Ez az 5 perces technika bárkinek segíthet lehiggadni, kiengedni a fáradt gőzt. Bárhol, bármikor

Borítókép: Ez az 5 perces technika bárkinek segíthet lehiggadni, kiengedni a fáradt gőzt. Bárhol, bármikor Forrás: Getty Images
És még nem is látványos, úgyhogy akár az irodában is elvégezhető.

Egy meditációs óra bevezetéseképpen láttam a minap ezt a technikát, amiről azt gondoltam, kár volna csak magamnak megtartani, hiszen biztosan sokan küzedenek még azzal a problémával, amivel jómagam is: hogy nem képesek nyugalmi szintre kerülni, lehiggadni, kiengedni a gőzt egy stresszes pillanat után. Márpedig ez elengedhetetlen, nap mint nap tapasztalom a saját bőrömön, hogy igenis szükségem lenne valamire, amibe belekapaszkodhatok, ha épp rázós perceim vannak.

Ez a gyakorlat tehát roppant egyszerű, valójában addig végzed, amíg jólesik, otthon akár még meditálhatsz vagy alhatsz is egyet utána.

1. lépés: Keress egy csendesebb helyet, ha nincs ilyen, akkor dugj be a füledbe egy kellemes zenét! A kütyüidet most hanyagold erre a pár percre, ennyi ideig bármi megvár.

2. lépés: Hunyd le a szemed, rúgd le a cipődet és fújd ki a levegőt!

Tudod: lélegezz!

3. lépés: Nyújtsd ki mindkét karodat és a lábadat is! Ezt teheted ülő vagy fekvő helyzetben. Koncentrálj csak a négy végtagodra!

4. lépés: Először kezdd a lábaddal! Végy mély lélegzetet, közben az egyik lábfejedet feszítsd hátra, a másikat spicceld le! Fújd ki a levegőt szép lassan, ütemesen, közben váltogasd a lábakat! Csak erre fókuszálj, a lábad és a légzésed legyen összhangban. Ismételd legalább 7-szer!

Megjelent az Éva Egészség!

5. lépés: Rázd le a lábaidat, mozgasd át, tekergesd át a bokáidat. Most jön a kéz: belégzésnél az egyik tenyeredet teljesen nyisd szét (feszüljön meg), a másikat zárd ökölbe! Végezz egyenletes, jóleső légzéseket, de ne tartsd benn sokáig a levegőt, és közben váltogasd a kezeidet! Ismételd legalább 7-szer!

Ha végeztél, szép lassan nyisd ki a szemed, mozgasd át a csuklóidat, a nyakadat és ami még jólesik. Ennyi épp elég volt a testednek ahhoz, hogy átálljon "nyugalmi üzemmódra", most már folytathatod a munkát vagy bármit, amit félbehagytál.

Egészségedre!