6 viselkedés, amivel eltaszítasz magadtól másokat

Borítókép: 6 viselkedés, amivel eltaszítasz magadtól másokat Forrás: theeverygirl.com
Lehet, hogy a viselkedésed miatt távolodnak el tőled a számodra fontos emberek?

Talán túlzás lenne azt gondolni, hogy bármelyikünknek is ne lenne valamilyen mérgező tualjdonsága, újra és újra visszatérő viselkedése. Persze nem túl jellemző, hogy az ember időről-időre megtorpan és hirtelen megfontolásból önvizsgálatot tart olyan címen, hogy "vajon bennem mi lehet az idegesítő vagy elviselhetetlen?". Pedig időnként talán nem ártana, ha megpróbálnánk egy rövid időre magunkba nézni, és időt áldozni arra, hogy megfigyeljük, miként is viselkedünk az emberi kapcsolatainkban. Hiszen ha újra és újra túl negatívan viszonyulunk bizonyos szituációkhoz, talán érdemes volna elgondolkozni a valódi okon, s lehetőségeinkhez képest változtatni kicsit a hozzáállásunkon, hogy ne taszítsunk el vele magunktól olyanokat, akik egyébként fontosak nekünk. Íme, 6 gyakori viselkedés, amivel akár akaratunkon kívül is eltoljuk magunktól az embereket!

1)) Személyes "sértésnek" veszel egyszerű dolgokat

Sokszor viselkedsz úgy valamilyen oknál fogva, hogy túl személyesnek, ellened irányuló támadásnak veszel dolgokat, amelyeknek valójában nem ez volt a céljuk. Például megsértődsz, ha a főnököd nyivánosan megdicséri a veled együtt dolgozó kollegádat, a te munkádat pedig nem emeli ki; vagy ha egy barátod más véleményét kéri ki előbb egy fontos kérdésben a tied helyett. Próbáld meg egy másik ember szemszögéből nézni az ilyen helyzeteket és talán rájössz, hogy egyáltalán nem neked szólt az adott dolog.

2)) Túlzottan irigykedsz másokra

Talán magad sem tudod mi az oka, de gyakran önt el az érzés valakikkel kapcsolatban, hogy idegesít, mennyire jobb nekik, mint neked. Az ilyen irigység legtöbbször alaptalan, ráadásul semmiképp sem egészséges. Fejezd be az összehasonlítgatást, ne akard mások életét élni, inkább arra fordítsd az energiáidat, hogy valamiben fejlődni tudj, s ezt ne versenyzésből, hanem kizárólag magadért tedd!

Forrás: theeverygirl.com

3)) Folyton mások igazolására vársz

Gyakorlatilag úgy éled az életed, hogy azt lesed, vajon mit szólnak a cselekedeteidhez mások, illetve másoktól vársz útmutatást arra nézve, hogy jól teszed-e, amit épp teszel. Azzal hogy állandóan "engedélyeztetni" akarod a saját létezésedet, folyamatosan mások mögé rendeled magad, nem hiszed el, hogy te is jó lehetsz bármiben. Próbáld meg definiálni, hogy ki is vagy te; hogy miért szeretsz önmagad lenni; hogy mi az erősséged! Ezekre támaszkodj a mindennapokban, és hozz önálló döntéseket!

4)) Nem fogadod el az építő kritikát

Nem vagyunk tökéletesek, és épp ez tesz bennünket igazán emberivé. Ha azonban nem nézünk szembe a hibáinkkal, az könnyen meggátolhat bennünket abban, hogy fokozatosan képesek legyünk a fejlődésre, megújulásra, jobb önmagunkká válásra. Ha te is gyakran elutasítod az építő kritikát, akkor még nehezebb lesz a dolgod, s hosszútávon akár még a kapcsolataid rovására is mehet az önfejűséged, az elutasító viselkedésed.

5)) Játszod az áldozatot

Másokat, de leginkább általánosságban a világot hibáztatod azért, mert valami nem úgy alakul az életedben, ahogyan szeretnéd? Ha ez túl gyakran megesik veled, akkor fennáll a veszélye, hogy nem vagy képes feltárni a problémáid valódi okait, nem akarsz kimozdulni a kényelmesen kialakított világodból. Az áldozati szerep pedig csak negatív köntösben fog feltüntetni mások előtt, emellett pedig nem is leszel képes, csak sötét szemüvegen át szemlélni a világot. Pedig a valóság közel sem kell olyan sötét, amilyennek magaddal láttatod.

6)) Gyakran pletykálsz másokról

Ugye nem is igazán kell hangsúlyoznunk, hogy ez miért visszatetsző? Mindenesetre annyit azért elmondunk, ha valakit szemmel láthatóan ez határoz meg, akkor egy idő után nem tudnak bizalommal lenni felé mások, és gyorsan veszíteni fog a minőségi emberi kapcsolataiból. Képzeld magad annak a helyébe, akiről élvezettel duruzsolsz másokkal, és mielőtt újra ilyen csacsogásra adnád a fejedet, összpontosíts pozitívabb témákra!