Szilárd sampon: hajmosás felesleges műanyaghulladékok nélkül

sampon,haj,szilárdsampon Forrás: unsplash
Hallottál már valaha a szilárd samponról? Szívesen kipróbálnád te is? Tudod, hogyan kell használni, és hogy milyen előnyei vannak? Leteszteltem, és most elmesélem, milyenek voltak a tapasztalataim.

Mióta jobban odafigyelek az ökológiai lábnyomomra, illetve arra, hogy etikus körülmények között gyártott termékeket vásároljak, különös figyelmet fordítok arra is, hogy a kozmetikai szereim is természetesek legyenek, lehetőség szerint hazaiak, hogy ne ártsanak se nekem, sem a talajnak, sem a vizeinknek, többnyire ne műanyagcsomagolásúak legyenek és hogy ne tartalmazzanak pálmaolajat. Vagyis rengeteg kritériumnak meg kell felelnie annak a terméknek, ami a kosaramba kerül. Szerintem ez nem elvakultság, hanem puszta törekvés egy jobb és egészségesebb környezetért, illetve jövőért. Ha ráadásul ezek termékek tökéletesen be is válnak, akkor mindenki nyer, nem igaz?

Mivel én folyamatosan térek át egy tudatosabb életmódra, lassanként, lépésről lépésre haladok. A tusfürdőkről már lemondtam és csomagolásmentes szappanra cseréltem őket, amelyekkel tökéletesen meg vagyok elégedve. Most pedig elérkezett az idő, hogy az eddig általam használt samponok helyére is találjak valami csomagolás- és pálmaolajmentes alternatívát: a szilárd sampont.

szilárd sampon vs. hagyományos sampon

Míg a drogériákban kapható samponok nagy része olyan anyagokat (szilikon és egyéb felületaktív anyagokat) tartalmaznak, amelyektől láthatóan ugyan egészségesnek és selymesnek tűnik a hajunk, addig valójában károsítják azt. Minél tovább használod őket, egyre inkább elkezdik szárítani a hajszálaidat, aminek következtében azok töredezni kezdenek, ezért balzsamokat és egyéb regenerálókat kell használni utánuk, így belekerülünk a 22-es csapdájába.

Ezzel ellentétben a szilárd samponok és samponszappanok vegyszermentesek, nem tartalmaznak szilikont, szintetikus színezékeket, ólmot, alkoholt és még számtalan mesterséges adalékanyagot. Vagyis kíméletesen tisztítják a fejbőrt és a hajat, nem szárítják és töredezik azt.

  • Nem kell utánuk balzsamot vagy pakolást használni, hiszen azok nélkül is fényes, egészséges és jól kezelhető lesz a haj.
  • Jóval kevesebbet kell belőlük használni.
  • Rendkívül jól habzanak.
  • Nem termelsz velük hulladékot. (Vagy csak minimálisat.)
  • Nem szennyezed velük a környezetet.
  • Minden hajtípusra és hajhosszra használhatók.

Azonban tény, hogy vannak rossz tulajdonságaik is: például, hogy macerásabb általuk a hajmosás, némi előkészületet is igényelnek, és nem biztos, hogy számodra is beválnak elsőre, így kísérletezést is igényel az átállás, illetve a hajadnak és a fejbőrödnek is kis időbe telik, míg teljesen eltűnik a hajadról a korábbi szilikonbevonat (ehhez 5-6 hajmosásra biztosan szükség lesz). Ennek tudatában gondoltam, mégiscsak teszek vele egy próbát!

sampon,haj,szilárdsampon
Forrás: pinterest/unsplash
A kép csak illusztráció

Habár az imént felsorolt tudnivalók szellemében valóban körülményesnek tűnik a használata, cseppet sem az, csak tudni kell, hogy mit hogyan csinálj, aztán megy majd minden, mint a karikacsapás.

Én egy hazai gyártású terméket szereztem be az újonnan nyílt Ne pazarolj - zero waste shopból 1 600 forintért. A Manu szilárd sampon, amit leteszteltem, pálmaolajmentes, isteni az illata és más szilárd samponnal ás samponszappannal szemben – tapasztalatom szerint – nem igényel savas öblítést.

Savas öblítés? Az meg mi?

Mivel ezek a samponok lúgos kémhatásúak, hajlamosak bevonni a hajat egy kissé ragacsos mázzal, ami egy savas öblítéssel, citromos vagy enyhén ecetes, esetleg almaecetes vízzel teljesen megszüntethető.

A terv az volt, hogy teszek egy próbát egy sima hajmosással, majd megnézem, mi történik, ha öblítéssel együtt abszolválom a feladatot, de erre semmi szükség nem volt, tökéletesen működött anélkül is. A hajam valóban fényes, könnyen kezelhető és selymes volt már az első hajmosás után is. Így én csak ajánlani tudom, hogy tegyél vele egy próbát, mert tényleg megéri. Ráadásul egy kisebb tömbszappan nagyon gazdaságos is, hiszen nagyon hosszú ideig kitart, és nem kerül többe, mint egy drágább márkás sampon. És mint mondtam, sokkal kevesebbet is kell belőle használni.

Használata

Vizezd be a hajad, majd kezdd el bedörzsölni a tincseidbe és a fejbőrödbe a szappant. Ha neked egyszerűbb, a kezedbe is dörzsölheted, majd az így keletkezett habot belemasszírozhatod a hajadba. Ha igényed van rá, ismételd meg kétszer ezt a műveletet; én nem szoktam, csak egyszerűen leöblítem a hajamat meleg vízzel.

Azt jó, ha tudod, hogy ez a szappan hajmosás közben egy – a már említett – ragacsos bevonatot képez majd a hajadon és a kezeden is. Kicsit olyan, mintha viaszos kézzel akarnál hajat mosni. Tudom furán hangzik, de hidd el, miután vízzel leöblítetted, majd megszárítottad a hajad, ebből semmi nem lesz érezhető. Legalábbis én így tapasztaltam. De való igaz, hogy mindenkinek máshogy reagál a bőre és haja erre a szappanra, így ha neked mások lennének majd a tapasztalataid, érdemes lehet kipróbálnod a savas öblítést.

Habár nem használom régóta, összességében nagyon meg vagyok elégedve a szilárd samponnal. A hajamat nem nehezíti el, és nem is zsírosodik hamarabb, tökéletesen egészséges és könnyen kezelhető, mióta használom. (Még úgy is, hogy nem nem kezelem hajmosás után semmilyen regenerálóval a hajamat - igaz ilyesmit egyébként sem használok már évek óta. Az átállás pedig végül egyáltalán nem tűnt macerának sem nekem, sem pedig a hajamnak.

Ha még nem találtad meg az igazit, érdemes lehet tenned vele egy próbát, akár többféle tömbsamponnal is, hiszen ahogyan a hagyományos samponoknál, úgy ennél sem biztos, hogy elsőre beválik a választott márka.