30 napos karrier-detox, amit minden nőnek kötelezővé tennénk

Borítókép: 30 napos karrier-detox, amit minden nőnek kötelezővé tennénk Forrás: kaboompics.com
Rázd gatyába a karriered! 30 nap alatt ez nem nagy kunszt!

Nem kell ahhoz fogadalmat tennünk, hogy végre vegyük a fáradságot és érdemben rendbe tegyük a karrierünkkel kapcsolatos dolgokat. Mert hogy veled is biztosan előfordult már, hogy azt gondoltad magadban: " hú, most már nagyon át kéne szabni azt az önéletrajzot, de most vannak fontosabb dolgok is!", vagy valami ehhez hasonlót. Márpedig ha folyton csak halogatjuk ezeket a látszólag apróságnak tűnő feladatokan, könnyen ott találhatjuk magunkat, hogy nem igazán léptünk előrébb a munkánkban. Épp ezért javasoljuk, hogy időnként igenis kapd össze magad, és rakd rendbe a karriered: mit szólnál mondjuk, ha lenne rá egy teljes hónapod?

Felfoghatod ezt akár egy "30 napos kihívásnak" is, hiszen minden nap csak egy valamit kell megcsinálnod!
Forrás: getty

1)) Kezdjük egy egyszerű lépéssel: ma ne nyisd meg az Instagramot! (Csomó időt elvesz a hasznos dolgoktól.)

2)) Lépj be a LinkedIn profilodba, és töröld azokat a kapcsolatokat, akikről biztosan tudod, hogy már nem kapcsolódnak a mostani, vagy jövőbeli munkádhoz! Vagy akik csak úgy bejelöltek, de gőzöd sincs róla, jó lesz-e még valamire a kapcsolat. Ha már évek óta semmi ezen a fronton, nyugodtan lődd ki az ismertséget!

3)) Iratkozz le minden olyan hírlevélről, amit már rutinból kitörölsz, vagy amik már halálra idegesítenek! Csináld meg ezt az összes mailboxodban!

4)) Iratkozz fel egy online kurzusra, vagy legalábbis a szolgáltató hírlevelére, hátha találsz majd kedvedre valót, vagy hasznosat!

5)) Kapcsold ki a telefonod értesítéseid, legalább 24 órára! Aztán lehet ez persze több is, ha belejössz. Túl sok a multitasking, ami elvesz az idődből.

6)) Írj egy-két kapcsolattartó e-mailt azoknak a partnereidnek, volt kollegáidnak, akikkel márrég beszéltél, de számítasz még a későbbi együttműködésre. Vagyis adj életjelet magadról.

7)) Gyűjtsd össze a számítógépeden az összes eddig megírt önéletrajzodat és motivációs leveledet, és szelektáld ki őket! Kukázd ki azokat, amik már rég nem aktuálisak, vagy amikkel már nem lehet mit kezedni!

8)) Installáld végre a géped és a telefonod frissítéseit! Így nem fogsz továbbra is szentségelni, ha valami túl lassú, vagy váratlanul kilép munka közben.

9)) Szervezz le egy találkozót a barátnőiddel, és még csak véletlenül se beszéljetek munkáról! ;-)

10)) Takarítsd le és rendszerezd végre az asztalodat!

Forrás: kaboompics.com

11)) Jó reggelt! Mielőtt megnyitnád a céges levelezésedet, vagy az Instagramot, engedélyezz magadnak 15 perc olvasást, a puszta feltöltődés kedvéért!

12)) Ma frissítsd az önéletrajzodat! Rövidítsd le a régi pozícióid részletezését, cseréld le a fotódat! Kis idő elteltével mindig más szemmel nézi az ember ezeket a dolgokat. Ha elkészültél, akár fel is töltheted őket az álláskereső portálok, vagy fejvadász cégek adatbázisába!

13)) Este állíts be egy régi típusú ébresztőórát a telefonod helyett, a mobilodat pedig hagyd a hálószobán kívül! Nem tesz jót, ha a kütyükkel alszol.

14)) Töröld a telefonodról és a gépedről azokat az appokat, programokat, amiket nem használtál az utóbbi egy hónapban!

15)) Gyakorold, hogy nemet mondasz dolgokra! Nehezebb, mint gondolnáld, de hosszútávon nagyon is megéri!

16)) Írd át a LinkedIn bemutatkozódat! Gondold át, hogy aktuális-e még ebben az évben is, és ha kicsit is úgy érzed, hogy nem, akkor igyekezz ezen változtatni!

17)) Hívj fel egy erős nőt, aki nagy szerepet játszik az életedben! (Lehet anyukád, a nagyid, vagy régi mentorok), és beszélgess el velük arról, hogy ők miként találták meg a nekik való munkát!

18)) Most már tényleg írd össze a havi bevételeidet és kiadásaidat egy táblázatba, ne csak ígérgesd magadnak!

19)) Menj ki a szabadba, ha teheted, akár dolgozz is ott!

20)) Töröld le a Facebookról azokat az ismerősöket, akiknek a mindennapos aktivitása zavar téged: például azokat, akik állandóan politikai témákról csámcsognak, vagy valamilyen tartalommal feldühítenek!

Forrás: getty

21)) Írd egy levelet a jövőeli magadnak a karrier céljaidról, és olvasd el jövő ilyenkor! Vajon mi valósul meg belőlük?

22)) Rakj rendet a gardróbodban! Párosítsd össze a jó munkahelyi szetteket, szabadulj meg a régiektől, akár ajándékozd el őket!

23)) Kezdd el megtervezni a következő szabadágodon, akár foglalj is le egy közeli hosszú hétvégét! Nem kell, hogy világgá menj, az azonban nagyon fontos, hogy időnként megállj a munkában, és képes legyél hosszabb időre is kikapcsolni!

24)) Válogasd széta gépeden a személyes és a munkához kapcsolódó mappákat, és tedd meg ezt az e-mail fiókoddal is!

25)) Változtass az ingázási szokásaidon! Gondold át, hogyan tudnád jobban csoportosítani az egy helyen levő teendőidet, és az időbeosztásodat! Optimalizálj!

26)) Nézz meg néhány inspiráló TED-talk videót, amikből mindig tanulhatsz valamit! Például ezt itt!

27)) Figyelj oda jobban az étkezésedre! Vigyél magaddal ebédet a munkahelyedre! (És persze nem csak ma!)

28)) Ülj be egy kávéra beszélgetni egy régi kollegával, vagy beosztottaddal! Csevegjetek kicsit arról, ő hogyan látja a dolgokat! Sokat segít majd a perspektíva váltásban, és persze kapcsolatépítő hatással is bír!

29)) Keress fel egy karrier coachot, és beszélgess el vele kicsit a jövőbe tekintő gondolataidról, terveidről!

30)) Kezdj el írni egy "munka-naplót"! Hogy mit is írj bele? Például: mit tanultam ma; minek tettem ma pontot a végére; hogyan jellemezném a mai munkanapot; hogyan készülök fel a holnapra; milyen sikereim voltak (aprók is számítanak, sőt!)! Ezzel segíthetsz rendszert vinni a munkádban, de nem utolsó sorban könnyebben le is zárhatod magadban a munkáról kavargó gondolataidat, mielőtt hazaérsz. Jó kis eszköz, ha keresed a munkád és a magánéleted közti egyensúlyt!

Az a jó a karrier-detoxban, hogy bármikor elkezdheted, és egy napra csak egy feladatot kell teljesítened, tetszőleges sorrendben! Miért is ne kezdenéd pont ma?