4 hasznos tipp az idősek otthoni ápolásáról

Borítókép: 4 hasznos tipp az idősek otthoni ápolásáról Forrás: Europress
Szomorú és ellentmondásos téma; aki benne van, annak nincs sok választása, muszáj kihoznia belőle a legtöbbet.

Az Éva Egészség különszámban hosszú és kíméletlenül, nyersen őszinte írás jelent meg az idősek ápolásáról. Ebben a cikkben közöljük, ami a nyomtatott Éva Egészségből kimaradt. Következzen tehát 4 tipp az idősek gondozását megkönnyítő segédeszközökről:

1. Szobavécé Aki a Magyarországon forgalomban lévő szobavécét tervezte, azt kötelezném arra, hogy naponta használja is. Kemény szavak ezek, tudom, de az OEP által támogatottszobavécé a fürdetéshez vagy lakáson belüli közlekedéshez alig alkalmas: mivel a karfája nem felhajtható, a beteg átültetése nehézkes, balesetveszélyes. Emellett túl alacsony az ülőfelülete, letörhet a műanyag lábtartója, lehetetlen áttolni egy küszöbön és még sorolhatnám a bajait.

Ilyenkor kell egyet káromkodni, aztán pedig alaposan átnézni az internetes apróhirdetéses oldalakat, ahol rátalálhatsz a német és norvég használt gyógyászati segédeszközök hazai forgalmazóira (alapítványok). Így lett nekünk egy szuper szobavécénk 12 ezerért, amit nyolcadik éve használunk. De kapható betegemelő lift, átülést segítő fordítókorong, felfekvés elleni párna a kerekesszékbe és memóriahabos fekvőbetét, kerekesszék és ezer egyéb hasznos eszköz, néha olcsóbban, néha jobb minőségben, néha gyorsabban, mint a hivatalos úton.

2. Ágymagasítás

Ha a gondozottad mozgáskorlátozott, akinek nehéz az ágyból kikelnie, a fotelba átülnie, magasítsd meg az ágyát: a matracot tartó ágyrács alá az ágykeretbe vágass keresztbe 3-4 darab 10 x 10 centis fagerendát a barkácsáruházban. A gerendákból kettőt is egymásra tehetsz, akkor mindjárt 20 centivel magasabb lesz a fekvőfelület. Neked is könnyebb, kisebbet kell hajolni. Itt találsz részletes leírást az ágy átalakításáról.

3. Ami lehet, guruljon

Érdemes a gondozott szobáját kerekekre tenni: szerelj (fékezhető) görgőket a fotelok, kanapé, kisasztal alá, hogy szükség esetén egy lábmozdulattal eltolhasd az útból.

4. Akadálymentesítés

A lakókörnyezet akadálymentesítéséhez kérhetsz 300 000 Ft vissza nem térítendő támogatást, de mivel számlaadáshoz kötik, sajnos megeshet, hogy többe lesz az építész és a kivitelező, mint amennyit a támogatás kitesz.

Még több tipp az idősek ápolásáról és még rengeteg más egészségügyi kérdésről az Éva Egészség különszámban!