Te hányadik helyen állsz a saját fontossági listádon?

Borítókép: Te hányadik helyen állsz a saját fontossági listádon? Forrás: unsplash.com
Nőként számtalan szerepben teljesítünk és profiként zsonglőrködünk a feladatainkkal. De biztos vagy benne, hogy magadra is elég időt fordítasz?

Bár a gondoskodó szerep az egyik legszebb és legnemesebb, ugyanakkor veszélyeket is rejthet magában, hiszen túlzásba esni sokkal könnyebb, mint gondolnád. Annak érdekében, hogy mindig találjunk időt a családunkra és a szeretteinkre, magunkat hajlamosak vagyunk a fontossági lista hátsó szekciójába sorolni. Pontosabban hagyni oda sorolódni, mivel ez legtöbbször nem tudatos száműzés, hanem egy fokozatos, észrevétlen lemondás eredménye.

Merő önzetlenségből és jó szándékból "inkább még előbb megcsinálom a vacsorát", "majd talán holnap jut idő magamra" míg az egészségmegőrzés jelentése is egyre inkább lekorlátozódik arra, hogy "csak ők ne legyenek betegek".

Sok esetben még ha vannak is apróbb jelei annak, hogy a saját egészségeddel is ideje volna foglalkozni, az egyéb teendők mellett ezek fel sem tűnnek, vagy ha egy futó pillanatig meg is fordul a fejedben, hogy lehet, hogy valami nincs rendben, nem tulajdonítasz neki túl nagy jelentőséget.

Kisebb fájdalmak, erősebb vérzés, diszkomfort érzés - csak pár olyan példa, ami időről időre jelentkezhet és nem tűnik olyan horderejű dolognak, amivel foglalkozni kéne. Vagy talán mégis, de elkezdődik a tagadás, a halogatás. Ilyenkor viszont kifejezetten ártalmas lehet, ha nem szánsz arra időt, hogy te is a top 3-ban legyél a teendőid között. Ne kövesd el ezt a hibát, hiszen úgy tudsz biztos bázis lenni mások számára, ha veled minden rendben van - mentálisan és fizikailag egyaránt.

Éppen ezért, támogasd magad azzal, hogy a kezedbe veszed az irányítást. Szánj időt a női egészségügyi problémák prevenciójára és kezelésére is, hiszen a legtöbb betegség korai felismerés mellett eredményesebben orvosolható.

A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) többek között azért is jött létre, hogy segítsen minden, nőiséggel, női egészséggel kapcsolatos problémák leküzdésében és, hogy olyan közösséget biztosítson, ahova bizalommal fordulhatnak a nők, kortól függetlenül .

Hallgasd meg Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász véleményét a témában: