Miért pont én? – novella a meddőségről

Borítókép: Miért pont én? – novella a meddőségről Forrás: Getty Images
Mennyi szenvedést bír ki egy ember? Vajon az én hibám? Miért pont én?

Puha, frissen vágott fűben fekve várta Emma az esőcseppeket. A viharfelhők már órák óta köröztek felette, a könnyeken kívül mégsem érintette más az arcát. Gyakran mondják, milyen szeszélyes az áprilisi időjárás, most viszont ez foglalkoztatta legkevésbé. A madarak csicsergését – amit máskor oly előszeretettel hallgatott – fülsüketítő vinnyogásnak érezte. Mintha mindannyian őt csúfolták volna. Egy gólya is felbukkant az égbolton. Gúnyos mosolyra húzódott az ajka. Hosszú, hullámos, barna haját csavargatta az ujjai között. Vékony nádszáltestét a nagyobb széllökések megingatták, ám annyira belemerült a gondolataiba, hogy megszűnt számára a külvilág. Újra és újra feltette magának a kérdéseket:

Mennyi szenvedést bír ki egy ember? Hogyan élhetem le az életemet, ha leghőbb vágyamat már nem érhetem el? Vajon az én hibám? Elkövettem valamit, amiért Isten így büntet? Miért pont én?
Forrás: getty

A pozitív gondolkodás és az önsegítő mantrák rég nem enyhítettek a kínjain. Dühös volt mindenkire, aki elégedett az életével, akinek nincs miért aggódnia, s akinek valóra váltak az álmai. Akikkel a csoda akkor is megtörténik, ha nem akarják. Mérges volt azokra, akik önző módon eldobták maguktól a lehetőséget, amire ő egész életében áhítozott. De Emma tudta, hogy ez már nem segít. A gyűlölet, a keserűség mind felesleges. Nem akart bántani senkit, nem irigyelte mások boldogságát, mindössze részt kívánt belőle. Emma visszagondolt a reggelre, ahogyan indulás előtt a tükörbe nézett. Végigzongorázta, mi történhet majd, és reménykedett benne, hogy a megérzései most az egyszer tévednek. Pár óra leforgása alatt változott meg gyökeresen az élete és a jövőről alkotott képe.

Minden, amit idáig sziklaszilárdnak gondolt, másodpercek alatt hullott darabjaira.

Ahogyan a kedvenc fehér lenge csipkeruhájában kilibbent az ajtón, még ránézett a házra. Eszébe jutottak az üres sarkok, a fojtogató csend és a dermesztő magány, amely évek óta átitatta a falakat. Felelevenítette, amikor ismerősök idegesítő kérdéseire rutinos válaszadóként reagált. A maszkot, amit gondosan magára öltött társaságban, a legprofibb színészek is megirigyelhették volna. Most viszont csak a lépteire koncentrált, hogy meg ne hátráljon. A megállóig elérve mintha ólomsúlyokat húzott volna maga után.

Forrás: getty

A buszra szállva körül sem mert pillantani, azonnal berakta a fülhallgatót és lecsukta a pilláit. Tudatosan kerülte a gondolkodást. Hirtelen ötlettől vezérelve korábban szállt le, hogy kiszellőztesse a fejét. Tisztában volt vele, hogy a mai nap sorsfordító lesz, és ehhez szüksége volt a tücskök ciripelésére, a napsugarak simogatására. Esőt mondtak délutánra, de az esetek többségében nem jött be az előrejelzés. Mire odaért a rendelőbe, minden porcikája remegett.

Tudta jól, a doktor úr szavai örökre kísérteni fogják: őszintén sajnálom, Emma, önnek sajnos nem lehet gyermeke.
Forrás: getty

A következő mondatokat már nem hallotta. Megjelentek előtte a játszótéren mókázó apróságok, a babakocsit toló, örömmámorban úszó kismamák, a biciklizni tanító apukák és az önfeledten kacagó nagyszülők.

A konzultáció végén egyetlen dologban biztos volt, most nem szeretne társaságot. A háza mögötti parkba sétált, ahol a férjével ültek pár évvel ezelőtt, és gondolatban eltervezték a gyerekszobát. Találgatták, vajon fiú lesz vagy lány? Na és mi legyen a neve? Mennyi minden megváltozott azóta. És akármennyire fájtak a szavak, nem merte azokat elhinni. Bármi is történt, bárhogyan sejtette, valamiben egészen idáig biztos volt, és a zokogás közepette egy utolsó kiáltással akarta a világ tudtára adni, hogy nem fogadja el a tényeket: "tudom, hogy egyszer édesanya leszek!".