Egy áruházlánc heti egy „csendes órát” vezetett be az autista vásárlók kedvéért

Borítókép: Egy áruházlánc heti egy „csendes órát” vezetett be az autista vásárlók kedvéért
Ebből a világ minden nyilvános helyiségében rendszert kellene csinálni, biztosak vagyunk benne, hogy nem csak az autizmussal élőknek lenne szükségük rá!

Minden héten egy csendes órát tart a november 20-i héttől kezdődően a Coles nevű áruházlánc Ausztráliában.

Ez azt jelenti, hogy 50 százalékkal csökkentik az áruház megvilágítását, kikapcsolják a rádiót és amennyire lehet, leveszik a pénztárgépek és a vonalkód-beolvasók csipogó hangját. A csendes óra erejéig nem helyezik át a bevásárlókocsikat és a gurulós kosarakat, csak vészhelyzet esetén használják a hangosbemondót, és kérdés esetén erre a célra kijelölt alkalmazottak állnak a vásárlók rendelkezésére.

A csendes órával az áruházlánc azoknak kedvez, akik nehezen viselik a szupermarketekre jellemző ingergazdag környezetet, az állandó zenét, a beolvasók csipogását és az erős fényeket. A Colest egy autizmussal élőkkel foglalkozó ausztrál szervezet, az Aspect kereste meg az ügy érdekében, és augusztusban már tesztelték is a rendszert két Victoria állambeli hipermarketben. A tesztidőszak sikeres volt, így mostantól minden kedden 10:30 és 11:30 között várják azokat, akik visszafogottabb ingerek között szeretnék elintézni a heti bevásárlásukat.

Egy ítélkezésmentes teret biztosítunk a vásárlásra, ahol az autizmus valamilyen formájával élő emberek és családtagjaik biztonságban érezhetik magukat
magyarázza Linzi Coyle, az Aspect ügyvezetője.

Ami azt illeti, meg vagyunk győződve róla, hogy mindannyiunknak szüksége lenne heti egy csendes órára az összes létező nyilvános helyen, így drukkolunk, hogy még több áruházlánc, kávézó vagy akár csak sarki kis közért ismerje fel a csend és az erős fények nélküli lét stresszoldó hatását!

Nézd meg ezeket a gyönyörű festményeket is!