Dietetikusok szerint nem ajánlott annyi növényi tejhelyettesítőt itatni a gyerekekkel

Borítókép: Dietetikusok szerint nem ajánlott annyi növényi tejhelyettesítőt itatni a gyerekekkel Forrás: Getty Images
A rizs-, kókusz- és mandulaitalok sok értékes tápanyagot tartalmaznak, de jobb, ha nem ezeket isszák leggyakrabban a kisgyerekek – olvasható egy gyerekorvosok tömörülése által kiadott ajánlásban.

Dr. Catherine Pound a Kanadai Gyerekorvosok Társasága képviseletében azt nyilatkozta, hogy bizonyos növényi alapú italok nem tartalmaznak kellő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot. A növényi tejfajták káros hatása nem ismert a gyerekekre nézve, ugyanakkor gyakran hozzáadott cukor van bennük.

Az egészséges táplálkozás hívei gyakran egyenesen nyomást gyakorolnak a közvéleményre, mondván, hogy a növényi alapú táplálkozás jobb, mint a húsalapú. Ami felnőttkorban még igaz is lehet: felnőtteknél ajánlott, hogy időről időre mellőzzék a húsevést. De ugyanez nem áll a gyerekekre, akiknek kell a fehérje.

A doktornő szerint a szülők a legjobb szándékkal próbálják átszoktatni a gyerekeiket a növényi alapú italokra, de ezzel fontos tápanyagoktól és fehérjéktől fosztják meg őket.

A 2–8 éves gyerekeknek 13–19 gramm fehérjére van szükségük naponta, és két bögre tehéntej vagy két bögre tápanyagokkal dúsított szójaital fedezi is ezt a szükségletet.

A szójaital is egyike a növényi alapú italoknak, amelyek „nem megfelelő alternatívái a tehéntejnek, az első két évben legalábbis” – olvasható a kanadai gyerekorvosok és dietetikusok közös közleményében.

Kellenek a zsírok

A mandula-, kókusz- és rizsitalokban sokkal kevesebb fehérje van, mint a tejben, ezért ha a gyerek valamiért nem iszik tejet, akkor az így kieső fehérjét két gyerekadagnyi hússal vagy 200 gramm lencsével kell pótolni. Egy bögre mandulaital ezzel szemben mindössze kábé négy szem mandulát tartalmaz, ami egy gramm fehérjének felel meg.

A zsírok is nélkülözhetetlen elemei a gyerekek táplálkozásának, mivel azok egyértelműen hozzájárulnak az agy növekedéséhez – teszi hozzá a doktornő. A gyerekorvosok azt ajánlják, hogy kisgyerekkorban egyáltalán ne adjunk kevesebb telítetlen zsírsavat tartalmazó ételt a gyerekeinknek az átlagosan előírtnál.

Amennyiben allergiás tünetek lépnek fel, gyerekorvossal és dietetikussal érdemes konzultálni arról, hogy milyen kiegészítő tápanyagokkal érdemes pótolni a kiesett fehérjemennyiséget.

Ezt egye a gyerek

Friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek és hús – ezek képezzék a gyerekek étrendjének alapját a szakértők szerint.

A csecsemők, ha lehetséges, hathónapos korukig csak anyatejet kapjanak, és akár kétéves korukig szophatnak más, a koruknak megfelelő élelmiszerek bevitele mellett. Tehéntejet 9–12 hónapos korban kapjanak először, és kétéves korukig magas zsírtartalmú, homogénezett tehéntej ajánlott.