Szervnyomtatás: coming soon

szervnyomtatás,3d nyomtatás,tudomány
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

O

Orvosok derűlátó jóslatai szerint 10–20 év múlva a legtöbb ma még gyógyíthatatlan betegség kezelhető lesz, és ebben a 3D szervnyomtatás is szerepet játszik. Részlet a decemberi Éva magazinban megjelent összeállításból.

Napjainkban, amikor Elon Musk olyan hyperloop csövekben képzeli el a közlekedés jövőjét, ahol mágneses erőtől hajtva szuper sebességgel haladhatunk, és egyre többet hallunk okosházakról vagy robotfejlesztésekről, jogosan merül fel bennünk a kérdés: hol tart mindeközben a modern nyugati gyógyászat? Mikor lesz végre az egészség is programozható, mikor kaphatunk személyre szabottan orvosságot és mikor fogják végre gyógyítani a rák összes fajtáját?

Az orvostudománynak, úgy tűnik, nagyobb gondja is van annál, mint hogy a legfrissebb újításokat, technológiai áttöréseket eljuttassa hozzánk, legtöbbször évek telnek el, mire kísérletek ezrei után egy eredményt végül a széles közönséggel is megismertetnek. Így volt ez az úgynevezett bionyomtatóval is, amely tinta helyett sejteket használ 3D-s formák létrehozására. Sokan bulvárhírnek gondolták, pedig igaz: 3D-nyomtatóval hamarosan akár emberi szerveket is lehet készíteni.

Út a 3D-ben kinyomtatott veséig

Dr. Atala intézetében több mint 20 éve dolgoznak rajta, hogy a sejt ne csak a testen belül, hanem a testen kívül is regenerálódni tudjon. Ez ugyanis alapfeltétele annak, hogy a betegből kivett sejtekből szöveteket, majd szerveket lehessen létrehozni, nyomtatni. Amióta a külső sejttenyésztés valóság lett, mindössze egy bélyegnél kisebb darab szövet elég ahhoz, hogy szívbillentyűt készítsenek belőle. Ezt az eljárást már embereken is alkalmazzák, számos artériát cseréltek például ki így. Egy lebomló mesterséges anyagból készült csövet bevonnak szövetdarabokkal, egy idő után ez az anyag felszívódik a szervezetben, de megmarad az addigra már megfelelő formát felvett szövet. Az így előállított szövetek, legyen szó porcról, csontról vagy artériáról, képesek a beteggel együtt nőni.

A bionyomtatás nem ér véget azzal, hogy a kívánt formát létrehozza a nyomtató, az igazi orvosi munka csak ezután kezdődik...

szervnyomtatás,decemberi éva,tudomány
Olvasd tovább a cikket az Éva magazin decemberi lapszámában, a 38. oldalon!

Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
A jövő vagy inkább a jelen zenéje? 10 dolog, ami hamarosan átalakítja az életünket

Éva magazin 2018. december

Tovább olvasok
Tudtátok, hogy létezik Igazából szerelem musical? Ráadásul Rumer Willis is játszik benne

Rumer Willis, aki, ha valaki nem tudná, Demi Moore és Bruce Willis legidősebb lánya, két szerepet is játszik a legendás romantikus film musicalsongokkal teletűzdelt adaptációjában.

10 nő, akire volt okunk felnézni 2018-ban

Az összeállításunkban olyan nők szerepelnek, akik 2018-ban emblematikus és hiteles módon tettek azért, hogy természetesebbé váljon mindenki szemében: a nők képesek erre. Nagy hatású beszédet mondani egy tüntetésen, eljátszani egy autonóm karaktert egy filmben, hivatalban levő kormányfőként gyereket szülni, felszólalni, ha bántják őket.

Kövess minket

ÉVA MAGAZIN 10 LAPSZÁM

Csak 3475 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem