16 emlékeztető, ami mindig jól jön, valahányszor épp nem látok ki a szorongás sötét fellegéből

Borítókép: 16 emlékeztető, ami mindig jól jön, valahányszor épp nem látok ki a szorongás sötét fellegéből Forrás: Getty Images
Holnap is felkel a nap. Tényleg.

A szívem majdhogynem kiszakad a mellkasomból, izzadok, remeg a kezem, a gyomromban idegesítő zörejek keletkeznek. Percenként több ezer gondolat fut át az agyamon, pontosabban ugyanaz a három gondolat, csak több ezerszer, számtalan variációban. Mi lesz, ha nem érek oda, ha késik a villamos, ha nem válaszol az sms-emre, ha nem érem el a ponthatárt…

Amikor elhatalmasodik rajtam a szorongás, sokszor apró, gyenge, magányos egyénnek érzem magam, mint akinek meghekkelték az agyát, mint aki alól kihúzták a szőnyeget, és ki tudja, mikor lesz újra a kezemben az irányítás az életem fölött.

Forrás: Getty Images

Ami természetesen nem igaz. A szorongás nehezen elviselhető tünetekkel jár, de hamar elmúlik és mindenki számára rendelkezésre állnak az eszközök, amelyek segítenek enyhíteni ezt az érzést. És ez tudatos választás kérdése.

Lehet pánikolni, ostorozni magunkat, az alkoholhoz vagy más tudatmódosító szerekhez nyúlni – de mód van arra is, hogy megfigyeljük az érzéseinket, empátiát tanúsítsunk magunk iránt és elismerjük, mi több, vállaljuk az érzéseinket.

Ebben segítenek az alábbi tanácsok, ötletek, mantrák – kinek melyik elnevezés szimpatikusabb. Következzen 16 emlékeztető nehéz, szorongással terhes időkre: