Ezért tartsd mindig tisztán! A fekáliabaktérium a leggyakoribb, de tudod te, mi minden tanyázik a kezeden egy nap alatt?

Borítókép: Ezért tartsd mindig tisztán! A fekáliabaktérium a leggyakoribb, de tudod te, mi minden tanyázik a kezeden egy nap alatt? Forrás: gettyimages
Egy átlagos emberi kézen több mint 10 millió baktérium található, és nem mindegyik jó, ha ott van!

A mindennapos rohanásban bele sem gondol az ember, hogy mi mindenhez nyúl hozzá akár percek leforgása alatt. Csak annyi idő alatt, amíg reggel munkába induláskor felvesszük a cipőnket, gyorsan írunk egy e-mailt a telefonunkról, hívjuk a liftet, megnyomjuk a bejárati kapu nyitógombját, - nem beszélve a sokak által megtapogatott kilincsekről-, számatlan baktérium tapad a kezünkre. És akkor még nem is ejtettünk szót a tömegközlekedési eszközökön összeszedhető nyavalyákról.

Belegondoltál már, hogy mi minden van a kezeden egy egyszerű telefonálás után?

Forrás: getty

Biztosan te sem tudod megállni, hogy akár még evés közben is nyomkodd a mobilodat, ha másért nem, valamilyen játék okán. Az ételről származó zsírok így rákerülnek a telefonra, amin aztán szépen gyűlnek a jobbnál jobb bacik, miután magaddal viszed gyakorlatilag mindenhova. Ha van nálad nedves törlőkendő, érdemes a kezeden felül a mobilodat is áttörölni vele napjában legalább egyszer az olyan baktériumok elkerülése végett, mint például a streptococcus, ami a szervezetbe bejutva akár tüdőgyulladást vagy még komolyabb bajt okozhat.

Mi a helyzet a tömegközlekedéssel vagy az irodai felszerelésekkel?

Forrás: getty

Talán a leggyakrabban a munkahelyünkön és a városi tömegközlekedés alkalmával szedhetjük össze a fölösleges baktériumokat a kezünkkel. A liftben utazva vagy a villamoson kapaszkodva, esetleg a fénymásológépet használva több ezer baci ugrálhat kézről kézre, egyik emberről a másikra. A londoni Queen Mary University kutatása – amelynek során 50 utcai járókelő kezét vizsgálták –, kimutatta, hogy az emberek 26-30 százaléka esetében megtalálható volt valamilyen fekális anyag a kézen.

Előfordul, hogy olyan helyen jutunk ételhez, ahol nincs szappan és víz, hogy megtisztítsuk a kezünket...

Forrás: getty

Képzeljünk csak el egy jól menő streetfood helyet, ahol épp kedvünk szottyant egy finom burgerre, némi sültkrumplival! Igen ám, de mi van akkor, ha az utcán vagy az utcai árus környezetében egyáltalán nincs kézmosási lehetőség? Ilyenkor igazán mázlistának érezhetjük magunkat, ha van nálunk egy csomag nedves törlőkendő, amivel étkezés előtt és után is meg tudjuk tisztítani a kezünket, esetleg az arcunkat. Az a jó ezekben a kendőkben, hogy szinte teljesen eltávolítják rólunk a szennyeződéseket, és növelik a komfortérzetünket is, hiszen használat után sem hagynak ragadós érzést a bőrünkön. Épp olyan, mintha kezet mostunk volna.

Ismerős a szitu, amikor a gyereked felismerhetetlenre piszkolja a kezét a homokozóban, vagy véletlenül végigtapogatja a WC-csészét?

Forrás: getty

A gyerekek sincsenek biztonságban a baktériumoktól, sem az otthonunkban, sem pedig a játszótéren, bármennyire is igyekszünk résen lenni. Elégtelen higiéniai feltételek mellett a WC-nkben Coryneform, Pseudomonas és Micrococcus baktériumok is tanyázhatnak, nem beszélve az összeszedhető gombás fertőzésekről. Ezekből a baktériumokból közel 500 ezer található meg egy négyzetmilliméteren, s azok akarva-akaratlanul is a kisgyerekek kezére kerülhetnek. Olyan súlyos fertőzéseket is kaphatnak, amelyek megtámadhatják a bőrt, a vért, a fület, a csontokat, de olyan betegségeket is okozhatnak, mint a torokgyík. A nem jól tisztított homokozók pedig szintén a vírusok és baktériumok melegágyai.

A homokba kerülő állatszőr, madártoll és ürülék mellett sokszor a penészgomba szaporodása is fenyeget. A kicsik olyan fertőzéseket kaphatnak el, amelyek komoly asztmás tüneteket, szemkötőhártya-gyulladást vagy akár bélrendszeri megbetegedéseket is okozhatnak. Ha csak teheted, inkább többször töröld át nemcsak a saját, hanem a kicsik kezét is, hiszen egy óvatlan pillanatban, a szájukba véve a praclikat már be is vitték a kórokozókat a szervezetükbe. Válassz kisméretű, antibakteriális hatású nedves kéz- és arctörlő kendőt, amit érzékeny bőrűek is használhatnak, így nyugodtan alkalmazhatod a gyerkőcök karjának, arcának, kezének fertőtlenítésére! Jó szívvel ajánljuk a Zewa új nedves kéz- és arctörlőkendőjét, amelyek semleges pH-értékűek, visszazárható csomagolásuk pedig hosszan megőrzi a lapok nedvességét.