26 hiperegyszerű tanulási tipp egy Harvard-diáklánytól, aminek bárki hasznát veheti

harvard,yale,tanulás,tanulásmódszertan
Forrás: Amy Chua / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Persze leginkább hozzá hasonló egyetemistákra gondolva állította össze a listáját, de valójában mindenki inspirálódhat belőle, aki szeretne bármilyen területen egyről a kettőre jutni.

Néhány nap és éjszaka alatt a fejünkbe tömünk több száz oldalnyi anyagot, hogy aztán a vizsgát követő pillanatban elfelejtsük az egészet. A vizsgaidőszak lényegében alvásból és a Facebook-üzenőfalunk vég nélküli pörgetéséből áll. Szomorú, de igaz: diákok túlnyomó többsége még egyetemista korára sem tanul meg elég hatékonyan tanulni. Ami akkor is felülvizsgálatra szorul, ha a jelenség nem csak Magyarországon van érvényben.

Egy Sophia Chua-Rubenfeld nevű egyetemista, aki egyszerre tanul a Harvardon és a Yale-en, most összeírta a hatékonyság legfontosabb alapelveit. Nem mellesleg Sophia édesanyja az az Amy Chua, aki egyszerűen csak Tigrisanya néven vonult be a köztudatba, és akiről néhány évvel ezelőtt az Éva magazin is írt. Amy nagyon kemény nevelési elveket alkalmazott a gyerekein, ezzel elérve, hogy a legrangosabb iskolákba járjanak. Úgy látszik, a módszer működik, vagy legalábbis Sophia sikeresen magáévá tette ezt a szigorú szemléletet. Amely tulajdonképpen egyszerű elemeket tartalmaz, például hogy végezd alázattal a munkádat, ne lazsálj, ne akard levágni a kanyarokat, tudd értelmezni, amit olvasol és az ég szerelmére, kerüld a felületes tudást. Íme Sophia listája:

harvard,yale,tanulás,szorgalom
forrás: Pexels (képünk illusztráció)
„Úgy érzed, szünetet kell tartanod? Valószínűleg nem kell.” (Sophia Chua-Rubenfeld)

Kezdő lépések

1. Ha van választási lehetőséged, válaszd azt, ami érdekel. A tanulásnak nem kell rabszolgamunka-érzettel járnia.

2. Tegyél meg mindent, hogy buzogjon benned a tudásvágy, különben eleve megette a fene az egészet. Szerezz barátokat, lásd a 12., 13., 23., 24. pontot.

Általános alapelvek

3. Tanulj kevesebbet, de tanulj jobban.

4. Ha jót akarsz magadnak, kerüld el, hogy az agyad autopilóta-üzemmódra kapcsoljon.

5. Ne alibizz, ne legyél pontatlan vagy felületes, ne válassz megúszós megoldásokat, csak az idődet pazarlod vele.

6. Mindent írj fel magadnak.

7. Ülj le, fogadd el, hogy ezt most meg kell csinálnod, hajtsd le a fejed, tedd a dolgod.

tanulás,tudás,szorgalom,egyetem
forrás: Pexels (képünk illusztráció)
„Nyolc óra facebookozás a könyvtárban egyenlő nyolc óra facebookozás.” (Sophia Chua-Rubenfeld)

Akcióterv, I. fázis: órák

8. Legyél ott személyesen. Minden sokkal érthetőbb lesz és hosszú távon rengeteg időt spórolsz magadnak.

9. Kézzel jegyzetelj. Nem ismerem ennek a tudományos magyarázatát, de amint kézzel viszel véghez valamit, egyúttal be is vésed a memóriádba. Ráadásul ha elunod magad, firkálni kezdesz, ami megint csak ezerszer jobb, mint a youtube-on kikötni.

Akcióterv, II. fázis: tanulóidő

10. Szabadulj ki a könyvtárból. A könyvtárban töltött idő önmagában nem tölti meg az agyadat tudással. Nyolc óra facebookozás a könyvtárban egyenlő nyolc óra facebookozás. Továbbá aki több napi hideg élelemmel és egy pokróccal felszerelkezve beköltözik a könyvtárba, az pár nap után fura illatokat kezd árasztani. Menj haza, zuhanyozz le. Hajmosás közben is felmondhatod a memoritert.

11. Szánj rá időt minden nap, de ne hagyd, hogy az egész napod erről szóljon. „Ma délután elolvasok egy fejezetet, megoldom a feladatlap felét, aztán megnézek egy epizódot a South Parkból és elmegyek az edzőterembe” – ez a terv MAGASAN VERI azt, hogy „Ma elolvasok annyit, amennyit csak bírok… atyagatya, már éjfél van, még csak az ötödik oldalnál tartok és a szobám tésztalevestől és működésképtelenségtől bűzlik.”

12. Motiváld magad. Egy előtted ásító, tanulásra szánt napnál nincs rosszabb. Ha tudod, hogy hat óra múlva el kell menned otthonról, hatékonyabb leszel.

13. Kérd meg a barátaidat, hogy ha Angry Birdözésen kapnak, kobozzák el a telefonodat. Ja és úgy érzed, szünetet kell tartanod? Valószínűleg nem kell.

tanulásmódszertan,tanulás,egyetem,vizsga,könyvtár
forrás: Pexels (képünk illusztráció)
„Szabadulj ki a könyvtárból.” (Sophia Chua-Rubenfeld)

III. fázis: feladatok

14. Felejtsd el a színkiemelőt. A fontos részek aláhúzása állítólag arra való, hogy segítsen fókuszálni, de valójában a robotpilóta-agy melegágya. Az ember agya nagyon hamar kikapcsol, és egyszercsak azon kapod magad, hogy a tankönyved élénkzöldben pompázik, de a felére sem emlékszel a kiemelt részeknek. Inkább széljegyzetelj.

15. Te legyél az, aki elvégzed a munkádat. Egy lemásolt feladatlapból semmit nem tanulsz, viszont gyanúba kevered magad.

16. Olvass, amilyen sokat csak tudsz, ne vágd le a kanyarokat kötelezőolvasmány-kivonatokkal vagy más csalási módszerekkel.

17. Olvass okosan, ne legyél robot. Kérdezd meg magadtól: „Mit próbál bebizonyítani a szerző? Milyen logika mentén halad előre az érvelés?” A fejezetek bevezetéséből és konklúziójából általában le tudod szűrni a válaszokat erre a kérdésre. Válassz ki 2 példát vagy anekdotát, amik az adott fejezethez kapcsolódnak, és írd fel őket magadnak. Ezek segítenek majd az érvelés menetének felidézésében.

18. Ne olvass el mindent, de amit elolvastál, azt értsd meg. Inkább legyen elmélyült tudásod kevesebb dologról, mint felületes infóid egy kurzus teljes anyagáról. Még egyszer: a pontatlan tudás időpazarlás.

19. Szedj mindent pontokba. Amikor esszét írsz, amikor összefoglalsz valamit – mindig.

Ha újra és újra elolvasod, csak az idődet pazarlod vele. Mondd ki hangosan. Írd le.

IV. fázis: olvasás

20. Megismétlem: ne költözz be a könyvtárba. Egyél, aludj, tisztálkodj.

21. Ha nem értesz valamit, tutira azt fogod kihúzni a vizsgán. Értsd meg. Arra vannak a tankönyvek és az internet.

22. Végezd el az összes gyakorlós feladatot. Ez egy tipikus tigrisanya-tanács.

23. Az embereknek sokszor derogál a memorizálás, a gépies tanulás. Sajnos rossz hírem van: még az olyan intellektuális fellegvárakban is, mint a Harvard, kap az ember bebiflázós feladatokat. A hatékony memorizálás titka: ha újra és újra elolvasod, csak az idődet pazarlod vele. Mondd ki hangosan. Írd le. Kérdezd ki a társaidat és kérdeztesd ki velük magadat. (Ezzel amúgy barátokat is szerezhetsz.)

24. Még egy remek program barátokkal: kérd meg őket, hogy hallgassák végig, amint elmagyarázol egy bonyolult fogalmat. Ez rákényszerít arra, hogy szembesülj vele, mi az, amit már tudsz. Ne felejtsd el: a felületes tudás rossz.

25. Nézz mindent nagytotálból. Próbáld meg az előtted levő anyagot elhelyezni az egész éves tanmenetben. Ez segít abban, hogy nagy témakörökre tudd osztani a kurzus anyagát – minden kurzusnak vannak témakörei –, vagyis kategóriákba rendezni a tudásodat. Betömhetsz a fejedbe millió apró részletet, de ha nem találod meg köztük az összefüggést, a lényegről maradsz le.

V. fázis: a vizsga

26. Tedd oda magad. Szerezz ötöst.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 14 kép
14 húsbavágóan eredeti, inspiráló, vicces idézet iskolakezdéshez

boredpanda.com

Napi horoszkóp november 17.: a Szüzek érdekes tapasztalatokat szerezhetnek, a Halak igazi csapatjátékosok

Hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Miért vinnéd haza a nejlont? 6 budapesti bolt, ahol kimérve és/vagy ökotudatosan szerezhetsz be bármit, ami az otthonodba kell

Manapság a csapból is a bolygónk ősellenségeinkről: a nejlonzacskókról, PET-palackokról és egyéb nem lebomló, a ránk és környezetünkre káros anyagokról olvashatunk. Azonban sajnos továbbra sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen rossz irányba halad a fogyasztói társadalom.

15 állítás, amitől felrobban az agyad (pedig egytől egyig igaz)

Elsőre nem fogod elhinni őket, de ha belegondolsz, mindegyikről ki fog derülni, hogy valójában igazak.

Napi horoszkóp november 16.: a Bikák váratlan helyzetbe kerülnek, a Rákoknak komoly ügyben kell állást foglalniuk

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Megjelent a decemberi Éva, nézz bele!

Nyáry Krisztián és lányai rendkívül figyelemre méltó interjút adtak nekünk, és ez még nem minden. A decemberi Éva már az újságárusoknál!

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Fuss Bátran! - Pécsi közösségi futás egy jó ügyért

Több pécsi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos futásra. November végén pedig közösségi eseményt szerveznek.

Tudjuk már kinek adnánk az Oscart! Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animáció – nálunk mindent visz!

November 15-től vetítik a mozik Milorad Krstić szlovén származású filmrendező Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét. Ott voltunk a sajtóvetítésen és most elmesélem, miért nem érdemes kihagyni ezt a lenyűgöző alkotást!

Lassan, de biztosan, avagy igenis le tudsz fogyni 5-7 kilót 2 hónap alatt (és meg is tudod tartani) - 5 tipp

Ez a két hónap akkor is eltelik, ha nem programozod be tudatosan az életmódodat – úgyhogy akár bele is vághatsz! Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg attól a néhány makacs, lerázhatatlannak tűnő kilónyi súlyfeleslegtől.

Napi horoszkóp november 15.: a Szüzek bátorságukat bizonyíthatják, a Bakokra rámosolyog a szerencse

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Mutatunk 16 aprócska házikót a nagyvilágból - ha szeretnéd egy tündérmesében érezni magad

A most következő házikókban bárki megszállhat, aki szeretné kipróbálni milyen lehet belecsöppenni egy tündérmesébe, vagy csak elmenekülne egy időre a világ elől.

Csak semmi cukormáz: 7 film szabálytalan anyákról

A nemrég bemutatott Egy nap ihletésére készítettünk egy összeállítást olyan filmekből, amelyekben nem hagyományos anya-karakterek szerepelnek.

Földalatti csodák - Lélegzetelállító vasútállomások a világ minden pontjáról

A metróállomásokról általában a megkopott falak, a piszok és a zsúfoltság jut elsőre eszünkbe, ennek ellenére jó pár olyan kivétel a világon, amelyek építészete, tisztasága egészen lenyűgöző.

Utazz velünk! – ezeket a belföldi úti célokat ajánlják szerkesztőink, 4. rész

Az Éva magazin szerkesztőségében imádunk utazni. A következő sorozatunkban megosztjuk veletek, hogy milyen belföldi helyszínekre látogatunk legszívesebben.

Napi horoszkóp november 14.: a Rákok túlzottan ragaszkodnak valakihez, az Oroszlánok megtalálják a sikerhez vezető utat

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

A borok kóstolási sorrendje

Amikor többféle bort kóstolunk – legyen az akár egy fesztiválon vagy egy baráti borozgatáson –, nem mindegy, hogy azt milyen sorrendben tesszük.

Unboxing: DIY Adventi koszorú box kibontása - VIDEÓ

Idén te magad készítenéd el az adventi koszorút? Valami egyedi és kreatív megoldásra vágysz? Örülnél, ha kapnál hozzá némi segítséget? Akkor nézd meg, mit tartalmaz az Éva magazin DIY adventi koszorú boxa!

15 dolog, amit nem tudtál az épp 70 éves Károly hercegről

November 14-én ünnepli 70. születésnapját Károly herceg. Élete eddigi 70 évéből 67-et a brit trón elsőszámú várományosaként töltött el, de biztosak vagyunk benne, hogy nem ez élete legnagyobb traumája. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes tudnivalót a brit királyi udvar egyik legviharosabb életű személyiségéről.

Napi horoszkóp november 13.: a Szüzek megvalósíthatják a terveiket, a Vízöntők kikapcsolódhatnak végre

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

Varázslatos dallamok – Sétálj végig te is egy hangszer belsejében!

Azt mondják a szépség belülről fakad – és a zene esetében ez szó szerint így is van, mert a hangszer belsejéből érkeznek a dallamok.

Kövess minket

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem