A bőrgyógyászok szerint komoly baj van az egyik legnépszerűbb sminkőrülettel - Te is használod?

Borítókép: A bőrgyógyászok szerint komoly baj van az egyik legnépszerűbb sminkőrülettel - Te is használod?
Smink edzéshez? Trendi, de sokat árthatsz vele a bőrödnek!

Még mindig nem szűnik az athleisure hódítása, ám nem csak az outfitekben népszerű a sportos stílus, de a sminkekben is. Mostanában ugyanis egyre nagyobb divat némi makeup-ot feltenni az edzéshez, ám a bőrgyógyászok szerint trend ide vagy oda, ez bizony nagyon rossz ötlet.

Maga az athleisure makeup nem új keletű dolog, hiszen korábban is létezett vízálló szempillaspirál és színezett hidratálókrém, most azonban nem egy kozmetikai cég készített külön olyan smink kollekciót, ami sportoláshoz is tökéletes, hiszen olyan tartós termékek alkotják, amik nem mosódnak el némi izzadtság hatására. Ez azonban még mindig nem változtat azon a tényen, hogy a bőrnek ez nem egészséges!

Egy neves bőrgyógyász, Angela Lamb így magyarázza a dolgot:

„A legjobb, amit egy nő tehet, az az, hogy edzés előtt alaposan megtisztítja, megmossa az arcát, hogy sima bőrrel álljon neki a sportolásnak. A pórusok ugyanis pillanatok alatt eltömődhetnek, ha az izzadtság és a smink keveredik.”

Egy másik szakértő, a bőrgyógyász és kozmetológus Dr. Heidi Waldorf pedig felhozza azt is érvként, hogy az érzékenyebb bőrűeknél az aknék kialakulásának egyik oka lehet, ha nem mossák le a sminket a bőrükről.

„Egyes termékeken fel van tüntetve a non-comedogenic felirat, ami azt jelenti, hogy nem mitesszerképző, tehát az összetevői főképp olyanok, amik nem tömítik el a pórusokat. Ennek ellenére ezeket sem javaslom, mert az izzadtsággal együtt bizony okozhatják az aknék és a pattanások kialakulását.”

Sőt, a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy sok gyakorlat közben az arcunk érintkezik edzés közben gépekkel, mások matracával, a sminkelt bőrön pedig hajlamosabbak megtelepedni a baktériumok. Ha pedig a smink az izzadás miatt belefolyik a szembe, annak szintén nem lesznek jó következményei.

És van még valami, ami miatt szintén felesleges sminkben edzeni – erre Angela Lamb hívta fel a figyelmet. Érdemes megfontolni!

„Egyébként is rengeteg a nyomás a nőkön, hogy a nap minden percében jól nézzenek ki. De ne már! Fontosabb lenne az egészségre fókuszálniuk!”

Ha mégis képtelen vagy megbarátkozni a gondolattal, hogy vakolat nélkül indulj sportolni, legalább arra figyelj, hogy könnyű, olajmentes textúrákat használj az arcodra!

A cikk eredetileg a joy.hu-n jelent meg.