Koronáriaőrzőből varázskertbe

Koronáriaőrzőből varázskertbe

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

U

Ujvári Andreát két dolog érdekelte kiskorában: az ének és a biológia. Húsz év után kiderült, zenei tudása sem veszett kárba.

Ojvári Andrea vargabetű
Ujvári Andrea

Miért választja valaki tizennégy évesen az ápolónői hivatást?
Nekem már az anyukám is ápolónőnek készült, bár végül közgazdász lett. Egyértelmű volt, hogy egészségügyi szakközépiskolában tanuljak tovább, mert érdekelt a biológia, és szívesen mentem olyan területre, ahol emberekkel foglalkozhatom. A felnőtt szakápolói és az intenzív szakápolói képzés megfelelt az elképzeléseimnek, de azt nem gondoltam volna, hogy azonnal bedobnak a mély vízbe. Pedig ez történt. Első munkahelyemen, a Kardiológiai Intézetben mindjárt a koronáriaőrzőben találtam magam, ahol napi tizenkét órában folyamatosan újra kellett éleszteni a betegeket. Hosszabb távon mindez annyira megviselt, hogy a férjemmel egyetértésben úgy döntöttem, hivatást váltok. Munka mellett beiratkoztam a Szent István Egyetemre, s egyszerre végeztem el két szakirányt: a közigazgatásit és a belügyit.

Kormányhivatalban
Első hallásra mindkettő messze esik az eredeti terveidtől…
Eleinte én is így találtam, sőt, amikor kiderült, hogy a Földművelési Minisztériumban megpályázott új állásomhoz még köztisztviselői szakvizsgát is kell tennem, egyre távolibbnak éreztem az emberekkel való közvetlen kontaktust. Szerencsére később kreatív munkakörökbe kerültem. Amikor az egészségügyi miniszter kabinetirodája programkoordinátort keresett, örömmel jelentkeztem. A kabinetirodán folyamatosan pörögni kellett, és sosem néztem az órát. Később a népegészségügyi kormánymegbízott hívott a stábjába, s az állandó hajtás szinte életformámmá lett. Irodavezetőként szerveztem többek között a mellrák-, méhnyakrák-, parlagfűellenes kampányokat. Éveken át dolgoztam a szűk szakmai stáb vezető munkatársaként. Akkoriban úgy éreztem, a helyemen vagyok.

baba-mama ház

Zéti győz
A hivatásod kitöltötte az életedet?
Igen, volt egy ilyen periódus, miközben egyre többet gondoltam arra, hogy gyereket szeretnék. Éveken keresztül úgy tűnt, hogy erről a vágyamról le kell mondanom. Húszévesen tragikus autóbalesetet szenvedtem, rajtam kívül mindenki meghalt a kocsiban. Én kirepültem, túléltem, de minden csontom eltört, veserepedéssel és belső sérülésekkel szállítottak kórházba.
Nagy valószínűséggel ennek következménye volt az is, hogy amikor babát terveztünk, nem tudtam teherbe esni. Zéti öt év – közben két vetélés – után, mesterséges megtermékenyítés segítségével jött a világra. Most három és fél éves.
Már szülés előtt eldöntötted, hogy a gyes után nem térsz vissza a munkahelyedre?
Egyértelmű volt, bár a kolléganőim ma is visszavárnak, de már a terhesség alatt tudtam, hogy a gyerekemtől nem akarok, nem vehetek el napi 10–12 órát.
Mégis azzal a meglepő döntéssel álltál elő, hogy baba-mama házat nyitsz…
Zétivel kisbabakora óta jártunk játékklubba és zenei foglalkozásra. A remek programokat méltatlan helyszíneken tartották. Szerettem volna, ha olyan fejlesztőközpont nyílik a környéken, ahol a gyerekek és a szülők is jól érzik magukat, és többet kapnak, mint ami egy kopott teremben adható. Otthon állandóan ez járt a fejemben, a férjem pedig bátorított. Azt mondta: egész nap énekelsz, furulyázol a gyereknek, vágj bele!

varázskert

Varázskert
Mennyi idő telt el a döntéstől a megvalósításig?
Még javában gyesen voltam, amikor kidolgoztam a szakmai programot. Ehhez hasonló intézmény korábban nem létezett, így arra sem volt jogszabály, hogy mi kell egy fejlesztőközpont létrehozásához. Csak a játszóház fogalmát ismerték a hatóságok, ezért mindenhol el kellett mondanom, be kellett mutatnom a különbséget. Végigjártam a hivatalokat, ám időközben kiderült, hogy a fejlesztőközpont működtetéséhez nem elegendő a diplomám. Két év alatt gyógypedagógiai és zenei vonalon is továbbképeztem magam. Végül összeállt a program, együtt volt a fejlesztőpedagógusok csapata és kidolgoztuk a módszertant. A helyszínkeresés maradt a végére, de megtaláltuk az ideális épületet. Egy hónapon keresztül folyt az átalakítás, igyekeztünk mindent saját kezünkkel megoldani. A kockás fülű nyulat és barátait magam festettem a falra. A Varázskert BabaMamaHáz tavaly augusztus 31-én nyílt meg.
Miért a fejlesztés áll a középpontban?
A játék és a tanulás a kisgyermekeknél ugyanaz: a kicsik erőfeszítés nélkül, játszva magukba szívnak minden újdonságot, amihez biztosítjuk az eszközöket, feltételeket. Nálunk a zenepedagógia, a logopédia, amozgásfejlesztés vagy az iskola-előkészítő foglalkozás éppúgy jelen van, mint a játszóház, a torna, a születésnapi zsúr vagy a mesedélután habos kakaóval. A gyerekkel az adott terület szakemberei foglalkoznak. A ház a mamáké is, szeretnénk, ha ők is jól éreznék nálunk magukat. Egy teára mindenki a vendégünk, de a kötetlen beszélgetésre is helyet kínálunk. A legtöbben környékbeliek, de akadnak, akik a honlapunk alapján találtak ránk.
Te is tartasz foglalkozást?
A hétfői babamuzsikát nem adom át senkinek. Ilyenkor furulya-, gitár- vagy triangulumkísérettel éneklünk
a gyerekekkel.
Milyen terveket forgatsz a fejedben?
Nyáron különféle táborokat szervezünk, de lesz egy kiemelt rendezvényünk is. Május első hete a Születés hete Magyarországon. Ennek jegyében egész héten előadásokat, programokat és bemutatókat tartunk az érdeklődőknek. Többek között szülésznő, pszichológus, fejlesztő pedagógus és táplálkozási szakember szerepel a vendéglistánkon. Tőlük mindent meg lehet tudni, amit egy anyuka mástól nem mer megkérdezni. Várjuk az érdeklődőket, hiszen a részvétel ingyenes.

Szerző: Rojkó Annamária, fotó: Molnár Zoltán, smink: Hornyák Judit

Ez a cikk a 2011. évi áprilisi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.

A srác, akiből csak egyszer tudtam őszinte érzelmet előcsalni

A következőkben vendégszerzőnk pasizós kalandját olvashatjátok.

Ezt tartsd be, ha azt szeretnéd, hogy örökre izgalmas maradjon a szexuális életed

Bár az elején azt hiszed, hogy folyton őrületes lesz a szex, ez nem mindig van így…

Napi horoszkóp szeptember 23.: a Skorpiók zsúfolt napnak néznek elébe, a Nyilasok mások elégedettségéért dolgoznak

Hétvégén se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok mára is üzrntek!

Kövess minket

Spórolj ősszel is!

Csak 1185 Ft