Jé, ezt nem is tudtam: egészen pontosan ezért korog a gyomrunk, amikor éhesek vagyunk

Borítókép: Jé, ezt nem is tudtam: egészen pontosan ezért korog a gyomrunk, amikor éhesek vagyunk Forrás: Getty Images
Már órák óta nem ettél és a gyomrod jól hallható jelekkel adja tudtodra, hogy ez tarthatatlan állapot? Most kiderül, mi okozza a furcsa és néha kellemetlen zörejeket.

A célod a gyomorkorgás megszüntetése? Túl hangosan korog a gyomrod?

A gyomorkorgás nem kizárólag a gyomrunkból jön, hanem a beleinkből is, és valójában szüntelenül zajlik, hiszen az emésztésünk, az anyagcserénk folyamatos. Ha éppen nincs étel vagy ital a gyomrunkban, amely eltompítaná a zajt, akkor jobban hallható a zörej.

Akárhogyan is, a testünkben állandóan szorgos munka folyik. Egy étkezés után a szervezet elkezdi feldolgozni és megemészteni a bevitt táplálékot, és a gyomorban, valamint a belekben található izmok összehúzódásokkal igyekeznek keresztüllökni a szilárd és a folyékony táplálékot az emésztőrendszeren. Ez az intenzív művelet természetesen zajjal is jár, mondhatjuk ezek az emésztés tünetei. Evidens, hogy reggeli, ebéd, vacsora után már nem korog olyan erősen, azaz nem hallod.

Tippek gyomorkorgás ellen:

Amikor a testünk éppen felkészül a következő étkezésre, az agyunk jeleket küld az emésztőrendszerünknek, hogy ideje újabb adag táplálékot magunkhoz venni. Ez általában óhatatlanul megtörténik néhány órával a legutóbbi étkezés után, és mindössze 10-20 percig tart – viszont óránként visszatér, amíg be nem kapsz egy szendvicset.

Normális-e a gyomorkorgás?

Igen, amíg minden más rendben van az emésztéseddel. Ha szokatlan zajt hallasz a bensődből, esetleg olyat, ami püffedéssel vagy hasmenéssel jár, akkor elképzelhető, hogy ételallergia, esetleg intolerancia, netán ulcerative colitis (vastagbélgyulladás) vagy más gyulladásos bélbetegség áll a háttérben. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni és kizárni ezeket a lehetőségeket.

Oké, de olyan kínos, amikor egy míting közepén megkordul a gyomrom – mit csináljak?

Először is egyél lassan. Ezt bármely dietetikus megmondhatja – ha szép komótosan rágod meg a falatot, a tested lazább, kiegyensúlyozottabb üzemmódba kapcsol át, és így az emésztés is gördülékenyebbé válik, vagyis kevesebb zörejjel jár. Az is segíthet, ha kevesebb levegő kerül a bélrendszeredbe, miközben eszel, ezért érdemes mellőzni a rágózást és kevesebbet inni szívószállal.

Amúgy pedig minden élő embernek korog a gyomra, miért aggódnál emiatt?

Ez a galéria is hasznos lehet: