Petesejt és hidegzuhany, avagy a húsvéti locsolásról és egyéb hagyományokról

Petesejt és hidegzuhany, avagy a húsvéti locsolásról és egyéb hagyományokról
Forrás: éva magazin / europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Zöld erdőben jártam / Kék ibolyát láttam / El akart hervadni / Szabad-e locsolni?”

Bár nem a költészet csúcsa ez a versike, mégis elszavalom minden évben családom nőtagjainak. Előtte hosszan készítem fel magama produkcióra, főleg lelkileg. Aztán egyik lábamról a másikra állok és elhadarom, minél hamarabb essek túl rajta. Merthogy valahol azt gondolom, hogy ciki ez. Miközben azt is gondolom, hogy a locsolóverset cikinek gondolni: még cikibb.

Olvasd el ezt is!

Kell ezt erőltetni?
Meg azt is gondolom közben, hogy nincs ez jól sehogy se. Mert ezen nem kellene rugózni olyan sokat: elmondani, locsolni, azt’ jól van. Mi lehet a baj? Bárgyú a vers? Bugyuta? Vagy az, hogy felnőttünk, miközben a vers gyerekkorunk óta velünk van, és semmit sem változott? Egyre inkább azt hiszem, jól van ez így, sőt. Persze amíg az ember küzd ellene lelkileg, hogy húsvét hétfőn locsolóverset kelljen mondania, kitalál mindenféle menekülőútvonalakat. A „Zöld erdőben jártam...” helyett van egy csomó verzió: vagány locsolóvers, vicces locsolóvers, bunkó locsolóvers: ki-ki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló verziót... Amelyekkel egyébként éppen az a baj, hogy annyira erőltetett és jófejkedő mindegyik, hogy az ember még mélyebbre süllyedne legszívesebben. Aztán: mit fogadjunk el a locsolóversért? Pénzt? Nagyon rossz, ételfestékkel színezett konyakokat? Csokitojást? Igazi tojást?

Jakuzzi és fapados
A húsvét, mint minden ilyesmi, szépen kezd kimenni a divatból. Vidéken, amerrefelé ilyenkor jövök-megyek, bezárultak a kapuk és az ajtók, nem lehet csak úgy beesni locsolkodni. Vannak, akik ilyenkor kihasználják a háromnapos ünnepet, és elhúznak a wellnessbe. Akiknek semmi kedvük a locsolkodáshoz, fogják magukat, és szalonnát sütni meg bográcsozni mennek valami erdőbe. Néhány éve, amikor egy női magazinnak készítettem interjút egy tévés személyiséggel, ő is azt mondta, hogy a húsvéti készülődés annyiban merül ki náluk, hogy fogják magukat és elrepülnek fapadossal egy másik országba. Ültünk a szöveg felett a szerkesztővel, aki azt szerette volna olvasni, hogy házi kalácsot sütögetnek és a kertben fűágyat csinálnak a nyuszinak, hogy az oda tojja az édesipar legújabb termékeit. És én is éreztem, hogy ez tényleg elég karcsú így.

Buli és körforgás
Amikor húsz éve kertes házból beköltöztem a VII. kerületbe, az elég jó volt, mert néhány lépésnyire állt a lakástól a bulinegyed kezdeménye, és fél óra alatt eljutottam nagyjából oda, ahová csak akartam. De valami nagyon hiányzott. El kellett telnie egy kis időnek, hogy rájöjjek, mi az. A Dob utcában minden nap egyforma volt. Kiléptem a járdára, ügyesen kikerülgettem a kutyaszart, felszálltam a villamosra, és odaértem valahová. Aztán este haza. Ellenben amíg vidéken történt mindez, és ki kellett caplatnom a buszmegállóig, addig vagy metsző, jeges szélben és hóviharban mehettem kifelé, vagy balzsamos tavaszi reggelen, vagy brutális nyári hőhullám idején már reggel forróságban, vagy lehullott levelekben gázolva. A bejárati ajtónk előtt tulipánok és nárciszok nőttek ki a földből tél végén, majd kezdtek virágozni és tűntek el májusban. A szőlő rügyei megduzzadtak és levelet hajtottak, ahol meg apám megmetszette a venyigéket, édes vízcseppek jelentek meg és csöpögtek a földre. A macska télen kétszer akkorának tűnt, mint nyáron, mert nem jöhetett be a lakásba, így kénytelen volt bundát növeszteni. Nem onnan tudtam, hogy milyen évszakban járunk, hogy éppen kabátot vagy pólót kell-e húzni, hanem szembesültem azzal, merre jár éppen a természet. (És amikor később, a Körútra egy este leesett húsz centi hó, nem tudtunk betelni vele: jöttünk-mentünk, ropogott a lábunk alatt, és ettől mérhetetlenül fel voltunk dobva.)

Jön a fény
Ha az idő nyúlik, mint egy szürke, jól megcsócsált rágógumi, az emberrel csak úgy megtörténnek a dolgok. Mennek a hetek, a hónapok, és nem húzzuk ki a fejünket az egyhangúságból. Jól temperált levegőjű irodák, liftzenét játszó plázák, lidérces neonfényben fürdőző mélygarázsok – sehol semmi, ami megtörje a napok folyását. Nem így volt ez annak idején, amikor eleink szántottak-vetettek (vagy különböző buszmegállókba mentek ki a kertes házakból). Ha az ember valamilyen szinten együtt létezik a természettel, a zsigereiben érzi a ciklikusságát. Tudja, melyik az a nap, amikor megtörik a tél szorítása, és melyik az, amelyiken tényleg búcsúzik a nyár.

Az ünnepek nagyjából erről szóltak. A téli nap-éj egyenlőséget annak idején a pogányok azért ünnepelték, mert a sötétség nem terjedt tovább, és december 21-étől kezdve egyre hosszabbak lettek a nappalok. Elmúlt a rossz, győzött a jó, érkezik egy új remény. Húsvét a tavasz közeledtét, az új élet sarjadását ünnepli. A zsidó húsvét, a pészach eleinte a betakarítás ünnepe volt – ilyenkor ott már arattak az emberek –, majd az egyiptomi kivonulásra emlékeztetett.
A keresztény vallás pedig Jézus feltámadását ünnepli a tavaszi napfordulót követő telihold utáni első vasárnapon.
A népszokások viszont szinte egytől egyig a termékenységhez kötődnek – erről pedig a germán Ostara (a húsvét angolul Easter, németül Ostern) istennő tehet. A nyúl talán a szaporasága miatt jöhetett a képbe. A hímes tojásokat pedig már az avarok sírjaiban is megtalálták a régészek.
A húsvéti locsolkodás szintén a termékenységvarázslattal és a megtisztulással kapcsolható össze.

Jó alkalmak
Vidám dolog tehát a húsvét. Tele van termékenységgel, megújhodással, a tavasz ünneplésével. Optimizmussal, remek kajákkal, és jó alkalommal arra, hogy meglátogassuk a rokonokat-ismerősöket. A nőket a férfiak megöntözhetik, cserébe pedig kaphatnak egy pirosra festett petesejtet – a hímes tojást, ugye. Ha ez nem szexi, akkor mi? Sokszor nyavalygunk, hogy minek a halloween meg a Valentin-nap, ezek az Amerikából átvett ünnepek, pedig mindegyik remek alkalom arra, hogy egymással foglalkozzunk, szórakozzunk, megálljunk, kikapcsoljunk és együnk-igyunk. (Akár kicsit mélázhatunk is az értelmükön, meg az idő folyásán.) Közben meg itt vannak az „igazi”, a „saját” ünnepeink, amiket nem tartunk meg rendesen. Pedig nem véletlenül találták ki ezeket. Hosszú távon megkönnyítik a dolgunkat.

Éva magazin archív

Te képes lennél rá? 8 sztár, aki minden nap ugyanazt eszi

Mert egészségesen élnek. Vagy épp ellenkezőleg.

Ezért ne egyél bele a nyers süteménytésztába

A tésztakóstolgatás a sütési folyamat természetes része, nem igaz? Na, csak óvatosan…

10 szemtelenül nyomós érv, hogy ne mozdulj ki a hétvégén

Nem kell folyton a hétvégén is rohangálni, mint pók a falon. Arra ott van az egész hét. Most pihenj!

Mi visz rá egy 18 éves csajt, hogy újra és újra összeöltözzön az édesanyjával? Még akkor is, ha az illető anyuka Reese Witherspoon

Mi tiniként aligha megyünk bele, még ha ilyen stílusos anyukánk is lett volna, mint Reese, akkor sem. És ti?

Segítség! A barátnőm szinte eggyé vált a gyerekével!

Ha én lennék az ő helyében és ezt olvasnám, engem ez erősen elgondolkodtatna...

Napi horoszkóp november 24.: a Rákok a legváratlanabb helyzetekre is fel vannak készülve, az Oroszlánok lenyűgözik a környezetüket

A hét utolsó munkanapján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Emberkísérlet: mire elég heti 3x30 perc mozgás?

Megéri-e heti 3 alkalommal 30 percet mozogni? Kolleganőnk kipróbálta.

Elképesztően vicces tweetek a gyereknevelésről – 2017-es kiadás

„Egy hosszú, nehéz, gyerekkel töltött nap végén jóleső érzés tudni, hogy egy hosszú, nehéz, gyerekkel töltött éjszaka áll előtted.”

Karácsony az oviban: mi van, ha egy kisgyerek nem ünnepel?

A ti ovitokban mindenki karácsonyozik?

"Mi lenne, ha mostantól nem ajándékoznánk?" – majd a szobában hirtelen megfagyott a hangulat

Szinte biztos, hogy olvasónkon, Tündén kívül mások is kerültek már hasonló helyzetbe...

Fogadalom: ezen a télen NEM leszek beteg! – 8 óvintézkedés, hogy sikerüljön

Kell a fenének a napokig tartó orrfolyás! Idén harcolunk.

Napi horoszkóp november 23.: az Ikrek pontot tehetnek egy lezáratlan ügy végére, a Rákok a tökéletességre törekszenek

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

5 dolog, amit a második gyereknél már sokkal lazábban kezelsz

Legalábbis annyira, hogy nem mész azonnal a falnak. Hihi!

Forralt bor-teszt: megkerestük a Vörösmarty tér legjobbját, hogy neked már ne kelljen

Sokan szeretik a téli időszak egyik tradicionális italát, a forralt bort, ami nélkül már-már elképzelhetetlenek az adventi vásárok. Mivel sok helyen kapható és az ára is igen borsos, mi most felkutattuk, hol érdemes kortyolni belőle, hogy az idei felhozatal ne okozzon csalódást.

Meghan Markle heteken belül beköltözik a Kensington-palotába és állítólag már el is jegyezték egymást Harry herceggel

Bennfentes források szerint nem az a kérdés, hogy Meghan és Harry összeköltöznek-e, hanem hogy mikor.

13 mondat, amit a diétázók többet nem akarnak hallani

„Egyél brownie-t, direkt neked sütöttem!”

Egy áruházlánc heti egy „csendes órát” vezetett be az autista vásárlók kedvéért

Ebből a világ minden nyilvános helyiségében rendszert kellene csinálni, biztosak vagyunk benne, hogy nem csak az autizmussal élőknek lenne szükségük rá!

Kövess minket

Előfizetés