26 hiperegyszerű tanulási tipp egy Harvard-diáklánytól, aminek bárki hasznát veheti

harvard,yale,tanulás,tanulásmódszertan
Forrás: Amy Chua / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Persze leginkább hozzá hasonló egyetemistákra gondolva állította össze a listáját, de valójában mindenki inspirálódhat belőle, aki szeretne bármilyen területen egyről a kettőre jutni.

Néhány nap és éjszaka alatt a fejünkbe tömünk több száz oldalnyi anyagot, hogy aztán a vizsgát követő pillanatban elfelejtsük az egészet. A vizsgaidőszak lényegében alvásból és a Facebook-üzenőfalunk vég nélküli pörgetéséből áll. Szomorú, de igaz: diákok túlnyomó többsége még egyetemista korára sem tanul meg elég hatékonyan tanulni. Ami akkor is felülvizsgálatra szorul, ha a jelenség nem csak Magyarországon van érvényben.

Egy Sophia Chua-Rubenfeld nevű egyetemista, aki egyszerre tanul a Harvardon és a Yale-en, most összeírta a hatékonyság legfontosabb alapelveit. Nem mellesleg Sophia édesanyja az az Amy Chua, aki egyszerűen csak Tigrisanya néven vonult be a köztudatba, és akiről néhány évvel ezelőtt az Éva magazin is írt. Amy nagyon kemény nevelési elveket alkalmazott a gyerekein, ezzel elérve, hogy a legrangosabb iskolákba járjanak. Úgy látszik, a módszer működik, vagy legalábbis Sophia sikeresen magáévá tette ezt a szigorú szemléletet. Amely tulajdonképpen egyszerű elemeket tartalmaz, például hogy végezd alázattal a munkádat, ne lazsálj, ne akard levágni a kanyarokat, tudd értelmezni, amit olvasol és az ég szerelmére, kerüld a felületes tudást. Íme Sophia listája:

harvard,yale,tanulás,szorgalom
forrás: Pexels (képünk illusztráció)
„Úgy érzed, szünetet kell tartanod? Valószínűleg nem kell.” (Sophia Chua-Rubenfeld)

Kezdő lépések

1. Ha van választási lehetőséged, válaszd azt, ami érdekel. A tanulásnak nem kell rabszolgamunka-érzettel járnia.

2. Tegyél meg mindent, hogy buzogjon benned a tudásvágy, különben eleve megette a fene az egészet. Szerezz barátokat, lásd a 12., 13., 23., 24. pontot.

Általános alapelvek

3. Tanulj kevesebbet, de tanulj jobban.

4. Ha jót akarsz magadnak, kerüld el, hogy az agyad autopilóta-üzemmódra kapcsoljon.

5. Ne alibizz, ne legyél pontatlan vagy felületes, ne válassz megúszós megoldásokat, csak az idődet pazarlod vele.

6. Mindent írj fel magadnak.

7. Ülj le, fogadd el, hogy ezt most meg kell csinálnod, hajtsd le a fejed, tedd a dolgod.

tanulás,tudás,szorgalom,egyetem
forrás: Pexels (képünk illusztráció)
„Nyolc óra facebookozás a könyvtárban egyenlő nyolc óra facebookozás.” (Sophia Chua-Rubenfeld)

Akcióterv, I. fázis: órák

8. Legyél ott személyesen. Minden sokkal érthetőbb lesz és hosszú távon rengeteg időt spórolsz magadnak.

9. Kézzel jegyzetelj. Nem ismerem ennek a tudományos magyarázatát, de amint kézzel viszel véghez valamit, egyúttal be is vésed a memóriádba. Ráadásul ha elunod magad, firkálni kezdesz, ami megint csak ezerszer jobb, mint a youtube-on kikötni.

Akcióterv, II. fázis: tanulóidő

10. Szabadulj ki a könyvtárból. A könyvtárban töltött idő önmagában nem tölti meg az agyadat tudással. Nyolc óra facebookozás a könyvtárban egyenlő nyolc óra facebookozás. Továbbá aki több napi hideg élelemmel és egy pokróccal felszerelkezve beköltözik a könyvtárba, az pár nap után fura illatokat kezd árasztani. Menj haza, zuhanyozz le. Hajmosás közben is felmondhatod a memoritert.

11. Szánj rá időt minden nap, de ne hagyd, hogy az egész napod erről szóljon. „Ma délután elolvasok egy fejezetet, megoldom a feladatlap felét, aztán megnézek egy epizódot a South Parkból és elmegyek az edzőterembe” – ez a terv MAGASAN VERI azt, hogy „Ma elolvasok annyit, amennyit csak bírok… atyagatya, már éjfél van, még csak az ötödik oldalnál tartok és a szobám tésztalevestől és működésképtelenségtől bűzlik.”

12. Motiváld magad. Egy előtted ásító, tanulásra szánt napnál nincs rosszabb. Ha tudod, hogy hat óra múlva el kell menned otthonról, hatékonyabb leszel.

13. Kérd meg a barátaidat, hogy ha Angry Birdözésen kapnak, kobozzák el a telefonodat. Ja és úgy érzed, szünetet kell tartanod? Valószínűleg nem kell.

tanulásmódszertan,tanulás,egyetem,vizsga,könyvtár
forrás: Pexels (képünk illusztráció)
„Szabadulj ki a könyvtárból.” (Sophia Chua-Rubenfeld)

III. fázis: feladatok

14. Felejtsd el a színkiemelőt. A fontos részek aláhúzása állítólag arra való, hogy segítsen fókuszálni, de valójában a robotpilóta-agy melegágya. Az ember agya nagyon hamar kikapcsol, és egyszercsak azon kapod magad, hogy a tankönyved élénkzöldben pompázik, de a felére sem emlékszel a kiemelt részeknek. Inkább széljegyzetelj.

15. Te legyél az, aki elvégzed a munkádat. Egy lemásolt feladatlapból semmit nem tanulsz, viszont gyanúba kevered magad.

16. Olvass, amilyen sokat csak tudsz, ne vágd le a kanyarokat kötelezőolvasmány-kivonatokkal vagy más csalási módszerekkel.

17. Olvass okosan, ne legyél robot. Kérdezd meg magadtól: „Mit próbál bebizonyítani a szerző? Milyen logika mentén halad előre az érvelés?” A fejezetek bevezetéséből és konklúziójából általában le tudod szűrni a válaszokat erre a kérdésre. Válassz ki 2 példát vagy anekdotát, amik az adott fejezethez kapcsolódnak, és írd fel őket magadnak. Ezek segítenek majd az érvelés menetének felidézésében.

18. Ne olvass el mindent, de amit elolvastál, azt értsd meg. Inkább legyen elmélyült tudásod kevesebb dologról, mint felületes infóid egy kurzus teljes anyagáról. Még egyszer: a pontatlan tudás időpazarlás.

19. Szedj mindent pontokba. Amikor esszét írsz, amikor összefoglalsz valamit – mindig.

Ha újra és újra elolvasod, csak az idődet pazarlod vele. Mondd ki hangosan. Írd le.

IV. fázis: olvasás

20. Megismétlem: ne költözz be a könyvtárba. Egyél, aludj, tisztálkodj.

21. Ha nem értesz valamit, tutira azt fogod kihúzni a vizsgán. Értsd meg. Arra vannak a tankönyvek és az internet.

22. Végezd el az összes gyakorlós feladatot. Ez egy tipikus tigrisanya-tanács.

23. Az embereknek sokszor derogál a memorizálás, a gépies tanulás. Sajnos rossz hírem van: még az olyan intellektuális fellegvárakban is, mint a Harvard, kap az ember bebiflázós feladatokat. A hatékony memorizálás titka: ha újra és újra elolvasod, csak az idődet pazarlod vele. Mondd ki hangosan. Írd le. Kérdezd ki a társaidat és kérdeztesd ki velük magadat. (Ezzel amúgy barátokat is szerezhetsz.)

24. Még egy remek program barátokkal: kérd meg őket, hogy hallgassák végig, amint elmagyarázol egy bonyolult fogalmat. Ez rákényszerít arra, hogy szembesülj vele, mi az, amit már tudsz. Ne felejtsd el: a felületes tudás rossz.

25. Nézz mindent nagytotálból. Próbáld meg az előtted levő anyagot elhelyezni az egész éves tanmenetben. Ez segít abban, hogy nagy témakörökre tudd osztani a kurzus anyagát – minden kurzusnak vannak témakörei –, vagyis kategóriákba rendezni a tudásodat. Betömhetsz a fejedbe millió apró részletet, de ha nem találod meg köztük az összefüggést, a lényegről maradsz le.

V. fázis: a vizsga

26. Tedd oda magad. Szerezz ötöst.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 14 kép
14 húsbavágóan eredeti, inspiráló, vicces idézet iskolakezdéshez

boredpanda.com

Mentsd meg a bolygót – na jó, egyelőre kezdd csak a spirál hajgumikkal

Sokszor hordod copfban a hajadat, ami ezáltal gyakran megtörik és a súlyától a fejed is megfájdul időnként? Akkor biztosan rátaláltál már a spirál hajgumira – a nők hajának barátjára -, amiből valószínűleg nem egy, de nem is két darabot amortizáltál már le.

Napi horoszkóp szeptember 20.: a Bikák komoly elhatározásra jutnak, a Szüzek önzetlenül segítenek valakinek

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Sírjunk vagy nevessünk? 12 újabb mém a gyereknevelésről

Ezek a mémek segítenek abban, hogy meglássuk a poént abban is, amikor a bébi harmadszor kakilta össze magát az éjjel.

Otthon lenni a gyerekkel nehezebb, mint bejárni dolgozni, állítja egy friss kutatás

Ha valaki eddig alábecsülte volna a főállású szülő státuszát, mostantól tutira nem fogja.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a sófogyasztás veszélyeit: ezekre érdemes figyelned!

Jóval több sót fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne. Ennélfogva pedig rengetegen szenvednek ilyen-olyan megbetegedésekben, miközben a sófogyasztás veszélyeit teljesen figyelmen kívül hagyják mint kiváltó okokat.

Iskolakezdés művészi színvonalon: autista fiatalok rajzai díszítik a füzeteket

És mappák, ceruzatartók, noteszek is forgalomba kerültek az Autistic Art Alapítvány rajzaival díszítve. Aki vásárol belőlük, nem csak elképesztően menő iskolaszerekkel tanulhat, de támogatja is az autizmussal élőket.

Alternatív, lebomló, komposztálható műanyag zacskó? Álljunk meg egy pillanatra...

Egy-két éven belül Magyarországon is betiltják a nejlonzacskók és az eldobható tányérok, poharak, műanyag szívószálak gyártását és forgalmazását. Na de mi lesz helyette? Most azt néztük meg, hogy valóban működőképes alternatíva-e a lebomló, esetleg komposztálható, például kukoricakeményítőből készült műanyag zacskó.

Innen tudhatod, hogy a gyereked érzelmi evő + 9 tipp, hogy egészséges kapcsolata legyen a kajával

Válás, költözés vagy valami más nagyobb változás zajlik a családban, és a gyereked testtömege a szokottnál jobban ingadozik? Még csak drámai helyzetek sem kellenek ahhoz, hogy a szülő itt-ott eldugdosott nasikra bukkanjon fedezzen fel a kölök íróasztalfiókjában vagy legósdobozában. Most összefoglaltuk, mit tehetsz az érzelmi evés ellen.

Út a negyedik pohár borig – lépésről lépésre

Negyedik pohár bor. Gyaníthatóan ezen cikk olvasói – sőt, gyakorlatilag a legtöbb huszonegyedik századi ember – eljutott már legalább egyszer a negyedik pohár borig, ha nem tovább. Nem csalás, nem ámítás, a viselkedésünk, hanghordozásunk, szokásaink, igényeink és még ezer apró részlet teljesen egészében átalakul a folyamat során. És nem mindig előnyösen. Lássuk hát pontosan, milyen lépcsőfokokat járunk végig, mire eljutunk a negyed pohár borig.

Édesburgonya-pirítós: az egészséges, gluténmentes finomság

Szereted a percek alatt elkészíthető reggeliket, vacsorákat és uzsonnákat, az egészséges könnyű fogásokat? Szeretnéd, ha a gyerek minél több zöldséget enne? Esetleg van gluténérzékeny családtagod? Akkor ezt az édesburgonya-pirítóst neked és a családodnak találták ki!

Napi horoszkóp szeptember 18.: a Kosok váratlanul kapnak lendületet, a Bikákat eltalálhatja Ámor nyila

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét üzentek!

Ilyen tortákkal ünnepelnek a világ különböző pontjain - 14 (esetenként meglepő) kép

Ha érdekel, hogy hogyan néznek ki a különböző nemzetek tortái, hogy kik és milyen alapanyagokból készítik, milyen ünnepekre szánják és hogyan díszítik fel ezeket az édességeket, akkor ezt az összeállítást érdemes megnézned!

18 dolog, amit csak akkor érthetsz, ha kísérőtanár vagy egy gimnáziumi osztálykiránduláson

Az biztos, hogy intenzív napokra számíthat, aki kísérőtanárkodásra adja a fejét egy végzős osztály kirándulásán.

Napi horoszkóp szeptember 17.: a Skorpiók előtt új lehetőség áll, a Bakok kimondhatják a végszót egy bizonyos ügyben

A hét első napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Ajj de ciki! 10 sztár, aki kínos helyzetbe hozta a gyerekét ország-világ előtt

Minden ép ésszel bíró szülő tudja, hogy nem szabad elkísérnie a tizenéves gyerekét a randira, szájrapuszit adni neki a reflektorfényben vagy mindenfélét odakommentelni az Instagram-posztjaihoz. De a világsztárok között akad, aki nincs tisztában ezzel az alapszabállyal – vagy magasról nem érdekli.

Napi horoszkóp szeptember 16.: a Skorpiók harcolnak egy számukra fontos dologért, a Halak végre fel merik vállalni a véleményüket

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Banános smoothie: a tápláló finomság

Az evamagazin.hu #mutiazuzsit iskolakezdő kihívássorozatát szeptember 14-én útjára indítottuk beharangozónkkal, most pedig szeretnénk megosztani veletek az első hét receptjét, a banános smoothie-t!

Az Éva bemutatja: #mutiazuzsit iskolakezdő kihívás

Ezennel útjára indítjuk #mutiazuzsit néven futó legújabb kihívásunkat, amelyben számtalan szuper recepttel, ötlettel és bevásárlólistával szeretnénk kedveskedni olvasóinknak 10 napon keresztül – akár anyukák, akár nem –, megkönnyítve ezzel pörgős hétköznapjaikat.

3 lapszám most csak 1500 Ft! Fizess elő 09.30-ig és a JOY-Napok kuponos lapszám is közte lesz!
Borító

Kövess minket

Rendkívüli előfizetési ajánlatunk: 10 lapszám több mint 40% kedvezménnyel most 6950 Ft helyett csak 3950 Ft + ajándék Éva Egészség!

Csak 3950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem