Így szeresd jobban önmagad! – 4 tipp

Borítókép: Így szeresd jobban önmagad! – 4 tipp Forrás: europress
Ha nem szeretjük, nem fogadjuk el önmagunkat, mindig mindennel bajunk lesz. Nem tudjuk majd igazán élvezni az életet, és még csak nem is értjük miért van ez így. Ha ez a helyzet, akkor mától ezen változtatunk! Benne vagytok?

Mennyi egészséges, kiegyensúlyozott ember lenne a világon, ha mindenki megtanulná elfogadni és szeretni önmagát! Bele sem lehet talán gondolni, hogy létezhet-e majd valaha egy ilyen utópisztikus állapot a világtörténelemben. De soha ne adjuk fel a reményt, mert ha nem is csettintésre érjük el ezt az ideális állapotot, azért törekedhetünk arra, hogy a minket követő generációknak megteremtsük egy jobb lét alapjait. Ehhez a jóléthez pedig nagyon is hozzátartozik az, hogy ki mennyire van jóban önmagával: hiszen egy kiegyensúlyozott, megfelelő önismerettel és önmaga elfogadásával élő ember hatalmas energiákat képes megmozgatni, óriási dolgokat képes véghezvinni, páratlan képességgel tud teremteni. Többek között ezért is fontos, hogy jóban legyünk magunkkal és hogy megtanuljuk szeretni azt, akik itt és most, ebben az életben lehetünk, vagyunk.

Forrás: europress

Ha nem akarunk ennyire előre szaladni a világméretű változások skáláján, akkor elég ha arra gondolunk: mennyivel könnyebb lenne a mindennapi életünk úgy, ha kevesebbet elégedetlenkednénk magunkkal szemben, ha megtanulnánk pozitívabban tekinteni önmagunkra, ha a rosszabb dolgainkban is meglátnánk a jó apró szikráját. Ha így tennénk, talán egymással szemben is sokkal elnézőbbek, elfogadóbbak, elismerőbbek lennénk, ami igazán nagyot lendíthetne a szociális kapcsolatainkon, kötődéseinken. De hát akarjuk mi ezt? Naná, hogy igen! Most legalábbis ezt vágjuk rá feleletként a magunknak feltett kérdésre, később pedig elgondolkozunk rajta, hogy „akkor mégis, mi az oka annak, hogy nem próbáljuk meg”.

Életünk során annyi a személyiségünket, önismeretünket, látásmódunkat befolyásoló tényező jön velünk szembe, hogy ezek kereszttüzében jócskán meg van a lehetősége a sérülésnek. Ezek következményeképp pedig sokszor már el is hisszük magunkról, hogy nem vagyunk szerethetők, nem vagyunk elég jók, nem kellünk, és végül nyugtázzuk, hogy elégedetlenek vagyunk önmagunkkal.

Ha úgy érzed rád is rád férne egy kicsivel több „önszeretet”, akkor próbáld ki ezt a 4 tippet, hogy közelebb kerülj a vágyott állapothoz!

1. Légy őszinte az érzéseiddel (és önmagaddal)!

Tanuld meg beismerni a valódi érzéseidet egy adott dologgal kapcsolatban, így máris közel kerülsz az elfogadásához! Ne aszerint élj, ahogy az eszed diktálja, vagy ahogy szerinted, - vagy mások szerint, - élned kéne, hanem kezdj el úgy élni, ahogy tényleg jól esik! Csak ezek után lehetsz igazán elégedett a meghozott döntéseiddel, az életminőségeddel.

2. Terjeszd ki az ismereted, feszegesd a határaidat!

Ismerd meg önmagad olyan helyzetekben, amelyekben azelőtt még nem kellett helytállnod! Próbálj ki dolgokat, amiket azelőtt még soha, menj olyan helyre, ahol még nem voltál! Sok újat tanulhatsz magadról a váratlan szituációkban, olyan dolgokat is, amire igazán büszke lehetsz, így könnyen megszeretheted azt a tulajdonságodat!

Forrás: europress

3. Legyél türelmes, adj időt!

Sokszor túl nagy elvárásokat támasztunk magunknak, ha pedig nem tudunk azoknak megfelelni, gyakran frusztrálttá, elégedetlenné, fásulttá válhatunk. Próbáld meg elengedni ezt a feszültséget és elfogadni a jelenlegi helyzetet azzal a tudattal, hogy minden jön majd a maga idejében, ha továbbra is kitartóan dolgozol és teszel érte! Ezzel a hozzáállással leveszed magadról a saját magad alkotta terhet és könnyebben tudod elfogadni magad és azt, amit eddig elértél.

4. Ünnepeld meg a sikert!

Ha valamiben sikered van, semmiképp ne rejtsd véka alá, és ne is vedd azt természetesnek. Igaz, hogy a sikered egy magad felé támasztott elvárásnak az eredménye, mégsem szabad ezt az eredményt természetesnek venni! Add meg a módját önmagad dicséretének, jutalmazd meg magad, tárd nagyobb plénum elé a sikeredet, annak érdekében hogy a saját bőrödön érezhesd a pozitív súlyát! Légy magadra büszke, mert igenis megérdemled!

Ha úgy érzed, szükséged lenne külső segítségre önmagad elfogadásával kapcsolatban, keress fel egy life coachot, például itt!