5 tipp a jobb munka-magánélet egyensúlyért

Borítókép: 5 tipp a jobb munka-magánélet egyensúlyért Forrás: europress
A mi dolgunk, hogy a kezünkbe vegyük az iránytást, és sokkal tudatosabban álljunk neki a harmóniánk megteremtésének!

Pontosan tudjuk, hogy mennyire nehéz meló a munka és a magánélet között balanszírozni nap mint nap. Éppen ezért leírunk 5 tippet, amivel néha visszaterelheted magad a jó mederbe, és segíthetsz megtartani az egyensúlyt.

1. Iktasd ki az időrabló tényezőket!

Amikor a munka van porondon, minimalizáld a magánélettel kapcsolatos ügyintézést, barátokkal való kapcsolattartást! Nem most válaszolj a Facebook üzenetekre és e-mailekre, ezeket hagyd a munkaidődön kívülre! Ugyanez fordítva is igaz: ne hagyd, hogy a szabadidődben a munka rabolja el az értékes idődet! A munkát hagyd az irodában, vagy azon a helyen, ahol általában végezni szoktad, és ne engedd, hogy befolyjon a magadra szánt idődbe! Meg fog várni.

Forrás: europress

2. A kész jobb, mint a tökéletes!

Nem kell, hogy mindig minden tökéletes legyen körülötted! Néha azért belefér, ha épp nem úgy sikerül az ünnepi sütemény, ahogy általában; ha nem a szokásos precizitással csinálod meg a prezentációdat; vagy ha marad egy karcolás a körömlakkodban! A lényeg, hogy elkészültél a dolgoddal: ne stresszeld túl magad a maximumra való törekvéssel, mert sokszor tényleg csak feleslegesen idegeskedsz!

3. Delegáld a feladatokat!

Otthon és a munkában is legyél képes kisebb részfeladatokra bontani a teendőidet, és bizonyos részeit kiadni másoknak! Nem kell, hogy agyon hajszold magad azért, mert úgy hiszed, más kevésbé jól, vagy nem hozzád hasonlóan csinálná meg, amit kérsz tőle! Képesnek kell lenned segítséget kérni és elfogadni, mert nem tudsz mindent egyedül elvinni a hátadon! Ha mégis megpróbálnád, azért nagy árat fizethetsz!

Forrás: europress

4. Rendszerezz!

Meg kell tanulnod optimálisan felosztani az idődet, hogy mindenhova jusson egy kicsi belőled! Ezért nem árt, ha ténylegesen felállítasz egy órarendet, vagy időbeosztást, amihez akkor is tartod magad, ha a fene fenét eszik! Persze azért ezt se vidd túlzásba, maradjon idő és tér a spontaneitásnak is!

5. Mondj nemet!

Ne bólints rá rögtön minden kérésre, ne vegyél plusz terheket a válladra, és ne sorold hátra magadat azért, hogy valami elkészüljön, vagy hogy segíts valakinek! Mérlegeld a lehetőségeidet, a tényleges szabad idődet, és azok ismerete mellett döntsd el, hogy igent mondasz-e egy feladatra, kérésre! Nemet mondani a mindennapjainkat terhelő dolgokra nagyjából ugyanolyan nehéz, mint gondolkodás nélkül igent mondani a kikapcsolódásra.

Ezek a dolgok az életünk szerves részeit alkotják, így tényleg nem könnyű csak puszta természetességgel elevezni közöttük, mellettük, előttük. Éppen ezért a mi dolgunk, hogy a kezünkbe vegyük az iránytást, és sokkal tudatosabban álljunk neki a harmóniánk, az egyensúlyunk megteremtésének!