Hogyan mutatható ki az endometriózis? A szakértő válaszol

Borítókép: Hogyan mutatható ki az endometriózis? A szakértő válaszol
Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos válaszol olvasónk kérdésére.

Sorozatunkban szakértőink adnak választ az olvasók kérdéseire – most dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center főorvosa válaszol:

Igaz-e, hogy az endometriózis csak műtéttel mutatható ki? Valóban nincs rá semmilyen más módszer, eljárás? Régóta nem jön össze már a baba, és az orvosom javasolta, hogy ezt is zárjuk ki, (bár nincs semmilyen erre utaló tünetem), de én nem szeretnék műtétet és altatást.

Az endometriózisnak vannak olyan válfajai, melyek nagyon jól láthatók képalkotó diagnosztikai eljárással, például ultrahanggal, vagy esetleg tapinthatóak a hüvely és a végbél között. Ezek alapvetően az endometriózis gyanúját vetik fel. A valódi diagnózis szövettani mintavétel alapján történik, például műtéti utón. Az is elképzelhető, hogy olyan helyen és olyan kicsi endometriotikus szigetek vannak, melyeket képalkotó diagnosztikai eljárással nem lehet látni, viszont laparoszkópiával igen. A meddőségi kivizsgálásnak megvannak a megfelelő lépései és ezeket érdemes végigcsinálni. Egyéni elbírálástól függ, hogy utolsó lépésként esetlegesen felmerüljön-e a laparoszkópia.

Te is kérdeznél dr. Csermely Gyulától? Írd meg nekünk e-mailben az evamagazin@evamagazin.hu címre, a tárgyhoz azt írd: A szakértő válaszol. Kérdésed természetesen név nélkül fog megjelenni az oldalon.