Magyarország 3. a munkacélú kizsákmányolással érintettek közül

Borítókép: Magyarország 3. a munkacélú kizsákmányolással érintettek közül
Azaz rengeteg embert visznek (csalnak kelepcébe) közülünk. És nem úgy, ahogy gondolnád! Ne lepődj meg, ha mostanában két elég depresszív kisfilmmel találkozol a szexuális- vagy a munkacélú kizsákmányolással kapcsolatban. Oka, hogy végre egy szerteágazó kampány indult a szexuális és munkacélú kizsákmányolás visszaszorítására, mely reméljük eljut azokhoz akik érintettek lehetnek, vagy akik segíteni tudnak az érintetteknek.

Borzalmas számok

Az Europol adatai alapján Magyarország az emberkereskedelem áldozatainak és elkövetőinek számát tekintve is a három legérintettebb európai ország között van.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kutatásai alapján évente 5 000-20 000 főt érint a kényszerprostitúció és kétszer ennyi áldozatot követel a munkacélú kizsákmányolás. A jelenség visszaszorításának céljából a szervezet és az ORFK Ne hagyd! címmel indította el edukációs és prevenciós kampányát.

Az online tudatosságot felmérő reprezentatív kutatás eredményei szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka gondolja úgy, hogy kizárólag erőszakos bűncselekmény, emberrablás útján válhat valaki emberkereskedelem áldozatává. Így nem meglepő sajnos, hogy a válaszadók 40 százaléka fenntartás nélkül jelentkezne olyan álláshirdetésre, amelyből nem derül ki a hirdető cég neve, illetve nem keltene bennük aggodalmat egy olyan hirdetés, amelyben külföldi munkavállaláshoz nem szükséges az idegen nyelv ismerete.

Megdöbbentő szavak

Fontos tudatosítani, hogy az emberkereskedelem különböző formái bárkit érinthetnek, mivel az általános tévhitekkel ellentétben az esetek többségében a kizsákmányolás nem elrablással, hanem önkéntes beleegyezéssel történik.

– mondta el a Ne hagyd! kampány sajtótájékoztatóján Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet budapesti irodavezetője.

Tapasztalataink szerint mind a prostitúció, mind a kényszermunka áldozatainak többsége egy kecsegtető ajánlat – magas fizetéssel járó külföldi munkalehetőség, irreálisan tökéletes párkapcsolat – reményében bízza magát és teljes vagyonát, iratait a látszólag segítséget nyújtó emberkereskedőre. A potenciális áldozatok mellett kiemelten fontos a közvetlen környezetük, vagyis a tanúk figyelmének felhívása a jelenségre.
Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet budapesti irodavezetője

A nehagyd.hu honlap részletes információkat kínál a megelőzés és a segítségkérés, valamint a segítségnyújtás lehetőségeiről.

Az alábbiakban pedig megtekinthető a kampányhoz kapcsolódó két kisfilm: