Ez a két egymás melletti fotó fontos félreértést tisztáz a kalóriaszámlálásról

Borítókép: Ez a két egymás melletti fotó fontos félreértést tisztáz a kalóriaszámlálásról
„A kevesebb több” – még ez a mondás sem mindig igaz.

Egy Instagram-felhasználó figyelemre méltó posztot tett közzé; a két egymás mellé állított kép azt ábrázolja, hogy néz ki a teste, amikor napi 800 kalóriát fogyaszt, illetve amikor 1800-at:

A jobb oldali, „1800 kalóriás” képen sokkal karcsúbbnak és kidolgozottabbnak látszik a lány teste, mint a bal oldalin, amelyen a 800 kalóriás diéta után szerepel.

Mondanunk sem kell, hogy napi 800 kalória rendkívül kevés, reméljük, senki sem próbálkozik ilyesmivel. A poszt szerzője, Madalin Giorgetta is siet tisztázni: a 800 kalóriás diétának csak az volt az oka, hogy így is jóllakottnak érezte magát egy időben. Viszont később, amikor személyi edzővel kezdett dolgozni, változtatott az étrendjén és azóta sokkal boldogabbnak érzi magát. Ezt írja az instagramon:

„Sosem küzdöttem étkezési zavarokkal, egyszerűen úgy gondoltam, egészségesebb leszek, ha kevesebbet eszem. Egészségesen étkeztem, de kevés makroelemet fogyasztottam. Kíváncsi voltam, mennyit, így elkezdtem bepötyögni a napi táplálékfogyasztásomat a myfitnesspal alkalmazásba. Megdöbbentem, hogy milyen kevés fehérjét és szénhidrátot eszem. 800 kalória abszurd mennyiség, de ebben az időben a szervezetem megelégedett ennyivel, mert hozzá volt szokva. Egy idő múlva azonban a saláta már nem bizonyult elégnek és a diétám sem haladt megfelelően. Úgyhogy személyi edzőhöz fordultam, aki táplálkozási szakértő is. Amikor azt mondta nekem, a napi táplálékbevitelem 50%-ban szénhidrát legyen, azt hittem, meghalok. Addig 10% volt szénhidrát és fogalmam se volt, hogyan nem fogok az 50%-tól elhízni... Emlékszem, mennyit küzdöttem, hogy egyáltalán legyűrjem az előírt adagokat. Képtelen voltam megenni mindet egy ültő helyemben! Most már a gyomrom többet is képes bevenni és annyival boldogabb vagyok ettől!

Van egy részem, amely a nem evést mindig is a fogyáshoz társította. Ha nem eszem eleget, például kihagyok egy étkezést, mert nincs rá időm, néha automatikusan arra gondolok, hogy "ma jó voltam, mert nem ettem sokat'. Ezért szeretem naplózni, hogy milyen tápanyagokat, makro- és mikroelemeket fogyasztok.

A naplózás azt mondja nekem: 'gyerünk, Maddy, egyél többet. Egyél három krumplit.'... Ne tegyétek azt, amit én olyan sokáig tettem. Ne pazaroljátok az időtöket azzal, hogy salátán éltek, amikor édesburgonyát és banánpalacsintát is ehettek. Egyetek többet és mozogjatok. Ez az, ami működik.”

Szakértők is azt mondják, hogy az alultápláltság sosem vezet tartós fogyáshoz, még kevésbé egészséges szervezethez. A kihagyott étkezések és a mikroszkopikus adagok lassítják az anyagcserét. Márpedig ehetsz akármilyen egészségesen, ha az anyagcseréd nincs rendben, sosem éred el a kívánt eredményt. „Csak a kalóriákat számolni legjobb esetben is félrevezető és jó eséllyel káros is, mert ez nem veszi figyelembe, hogy a bevitt kalóriák miképp hatnak a hormonjainkra és az anyagcserénkre – ami végső soron aláássa az esélyeinket, hogy hosszú távon kitartsunk az étrendünk mellett” – idéz a Time egy dietetikus professzort.