Mi az a "méhszájseb" és mi a teendő vele? A szakértő válaszol

Borítókép: Mi az a "méhszájseb" és mi a teendő vele? A szakértő válaszol Forrás: Europress
Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos válaszol olvasónk kérdésére.

Sorozatunkban szakértőink adnak választ az olvasók kérdéseire – most dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center főorvosa válaszol:

Nőgyógyászom méhszájsebet fedezett fel nálam, azt mondta, minél előbb le kell égetni. Félek ettől a megoldástól, nincs más kezelési módszer?

A méhszájseb nem orvosszakmai fogalom. Seb a méhszájon lehet egy rosszindulatú daganat és seb lehet egy kis harántrepedés is. A méhszáj kezelésével kapcsolatban azt kell eldöntetnünk, hogy amit mi „sebnek” neveznénk, az valójában egy daganat-e, vagy nem daganat. Abban az esetben, ha ez nem daganat, szükségtelen kezelni, leégetni, vagy ecsetelni. A méhszáj ecsetelése a világon sehol nem elfogadott kezelési mód. Abban az esetben, ha daganat vagy daganat megelőző állapot gyanúja merül fenn – ez elsősorban a megelőző citológiai és HPV teszt mutatja –, akkor és csak akkor kell kolposzkópiás vizsgálatot (hüvelytükrözést) végezni. Kolposzkópiás vizsgálatot szűrő jelleggel tilos végezni, mert felesleges beavatkozásokat indukálhat.
A szűrővizsgálat citológia és HPV szűrés is egyben a korszerű országokban. Amennyiben ez negatív, nem kell kolposzkópiát végezni. Ha kolposzkópiát végzünk és meg szeretnénk vizsgálni egy „sebet” a méhszájon, és a „seb” gyanúsnak tűnik, mintát kell belőle venni. A mintavétel egyszerű kicsípése a területnek és környezetének. Ez az elsődleges lépés a diagnosztikájában. Anélkül, hogy ezt a mintavételt megtennénk, semmilyen más kezelést nem szabad alkalmazni.
Vannak azonban olyan speciális esetek, amikor a citológiai vizsgálat olyan súlyosságú képet mutat már, és olyan életkorban van a páciens, hogy az előzetes mintavételtől eltekinthetünk, és egyből a méhszáj elektro konizációját, LOOP-konizációját végezzük el.

Te is kérdeznél dr. Csermely Gyulától? Írd meg nekünk e-mailben az evamagazin@evamagazin.hu címre, a tárgyhoz azt írd: A szakértő válaszol. Kérdésed természetesen név nélkül fog megjelenni az oldalon.