Ezekre nem árt figyelni: 5 hiba, amit túl sokan elkövetnek a fitneszteremben

Borítókép: Ezekre nem árt figyelni: 5 hiba, amit túl sokan elkövetnek a fitneszteremben
Néha megvan a véleményed egy-két ember edzéséről a konditeremben? Akkor gondolj bele, mit gondolhatnak a személyi edzők a vendégekről!

Biztosan veled is előfordult már, hogy furcsán szemlélted mások edzését, főképp azért, mert nagyon "érdekesen” végeztek bizonyos gyakorlatokat. Személyi edzőként én is láttam már mindent, a legdurvább eset mégis az volt, amikor egy negyvenes nő a futópadon kezde falni a müzliszeletét. Megkértem, hogy ne a gépeken reggelizzen, mire közölte, nem volt ideje enni, roppant éhes, és nem volt hajlandó megválni az ételtől…

Persze egy edző sem akarja, hogy a vendége rosszul legyen az éhségtől, de enni sportolás alatt nem túl célszerű. Szerencsére azonban ez egy szélsőséges eset: a vendégek nagy része sokkal kisebb hibákat vét a fitneszteremben. Ha magadra ismersz, itt az idő, hogy változtass pár dolgon!

Úgy akarok kinézni, mint…

Persze nem árt, ha vannak céljaid és vágyaid, de tudd, hogy heti 3 edzéstől még nem lesz olyan alakod, mint Gisele Bündchennek vagy egy dögös fitneszmodelleknek. A sztárok, akik ott mosolyognak a címlapokon, többnyire nem szökőévente sportolnak: legtöbbjüknek eszméletlenül komoly edzésterve van, napi több órát mozognak, és kőkeményen diétáznak, gondosan összeállított étrended követnek. Nem lehetetlen utánuk csinálni, de ahhoz tényleg idő és rengeteg elszántság kell!

A másik eset, amikor sztárok helyett olyanok akarunk lenni, mint fénykorunkban. Egy vendégem egy tíz évvel ezelőtti képpel érkezett az első órára: fél óráig magyarázta, mennyire jól nézett ki egykor, és minden vágya, hogy visszanyerje régi alakját, annak ellenére hogy az utóbbi években enyhén szólva is elhanyagolta az edzést. Persze szuper dolog ilyen elérhető célokat saját magunk elé állítani, de azt sem árt tudni, hogy a test változik, és nem feltétlenül kell hajszolni azt a tinikori álomalakot.

Hagyod, hogy megzavarjanak

Az okostelefonoddal edzel, így nem egyszer két gyakorlat között túl hosszú ideig böngészed a leveleidet, vagy nekiállsz csetelni a csajokkal, és azt veszed észre, hogy már csak álldogálsz a taposógépen? Pedig edzés közben a hosszabb pihenők nem éppen hatásosak: ha a pulzusod már zsírégető zónában van, a hosszú pihenéstől bizony leesik, és ha ez többször is előfordul az edzés alatt, akkor nem csak a szívedet terheled feleslegesen, de egyáltalán nem lesz hatékony az óra! De tehetsz ellene: ha mindenképp mobiloznod kell, tedd ezt inkább az edzés végén, a levezetéskor!

Újra és újra ugyanazt csinálod

Van egy jól bevált edzésterved, és azt végzed el minden egyes alkalommal, amikor lejutsz a fitneszterembe, már ki tudja, hány hónapja? A test nagyon okos, ezzel pedig azt éred el, hogy egy idő után bizony ennyi inger kevés lesz. Szakértők szerint 6 hetente érdemes variálni a megszokott, rutinszerűvé vált edzésen: végezz új gyakorlatokat, változtass a szetteken, nyújts más módszerekkel, legyen más a gyakorlatok dinamikája! Hidd el, ennek meglesz az eredménye!

Kihagyod a bemelegítést

Végre lejutottál a terembe, van 60 perced, és inkább popsi és combedzésre használod ezt az időt, mint az unalmas bemelegítésre? Ne tedd! A helyes bemelegítéssel nem csak a sérülések esélyét csökkented, de felkészíted a szívedet és az érrendszert az intenzívebb mozgásra. Ráadásul a hideg izmok nem annyira terhelhetőek, mint azok, amiket alaposan bemelegítettél, így mindegy, hogy súlyzós vagy kardióedzést végzel, a 8-10 perces ráhangolódás némi nyújtással ne maradjon el!

Túlságosan gyors vagy

Nincs sok időd a mozgásra, és bár helyes az edzésterved, de minden gyakorlatot kapkodva végzel? Nem pihensz eleget a szettek között, és a súlyokat is inkább lendületből, mint erőből emeled? Pedig fontos lenne, hogy legalább ilyenkor ne siess: nem kell elaludni edzés közben, de annak sincs értelme, ha villámgyorsan letudod a sportolást. Az izmokat terhelni kell, lényeges figyelni a helyes ki és belégzésre, a gyakorlatok legtöbbje pedig közel sem olyan hatásos, ha villámgyorsan túl vagy rajtuk. Mostantól próbálj meg kicsit lelassulni a teremben, koncentrálni a sportra, és adj magadnak több időt!

Ez a cikk eredetileg a joy.hu-n jelent meg.