Ez történik a testeddel, ha minden nap megeszel egy kanál mézet

Borítókép: Ez történik a testeddel, ha minden nap megeszel egy kanál mézet
Ahogyan elérkeztek a hűvösebb napok, a kuckózós őszi esték, te is szívesebben kortyolsz meleg teát egy kis mézzel? Ez maradjon is így, hiszen a méz szuper dolog – de tudod, miért is érdemes fogyasztani?

Napi egy kanál méz bizony csodákra képes a testeddel! A méz évezredek óta gyógyír és csodaszer, most azonban megtudhatod, mi is változik meg a testedben, ha mostantól minden nap eszel belőle egy kiskanállal. Mi kipróbáltuk, és csak ajánlani tudjuk a mézfogasztást – íme, a legfőbb érveink a méz mellett!

Forrás: GettyImages

1. Szépíti a bőrt

A méz különösen gazdag antioxidánsokban, így belülről és kívülről is szuperul hat rád! Lassítja a bőr öregedését, ha pedig mézzel kened be az arcodat, tisztítja a pórusokat, leviszi a gyulladást és fertőtleníti is a bőrt.

2. Segíti a fogyást

Bár a dietetikusok mindig felhívják a figyelmet arra, hogy a fogyás egyik kulcsa az édességbevitel csökkentése, ez a mézre nem vonatkozik. A méz ugyanis serkenti az anyagcserét!

Forrás: GettyImages

3. Csökkenti a koleszterinszintet

A mézben egyéltalén nincs koleszerin, ám a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok segítenek a csökkentésében!

4. Erősíti a szívet

Kutatások szerint a mézben található antioxidánsok jelenléte megakadályozza az artériák szűkületét. Mert ha ez a szükület kialakul, az erdményezhet fejfájást, memóriaproblémákat és szívritmuszavart is!

5. Javítja a memóriát

Kutatások szerint a mézfogyasztás csökkenti a stresszt, és ez megint csak az antioxidánsoknak köszönhető. Emellett a mézben található kálcium is, ami kedvezően hat az agyműködésre.

6. Segít, hogy jobban aludj!

Ha nyugodtabb éjszakára vágysz, a méz akkor is remek megoldás! A mézben lévő cukor ugyanis növeli, felszabadítja a szervezetben lévő szerotonint, ami melatoninná alakul, ez pedig az elalvást segítő hormon.

7. Viszlát, gyomorpanaszok!

Ha éhgyomorra megeszel egy kanál mézet, az bizony nagyon jó a gyomorpanaszok ellen. Ráadásul amikor a méz áthalad a gyomron, elpusztít olyan kórokozókat, amelyek betegséget okozhatnak, emellett nem károsítja a nyálkahártyát sem.

8. Csökkenti a fesztültséget

Gyakran vagy ideges és feszült? Akkor eljött a méz ideje: lehet, hogy furán hangzik, de a méz kiváló idegnyugtató, és a fáradtságot is csökkenti.

9. Ha beteg vagy, a méz csodákat tesz!

A méz kiváló immunerősítő, így egy klasszikus megfázáskor vagy torokgyulladáskor mindenképp legyen a konyhádban belőle. Teába is teheted, de ha fokhagymával kikeverve fogyasztod, a gyógyulás sokkal hamarabb bekövetkezik!