A műanyagmentes július után itt a szívószálmentes augusztus

szívószálmentes augusztus,fenntarthatóság,műanyag,környezetvédelem Forrás: Getty Images
Az idei a második augusztus, amikor a vendéglátóhelyek és a vendégek egyaránt elkötelezhetik magukat a szívószál nélküli italfogyasztás ügye mellett.

Szívószálmentes augusztust hirdetett – 2017 után újra – a Felelős Gasztrohős Alapítvány és a Night Mayor BUD Egyesület; ennek köszönhetően összesen több mint 60 helyen nem lesz kapható szívószál egy hónapon át, többek közt a Szimpla Kert, a Grund, a Budapest Park és a Jamie’s Italian is. [Itt a teljes lista.]

Egy koncert vagy fesztivál végén nem csak hogy nem túl szívderítő látvány az eldobált műanyag poharak és szívószálak közt szlalomozni, de ha ezek a tárgyak újrahasznosítás helyett a kommunális hulladékgyűjtőben kötnek ki, akkor a sok egyszer használatos műanyag a szeméttelepeken, a folyókba és tengerekbe kerülve fogja szennyezni a környezetet még évszázadokon át. A szívószál egyike a leggyakrabban felbukkanó műanyag hulladékfajtáknak a természetes vizekben és vízpartokon, miközben valójában nincs is igazából szükségünk erre az alkalmatosságra, és ha mégis szívószálhoz szottyanna kedvünk, jobb lenne újrahasználható vagy lebomló fajtát választanunk. De sokszor nincs is választásunk, amikor például egy pohár szódát is szívószállal hoznak ki az étteremben. Mostantól azonban egy hónapon át nem kell magyarázkodnunk a pincéreknek és a pultosoknak a kampányban részt vevő helyeken.

szívószálmentes augusztus,szívószál,műanyag,fenntarthatóság
Forrás: Felelős Gasztrohős

Sőt, a belvárosi éjszakai élet élhetőbbé tételére alakult Night Mayor Budapest Egyesület ennél is tovább megy: ők azt tervezik, hogy nem vagy csak részben térnek vissza a szívószálhasználatra ősztől:

Akkora a lelkesedés, hogy a nyár innentől “örökké tart” a pesti éjszakában és augusztustól a vendégek vagy egyáltalán nem kapnak szívószálat az italukba vagy kérésre PLA (iparilag komposztálható) szívószálat kaphatnak. Ezzel a lépéssel számításaink szerint havonta közel 160 000 szívószálat vonunk ki a pesti szemetesekből
olvasható a sajtóközleményükben.

Itt jelezheted a Facebookon, hogy részt veszel a Szívószálmentes Augusztus, sőt, vasárnap egy közös szívószálmentes koccintással ünneplik ezt a környezettudatos hónapot.

Nézd meg ezt a galériát is, hogy még környezettudatosabb legyél: