb problémáid.

2. Ki vagyok én jelen pillanatban?

az önismeret,önismeret idézetek,önismeret tesztek,önismereti teszt,önismeret fejlesztése,önismereti játékok,önismeret pszihológia

Ismét állítsd tíz percre a stoppert, és válaszolj a kérdésre. Majd írd le azt is, ki voltál korábban: nyolc, tizenhat, huszonöt évesen. Találd meg a különbségeket, majd találd meg azt a részedet, amelyik nem változott, azt az embert, aki végig veled volt. Gondold át, mi ennek az embernek az elképzelése az életről? Hallgattál-e rá, tudatosan tervezted-e az életedet, vagy csak sodródtál az árral?

3. Melyek azok a dolgok, amelyek örömet szereznek nekem?

az önismeret,önismeret idézetek,önismeret tesztek,önismereti teszt,önismeret fejlesztése,önismereti játékok,önismeret pszihológia

Vajon te milyen gyakran gondolkodsz el ezen a kérdésen? Indíts rendszeres rovatod a naplódban a fenti címmel. Minél több olyan dolgot gyűjtesz össze, amit szeretsz, amitől jókedvű leszel, annál tudatosabban fogod érzékelni az élet örömeit. Írd le a megvásárolható – álmaid táskája, kéthetes görögországi nyaralás –, és a pénzért meg nem vehető – baráti beszélgetés, elmerülés a fürdőkádban – dolgokat is.

4. Melyek a legjobb tulajdonságaim?

az önismeret,önismeret idézetek,önismeret tesztek,önismereti teszt,önismeret fejlesztése,önismereti játékok,önismeret pszihológia

Készíts listát a tíz legjobb tulajdonságodról, amelyek miatt úgy érzed, jó a saját bőrödben lenni. Ha nagyon magad alatt vagy, és úgy véled, nincs ilyen tulajdonságod (mekkora butaság! – de tudjuk, hogy néha van ilyen), kérdezd meg a környezetedet (anyukát, barátnőt, kollégát, gyereket), ők mit szeretnek benned a legjobban. Kérd meg őket, hogy csak egyetlen tulajdonságodat emeljék ki, így könnyedén képet kaphatsz az erősségeidről.

+1 tipp:
Képzeld el, hogy elbeszélgetsz 100 éves önmagaddal. Mit szeretnél, mit meséljen neked ez a bölcs öregasszony?Milyen emlékeket szeretnél, hogy megosszon veled? Kérdezd meg tőle: mire kellene koncentrálnod a következő években? Milyen tapasztalatok lehetnek hasznodra az eljövendőkben? Ebből az egyszerű játékból villámgyorsan kiderülhet, jó úton haladsz-e.

Fogadalom: ezen a télen NEM leszek beteg! – 8 óvintézkedés, hogy sikerüljön

Kell a fenének a napokig tartó orrfolyás! Idén harcolunk.

Napi horoszkóp november 23.: az Ikrek pontot tehetnek egy lezáratlan ügy végére, a Rákok a tökéletességre törekszenek

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

5 dolog, amit a második gyereknél már sokkal lazábban kezelsz

Legalábbis annyira, hogy nem mész azonnal a falnak. Hihi!

Forralt bor-teszt: megkerestük a Vörösmarty tér legjobbját, hogy neked már ne kelljen

Sokan szeretik a téli időszak egyik tradicionális italát, a forralt bort, ami nélkül már-már elképzelhetetlenek az adventi vásárok. Mivel sok helyen kapható és az ára is igen borsos, mi most felkutattuk, hol érdemes kortyolni belőle, hogy az idei felhozatal ne okozzon csalódást.

Meghan Markle heteken belül beköltözik a Kensington-palotába és állítólag már el is jegyezték egymást Harry herceggel

Bennfentes források szerint nem az a kérdés, hogy Meghan és Harry összeköltöznek-e, hanem hogy mikor.

13 mondat, amit a diétázók többet nem akarnak hallani

„Egyél brownie-t, direkt neked sütöttem!”

Egy áruházlánc heti egy „csendes órát” vezetett be az autista vásárlók kedvéért

Ebből a világ minden nyilvános helyiségében rendszert kellene csinálni, biztosak vagyunk benne, hogy nem csak az autizmussal élőknek lenne szükségük rá!

6 beszélgetésindító téma, amiben nem esik szó az időjárásról

Az ünnepi asztal körül néha jól jöhet egy ezekhez hasonló semleges, ám érdekes témaötlet!

Ez a legfontosabb készség, amivel egy 21. századi tanulónak rendelkeznie kell

Programozni? Három nyelven beszélni? Kapcsolathálózatot építeni? Ezek mind nagyon fontos feltételek a sikerhez, de a CNN újságírója szerint van egy készség, ami mindegyiknél alapvetőbb a mai diákok számára.

Napi horoszkóp november 22.: a Szüzek magabiztosan haladnak előre, a Vízöntők kiállnak magukért

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét üzentek!

Minimalista karácsony, avagy 5 tipp, hogy élvezd is az ünnepet

A karácsony a te ünneped is, tehát ha van olyan eleme (legyen az főzés, ajándékozás vagy valami egészen más), ami nem tesz maradéktalanul boldoggá, akkor nyugodtan elgondolkozhatsz rajta, hogyan szabadulhatnál meg tőle. Ehhez pedig akár a minimalista életmód alapelveit is segítségül hívhatod.

Jennifer Lawrence: Amikor visszanézem egy filmemet, mindig a tokámat és az aknémat veszem észre először

J-Law egy kerekasztal-beszélgetésen mondta ezt. „Megbolondultál?” – ez volt Jessica Chastain első reakciója, de aztán rájött, hogy ő maga is eléggé kritikusan figyeli magát a filmvásznon.

Így szervírozz, hogy minden ünnepibb legyen! – 8 ötlet

Szinte biztos, hogy így nem kell sok maradékot elcsomagolnod másnapra...

15 másodperc alatt boldoggá tesz ez a website pusztán azzal, hogy kiszámolja, hányadik leggazdagabb ember vagy a világon

Épp most próbálod kitalálni, hogyan jöjjetek ki a hó végéig? Vacillálsz, hogy felvegyél-e egy újabb hitelt? Jó hírünk van.

Minél korábban aggatod fel az ünnepi égőfüzéreket az otthonodban, annál boldogabb ember vagy – állítja egy pszichológus

Te is úgy érzed, évről évre egyre korábban kezdődik a karácsonyi időszak? Nos, ez nem biztos, hogy baj – jelentette ki egy pszichológus szakértő.

4 mindennapos dolog, amitől még rosszabb lesz a gyulladt, pattanásos arcodnak

Talán észre sem veszed, hogy ezeket csinálod, pedig jó lenne felhagyni velük.

Valaki képes volt magas művészetet csinálni a tükörtojásból

Fogalmunk sincs, hogy a fenébe faragja ki ezeket az alakzatokat a fehérjéből meg a sárgájából. Kivéve persze, ha Photoshoppal.

Kövess minket

Előfizetés