Vállalható-e terhesség magas kockázatú HPV-vel? A szakértő válaszol

Borítókép: Vállalható-e terhesség magas kockázatú HPV-vel? A szakértő válaszol
Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos válaszol olvasónk kérdésére.

Sorozatunkban szakértőink adnak választ az olvasók kérdéseire – most dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center főorvosa válaszol:

34 éves vagyok, hamarosan gyermeket szeretnénk a férjemmel. A rákszűrésem negatív cytologiát és magas kockázatú HPV-t mutatott ki. Azt hallottam, hogy nagyon kockázatos így a várandósság, valamint a babát sem szabad hüvelyi úton világra hozni. Igaz ez?

A HPV fertőzésnek az a jelentősége, hogy méhnyak daganatot okozhat, de az esetek döntő többségében nem okoz. Minél tovább van valakinek magas rizikójú HPV-je, annál nagyobb az esélye annak, hogy kialakulhat daganatmegelőző állapot. Tehát minél több ideig nem tudott a szervezet megszabadulni a saját immunvédekezése alapján ettől, annál nagyobb a rizikó. Az a feladatunk, hogy figyeljük, a méhnyak sejtjei nem kezdenek-e átalakulni a HPV hatására. Ennek megfelelően a terhesség nyugodtan vállalható: ahhoz, hogy valakinek a HPV hatására daganatmegelőző állapota, vagy daganata alakuljon ki, nagyon hosszú időnek kell eltelnie, amennyiben nem volt még daganatmegelőző állapota. Ez jellemzően sokkal hosszabb idő, mint a várandósság 9 hónapja. Egy negatív cytologia és pozitív HPV státusz mellett nyugodtan vállalható várandósság és szülés, a szülés végbemehet hüvelyi úton, nem lesz magasabb kockázata az újszülöttnek arra, hogy bármi baja történjen ennek hatására.

Te is kérdeznél dr. Csermely Gyulától? Írd meg nekünk e-mailben az evamagazin@evamagazin.hu címre, a tárgyhoz azt írd: A szakértő válaszol. Kérdésed természetesen név nélkül fog megjelenni az oldalon.