A PMS tünetei és lehetséges kezelése – a szakértő válaszol

Borítókép: A PMS tünetei és lehetséges kezelése – a szakértő válaszol
Mit tehetünk a PMS azaz premenstruális szindróma tünetei ellen? Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos válaszol olvasónk kérdésére.

Sorozatunkban szakértőink adnak választ az olvasók kérdéseire – most dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center főorvosa válaszol:

24 éves nő vagyok. Menstruáció előtt rendszeresen nagyon rosszul érzem magam: fáj a fejem, hangulatingadozásaim vannak, puffadok, vizesedek és görcsölök. Az erős görcsök a menstruáció alatt is kínoznak. Olvastam a premenstruációs szindrómáról, esetemben is erről lehet szó? Tehetek a PMS ellen valamit?

Jól gondolja, elképzelhető, hogy premenstruális szindróma, azaz röviden PMS és fájdalmas menstruáció tünet együtteséről van szó. A kettő együtt jól kezelhető fogamzásgátló tablettával, amennyiben egyelőre nem szeretne gyermeket vállalni. Gyermekvállalási szándék esetében pedig a terhesség maga kezeli ezt a problémát. Alapvetően azt lehet mondani, hogy néha az életmód változtatás, rendszeres sportolás (heti háromszor minimum 45 perc) javíthat ezeken a tüneteken, de végső soron a hormonális fogamzásgátló eszköz a rendelkezésünkre áll.

Neked is van kérdésed? Írd meg nekünk e-mailben az [email protected] címre, és mi feltesszük őket dr. Csermely Gyulának. Az oldalon a kérdésed természetesen név nélkül fog megjelenni.