7 jótanács kezdő kismamáknak

Borítókép: 7 jótanács kezdő kismamáknak Forrás: europress
Tudjuk, hogy hirtelen mindent tudni akarsz, de ne kapkodj! Vedd elejét a félelmeknek, téves információknak, és koncentrálj arra, amire tényleg kell! Mutatjuk, hogy csináld!

Először is, engedd meg, hogy gratuláljunk! Ha ezt a cikket olvasod, nagy valószínűséggel kezdetét vette életedben egy csoda, ami innentől kezdve örökre elkísér: hamarosan valakinek az anyukája leszel! Most persze biztos rengeteg minden kavarog a fejedben: egyszerre tör rád a félelem, az aggodalom, a nyugalom, a vágyakozás, az öröm és még sok-sok érzés, ami ilyenkor a legtermészetesebb. Biztosan túl vagy már az első teszten, az is lehet, hogy már többekkel megosztottad a jó hírt, és persze az sem kizárt, hogy egy darabig még magadban tartod újdonsült titkodat, mert szeretnél biztosra menni. Hidd el, bármelyik is legyen rád igaz, mind nagyon rendben van! Amikor azonban elkezdesz komolyabban is foglalkozni a téged újonnan érintő témákkal, könnyen megeshet veled, hogy belefutsz néhány, - vagy akár rengeteg – egymásnak ellentmondó cikkbe az interneten, hallasz ezt-azt a barátnőidtől, szomszédodtól; a végére pedig már azt sem tudod, mi az amit csinálhatsz, ehetsz, ihatsz, és mi az, amit tényleg nem.

Ennek elkerülése, vagy legalábbis normális mederbe való visszaterelése érdekében, fogadd el tőlünk ezt a néhány jótanácsot, és meglátod hamarabb kitisztul a kép, mint gondolnád!

Forrás: europress

1. Kérdezd ki jól az orvosod!

Még ha néhány kérdést te magad is butaságnak tartasz, ne félj feltenni a választott nőgyógyászodnak! Az ő dolga többek között az is, hogy téged felkészítsen a biztonságos terhességre, hogy megnyugtasson a legkülönbözőbb érzéseiddel kapcsolatban, és hogy eloszlassa a sokszor téves hiedelmeket. Olyan orvost válassz, akiben maradéktalanul megbízol, és akiről úgy érzed, igazán törődik veled!

2. Vezess naplót az érzeteidről!

Ez azért is fontos, hogy te magad képben legyél vele, mikor mit éreztél, másrészről pedig sokkal pontosabban tudsz majd konzultálni az orvosoddal a veled történtekről. Nem utolsó sorban pedig, ha külön babanaplót is nyitsz, akkor évekkel később jó érzés lesz megmutatnod a csemetédnek, milyen is volt, amikor még a pocakodban lakott.

Forrás: europress

3. Ne hasonlítgasd magad másokhoz!

Lehet, hogy a legjobb barátnőd semmit nem vett észre magán a terhessége elején, te viszont minden sejted mozgását képes vagy érzékelni. Ne vedd készpénznek mit mondanak más, már tapasztaltabb anyukák, hiszen nincs két egyforma ember, így két azonos terhesség sem létezik! Ha aggályaid vannak az érzéseiddel kapcsolatban, inkább konzultálj az orvosoddal, vagy védőnőddel, - igen, még munkaidőn kívül is! Fő a bizonyosság és a biztonság!

4. Olvass némi szakirodalmat!

Tudjuk, hogy számtalan internetes portál specializálódik már a várandósságra, gyereknevelésre. Mégis azt javasoljuk, hogy szerezz be néhány örökzöld, nyomtatásban is megjelent irodalmat, ami átfogó képet mutat az előtted álló fantasztikus kilenc hónapról. Kérdezz utána, hogy mi most a legkelendőbb, és mi az, ami régi ugyan, de ma is aktuális tartalommal bír! Utóbbira talán még édesanyád gyűjteményében is rátalálhatsz, az újabbakról pedig nyugodtan érdeklődj a könyvesboltban: az eladók tudni fogják mi fogy a legjobban! Még valami: ne feledd, hogy a könyvekben fellelhető adatok, tények sem mindegyike „szent írás”, ha valamiben bizonytalan vagy, irány az orvos!

5. Vigyázz picit jobban magadra!

Próbáld meg elkerülni a megerőltető dolgokat: ne emelgess nehéz dolgokat, ne terheld túl magad, finomabban sportolj! Kérdezz utána az orvosodnál, hogy mi az, amit egyáltalán nem javasol, és mi az, ami fokozott figyelemmel végezhető tevékenység! Engedj meg magadnak egy kis lustálkodást, pihenj, aludd ki magad, amennyire csak teheted! A tested úgyis jelezni fogja, mire van épp szüksége, add hát meg neki!

Forrás: europress

6. Ne parázz túl mindent!

Ugyanakkor ne ess át a ló túloldalára: attól mert terhes vagy, még nem vagy cukorból! Ha csak az orvos szerint nem indokolt a túlzott óvatosság, netalán fekvés, nyugodtan csinálhatsz mindent, amit azelőtt is szoktál: nyilván kisebb, és kevésbé megerőltető dózisban. Ne hívd rögtön a mentőket, ha véletlenül víz helyett ráhúztál a pálinkás üvegre, mert valaki vizes palackba töltötte; és akkor se izgulj, ha kicsit több csípőset ettél a kelleténél! Nyugi, a babádat számára megfelelő burok védi, ezeket meg sem fogja sejteni!

7. Csak ahogy jól esik!

Hallgass az érzéseidre! Ne foglalkozz vele, hogy mások mit gondolnak azzal kapcsolatban, hogy mit bírsz ki, mi esne jól neked, mit hogyan kéne csinálnod: csak azt csináld, amihez tényleg érzel kedvet, képességet, affinitást! Ha úgy érzed, most nem esne jól például hegymenetben sétálni az erdőben, hát ne tedd! Keress olyan elfoglaltságot, amiben kényelmesen, jól érzed magad, ami cseppet sem stresszel, vagy idegesít! Ha azt adod magadnak, amire igazán vágysz, a kisbabád egy igazán kiegyensúlyozott környezetben növekedhet.