Változtass apránként az életeden! – 6 lépés

Borítókép: Változtass apránként az életeden! – 6 lépés Forrás: europress
Egész egyszerűen lételemünk a folyamatos fejlődés, az új, még ismeretlen dolgok felfedezése. Ezért van szükségünk változtatásra, belső megújulásra.

Mindenkivel előfordul néhanapján, hogy számot vet az eddigi életével. Nem feltétlenül azért, mert úgy érezné, hogy eddig semmi nem úgy sikerült, ahogy szerette volna; az is lehet, hogy csak szimplán valaminek a hatására előjönnek a múltjáról, jelenéről szóló gondolatai, vagy a jövőjéről alkotott elképzelései. Elég egy váratlan pillanat ahhoz, hogy észrevétlenül nekiálljunk ábrándozni, tervezgetni, vagy akár sóvárogni. Ezek az elgondolkodtató momentumok legtöbbször tényleg nem tervezetten érkeznek meg az életünkbe, hanem csak épp beléjük futunk. Van aki az olimpiai sikerek és kudarcok láttán esik gondolkodóba, megint más pedig akkor, miután hosszú percekig bámult egy Modigliani festményt, és magával ragadta az idő.

Sokban különbözünk ugyan egymástól mi emberek, de abban egész biztosan hasonlítunk, hogy foglalkoztat minket a saját sorsunk. Ha tudatosan tovább megyünk a már említett gondolati síkokon, akár még odáig is eljuthatunk, hogy valamiért, valahogyan szükségünk van a változásra. Mert egész egyszerűen lételemünk a folyamatos fejlődés, az új, még ismeretlen dolgok felfedezése. És ugyan tudjuk, hogy kizárólag azzal, hogy minél több önismerettel, személyes fejlődéssel kapcsolatos írást olvasunk el, még önmagában nem változik semmi, mégis jó, hogy foglalkoztat bennünket a dolog, és talán készen állunk tenni is valamit azért az áhított változásért. Ha így van, akkor szép apránként érdemes elkezdenünk, akár olyan alapvető dolgokkal is, amiknek amúgy nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget.

Ehhez hoztunk most egy kis útmutatót, hogy megadjuk a löketet az elkezdéshez!

Forrás: europress

1. Írj egy hála listát!

Mikor voltál utoljára hálás valamiért? Olyasmire gondolunk, amit talán természetesnek veszel a mindennapokban. Próbáld meg tudatosítani, hogy milyen pozitív dolgok vesznek körül nap mint nap! Miért lehetsz hálás magadnak és másoknak? Kik azok a személyek, akikért hálás lehetsz, hogy az életed részei? Gyűjtsd őket egy képzeletbeli, vagy egy tényleges listába, és tedd helyre magadban, hogy mennyire szerencsés vagy!

2. Ne panaszkodj!

Legalábbis ne sokat! Vannak emberek, akiknek az általános kommunikációja szinte csak panaszkodásból áll. Biztosan te is ismersz ilyeneket! Ugye milyen nyomasztó és lelombozó a közelükben lenni? Épp ezért azon felül, hogy megpróbálsz minél kevesebb időt tölteni a panaszkodókkal, figyelj oda, hogy te magad se lovagold meg a panasz hullámokat! Legyen mindenhez és mindenkihez egy jó szavad, dicséreted, egy mosolyod! Ha így teszel, a téged körülvevők is lassan rá fognak szokni a pozitív viselkedésmintákra.

Forrás: pinterest

3. Írd le a céljaidat, készíts vision boardot!

Ne csak a fejedben létezzenek a vágyak, álmok és az elérésre váró célok! Nyomatékosítsd, személyesítsd meg őket azzal, hogy papírra veted mindahányat! Az sem baj, ha ezek látszólag irreális elképzelések, vagy teljesíthetetlennek tűnő célok: a fő, hogy vannak! Ha álmok nélkül élünk, akkor talán nincs is tényleges értelme nap mint nap hajtani előre. Tudd, hogy mit akarsz, hogy miért dolgozol, hogy kivé akarsz válni! Ne szégyelld ezt felvállalni sem magad, sem mások előtt: még ha távolinak is tűnik a vágyad, még nem kell lemondanod róla! Épp ellenkezőleg, most kell csak igazán dolgoznod érte!

4. Engedd szabadjára a benned rejlő művészt!

Mindannyian alkotók vagyunk, képesek vagyunk létrehozni, teremteni dolgokat. Ha ez nem így lenne, akkor ma nem olyan fejlettségi szinten tartana az emberiség, ahol ténylegesen tart. A művész szót nem kell a szó legszorosabb értelmében venned: arra gondolunk, hogy csináld azt a szabadidődben, amihez a legjobban értesz, amitől a leginkább kattogsz, ami a legtöbb örömöt okozza neked! Természetesen lehet ez a hagyományos értelemben vett művészet is; használd a két kezedet, lábadat az alkotáshoz: fess, rajzolj, szobrászkodj, hajtogass, tervezz! De átélheted másként is az alkotás élményét: például ha összeszerelsz, megjavítasz valamit, megjavítasz, vagy rendbe teszel dolgokat. A lényeg, hogy ez számodra jóleső tevékenység legyen, kikapcsoljon, és miközben ezzel tevékenykedsz, szárnyaljon a fantáziád, esetleg magával ragadjon a „flow”.

Forrás: europress

5. Mellőzd a mérgező kapcsolatokat!

Végtelenül visszavesz az energiádból és a fejlődésedből is, ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik körében rossz a közérzeted, nem érzed jól magad, vagy úgy érzed, hogy energiavámpírként szívják le a tartalékaidat. Próbáld meg felszámolni ezeket a kapcsolatokat: ha nem lehet, akkor dolgozz a kezelésükön, jobbá tételükön! Ha a munkahelyeden tapasztalsz hasonló morált, esetleg érdemes elgondolkodnod, hogy új lehetőség után nézel!

6. Törődj jobban másokkal!

Próbáld ki, hogy egy hónapon keresztül mindenkivel, - akivel nap mint nap interakcióba kerülsz, - úgy bánsz, mintha a legfontosabb ember lenne a világon! Tudjuk, ez elsőre kicsit viccesen hangzik, de ez a technika sokat segít abban, hogy másképp lássuk a minket körülvevő társainkat, észrevegyük a bennük rejlő jót, és hogy ezek által is nagyot fejlődhessen az érzelmi intelligenciánk.

Építs be az életedbe néhány apró változást, figyelj a viselkedésedre, cselekvéseidre tudatosabban: máris tettél azért, hogy napról napra új ember legyél!