Szülő 1, szülő 2 helyett maradnék inkább anya

szülő,anya,apa,Franciaország,megszólítás,diszkrimináció
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A francia parlament úgy döntött, hogy az állami iskolákban ezentúl nem apának és anyának, hanem szülő 1-nek és szülő 2-nek nevezik majd a szülőket. Mindezt a meleg szülők miatt teszik.

A franciák nagyon odafigyelnek a korrekt titulusokra, éppen ezért néhány éve ajánlást tettek arra, hogy a kisasszony azaz Mademosielle helyett inkább a Madame szót használják hivatalos helyeken, ugyanis a kisasszony diszkriminatív. A férfiak megnevezése Monsieur volt mindig is, függetlenül kortól és családi állapottól, ezért legyen ez ugyanígy a nőknél is. Valami ilyesmi történik most a szülőknél is.

Politikailag korrekt vagy a valóságtól elrugaszkodott?

A legelején szeretném tisztázni, hogy az ötlet jó, de még némi csiszolás nem ártana. Szerény meglátásom szerint ugyanis a szülők általános megnevezés is tökéletes, nemcsak meleg, de heteró pároknál is. Az, hogy a gyerekünk hogyan szólít minket otthon, csak nevelés kérdése. Azt fogja mondani, amire szoktattuk, no para. Aztán az is eszembe jutott, hogy esetleg nálunk is becsípődik ez a megjelölés, és azon kezdtem gondolkozni, vajon én az egyes számú szülő lennék, mint nő, vagy a kettes számú, mert mégiscsak apa a férfi, a családfenntartó. És az is felmerült bennem, hogy az anyja neve rubrikát az összes hivatalos iratban akkor vajon most le kéne-e cserélni szülő egy, esetleg szülő kettő rubrikára.

Gondviselő

A magyarban egyébként a nemtelen gondviselőt is számtalanszor alkalmazzák, ami szerintem egyáltalán nem jelenti ugyanazt, mint a szülő, hiszen a gondviselő lehet idegen is, míg a szülő általában vérrokont jelent. Franciaországban sem volt egyöntetű az emberek véleménye az új elnevezésekről, de az ország legnagyobb szülői érdekképviselete üdvözölte a döntést.

apa,anya,szülő,franciaország,diszkimináció,egyenlőség
forrás: unsplash
Sokak szernt vitatható az új elnevezés, mások örülnek, hogy megszűt a diszkrimináció.

Maradnék inkább anya

Már az is családonként különböző, hogy anyának, anyunak vagy mamának illetve maminak szólítják-e a gyerekek az anyukát. Ugyanígy számtalan formája van az apa megnevezésnek is, vannak családi, egyedi formulák is szép számmal. Ja, és kihagytam az édesanya megszólítást is, amelyet nagyon ritkán hallani, pedig egy nagyon szép kifejezés. Én a magam részéről a továbbiakban is örülnék annak, ha anyának hívnának, nemcsak a gyerekeim, de a hivatalos papírok is. Ha pedig ragaszkodunk a nemtelen változathoz, akkor simán leszek szülő. Ha lehet, akkor számozás nélkül. Köszi!

Szóval nem arról van szó, hogy innentől kezdve nem szabad apának és anyának szólítani a francia felmenőket. A szülő 1, szülő 2. az adminisztrációban jelentkezik majd. Semmiképpen nem tartom felháborítónak az intézkedést, inkább csak furcsállom a számokat. Te mit gondolsz erről?

Megváltoztatnád az anya és apa elnevezést szülő 1 és szülő 2-re?
Igen, mert így sokkal korrektebb.
Soha.
Megosztom az eredményt
Olvasd el ezt is!

Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
Töltsd le, nyomtasd ki: 8 üzenet a gyereked uzsonnás dobozába
Tovább olvasok
5 dolog, amit nem tudtál az omega-3 zsírsavakról

Ha egészségesen szeretnénk élni és meg akarjuk előzni a kardiovaszkuláris megbetegedéseket, fontos, hogy fogyasszuk. Ez mindenkiben rögzült az elmúlt években, de mit lehet még tudni az omega-3 zsírsavakról?

Most aztán tesztelheted, mit tudsz Kossuth Lajosról

Éppen 125 éve, 1894. március 20-án hunyt el Kossuth Lajos. Emlékszel még, mit tanultál róla az iskolában?

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem