Kell a rutin! Ezért jó, ha van folytonosság az életünkben

Borítókép: Kell a rutin! Ezért jó, ha van folytonosság az életünkben Forrás: europress
Rutin nélkül fejvesztve rohangálnánk, mint hangyák a forró betonon...De legalábbis nem lenne könnyű dolgunk.

Van az a szókapcsolatunk, hogy „a rutin, meg az évek”. Ezt előszeretettel használjuk olyan helyzetekben, amikor azt bizonygatjuk valakinek, hogy nekünk már úgy megy valami, mint a karikacsapás. És valóban: a rutin segít hozzá ahhoz bennünket, hogy valamit jól begyakoroltnak, természetesnek, egyszerűnek éljünk meg a munkánkban, vagy az életünk egyéb területén. Mégis sokan hangoztatják, hogy nem jó hosszú évekig valamit ugyanúgy csinálni, mert könnyen bele lehet fásulni. Ez valóban igaz abban az esetben, ha az ember nem veszi a fáradtságot arra, hogy mindeközben igyekezzen újra és újra megújulni, más feladatokat is végezni, vagy ismeretlen területen kipróbálni magát. Most leírjuk, mi az a néhány általánosnak vélt, ám igen hasznos dolog, amit az életünkbe épített rutin ad nekünk, és ami nélkül a legkevésbé sem lennének könnyebbek a mindennapok.

Forrás: europress

Rutin = biztonság, magabiztosság

Akkor és ott tudunk a leginkább jól teljesíteni, eredményeket elérni, ahol már kellően megalapoztuk az ismeretünket, tudásunkat, helyünket. A jól bejáratott dolgok, nem csak unalmasak, vagy túlontúl megszokottak lehetnek, hanem végtelen nagy biztonságot is adhatnak számunkra, amely ölelésében fejlődhet az önbizalmunk, magunkba vetett hitünk, magabiztosságunk.

Rutin = állandóság, támpontok

Az is nagyon fontos, ha a biztonság mellé az állandóság is társul, mert azáltal érezzük csak igazán azt, hogy tartozunk valahova. Mindegy, hogy ez a családunk, a házasságunk, vagy a munkánk: a rutin által jól ismerjük már a mechanizmusait, kapaszkodóit, támpontjait, és persze a gyenge pontjait is. Ugye milyen jó érzés, hogy kell minden nap a bizonytalanban élnünk?

Forrás: europress

Rutin = bizonyítás, megvalósítás

A megszerzett rutinunk rengeteg előnyhöz juttat minket azzal, hogy magabiztossággal felvértezve elérhetővé teszi számunkra az önmegvalósítás , a bizonyítás lehetőségét. Amikor már otthonosan mozgunk egy adott területen, akkor nem csak a felmerülő akadályokat vesszük könnyebben, hanem mindemellett megteremtődik a képességünk arra is, hogy időről időre túlnőjünk önmagunkon, javítsunk az eredményeinken, teljesítményünkön, és megvalósítsuk a minket megmozgató elképzeléseket.

Éppen ezért: ne becsüld alá a rutint, építs bele mindél többet belőle a hétköznapokba, hogy egyszerűbben, könnyedebben boldogulj a fontos feladatokkal, és többi időt tölthess pihenéssel, feltöltődéssel!