Ezért nélkülözhetetlen a reggeli a fogyáshoz

Borítókép: Ezért nélkülözhetetlen a reggeli a fogyáshoz Forrás: Getty Images
Aki már rálépett valaha a karcsúbb termethez vezető útra, tudja, nemcsak az számít, mit eszik az ember, hanem az is, mikor.

Az orvosok és táplálkozási szakértők természetesen számtalan különböző elméletet kidolgoztak már arról, hogy melyik étkezés a legfontosabb, és a reggeli szerepe a fogyásban gyakrabban terítékre kerül (hogy stílszerűbbek legyünk), mint más étkezéseké.

„A reggeli hatására azonnal emelkedik a vér energiaszintje és helyreáll a vér glükózszintje – magyarázza a popsugar.com-nak dr. Luiza Petre kardiológus és súlykontroll-specialista. – Valamint a reggeli csökkenti a vér kortizolszintjét (ez a stresszért felelős hormon), amely egyébként is a kora reggeli órákban a legmagasabb. Dr. Petre szerint a magas kortizolszint maga után vonja az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek magas kockázatát. Ennek a stresszhormonnak a mérséklése érdekében tápanyagokat kell bevinni a szervezetünkbe.

Nagy általánosságban aki rendszeresen reggelizik, jobb eséllyel megtartja az egészséges testsúlyát, mint az, aki kihagyja. A reggeli másik nagy előnye, hogy javítja a kognitív funkciókat és segít koncentrálni.

A reggel bevitt energiának köszönhetően a nap későbbi szakaszaiban is jobban figyel az ember arra, hogy mit eszik és mennyit mozog.

Dr. Petre szerint az ebéd általában jobb, ha nagyobb étkezésnek számít, mint a vacsora, hogy „elkerüljük a farkaséhséget, és este ne együnk túl sokat”. Merthogy a vacsora jobb, ha minél korábban következik be és minél könnyebb a tápanyagok tekintetében. Tehát a fentiek szerint a „reggelizz úgy, mint egy király” elmélet híveinek van igazuk; a reggelinek minél gazdagabbnak kell lennie, az ebéd jobb, ha amolyan átlagos, a vacsora pedig szuperkönnyű és jobb, ha nem túl későn vesszük magunkhoz annak érdekében, hogy a szervezetnek legyen ideje másnap reggelig feldolgozni a tápanyagot. Ja igen, és a szénhidrátokat is jobb, ha reggel vesszük magunkhoz, mert ilyenkor dolgozza fel ezeket a tápanyagokat a leghatékonyabban a testünk.

Még több tipp a sikeres fogyáshoz: