Szervnyomtatás: coming soon

szervnyomtatás,3d nyomtatás,tudomány
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

O

Orvosok derűlátó jóslatai szerint 10–20 év múlva a legtöbb ma még gyógyíthatatlan betegség kezelhető lesz, és ebben a 3D szervnyomtatás is szerepet játszik. Részlet a decemberi Éva magazinban megjelent összeállításból.

Napjainkban, amikor Elon Musk olyan hyperloop csövekben képzeli el a közlekedés jövőjét, ahol mágneses erőtől hajtva szuper sebességgel haladhatunk, és egyre többet hallunk okosházakról vagy robotfejlesztésekről, jogosan merül fel bennünk a kérdés: hol tart mindeközben a modern nyugati gyógyászat? Mikor lesz végre az egészség is programozható, mikor kaphatunk személyre szabottan orvosságot és mikor fogják végre gyógyítani a rák összes fajtáját?

Az orvostudománynak, úgy tűnik, nagyobb gondja is van annál, mint hogy a legfrissebb újításokat, technológiai áttöréseket eljuttassa hozzánk, legtöbbször évek telnek el, mire kísérletek ezrei után egy eredményt végül a széles közönséggel is megismertetnek. Így volt ez az úgynevezett bionyomtatóval is, amely tinta helyett sejteket használ 3D-s formák létrehozására. Sokan bulvárhírnek gondolták, pedig igaz: 3D-nyomtatóval hamarosan akár emberi szerveket is lehet készíteni.

Út a 3D-ben kinyomtatott veséig

Dr. Atala intézetében több mint 20 éve dolgoznak rajta, hogy a sejt ne csak a testen belül, hanem a testen kívül is regenerálódni tudjon. Ez ugyanis alapfeltétele annak, hogy a betegből kivett sejtekből szöveteket, majd szerveket lehessen létrehozni, nyomtatni. Amióta a külső sejttenyésztés valóság lett, mindössze egy bélyegnél kisebb darab szövet elég ahhoz, hogy szívbillentyűt készítsenek belőle. Ezt az eljárást már embereken is alkalmazzák, számos artériát cseréltek például ki így. Egy lebomló mesterséges anyagból készült csövet bevonnak szövetdarabokkal, egy idő után ez az anyag felszívódik a szervezetben, de megmarad az addigra már megfelelő formát felvett szövet. Az így előállított szövetek, legyen szó porcról, csontról vagy artériáról, képesek a beteggel együtt nőni.

A bionyomtatás nem ér véget azzal, hogy a kívánt formát létrehozza a nyomtató, az igazi orvosi munka csak ezután kezdődik...


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
A jövő vagy inkább a jelen zenéje? 10 dolog, ami hamarosan átalakítja az életünket

Éva magazin 2018. december

Tovább olvasok
Válás után a szülők költöznek hetente, nem a gyerek – ez a nesting módszer

Te mit szólnál, ha egyik héten itt, másik héten ott kéne laknod? Nem lenne túl komfortos, ugye? Akkor miért várnád el ezt egy válás után a gyerekedtől, aki az egészről nem tehet? Ebből indul ki a nesting módszer (ami magyarul kb. „fészekrakás” –t jelent). Nincs a másik szülőnél felejtett ruha, kabát vagy tankönyv, nem szakad ki a gyerek a biztonságot nyújtó környezetből.

Luxuslakosztályok, amik az emeletes ágyaik miatt kapósak

Az emeletes ágy tipikusan olyan dolog, amire gyerekként mindenki vágyik. Felnőttként viszont már kevésbé érezzük ezt a vonzalmat – hacsak nem kukkantunk be ezekbe a butikhotelekbe.

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem