Szervezzünk otthoni borkóstolót!

Borítókép: Szervezzünk otthoni borkóstolót! Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Elérkezett a tél, ezzel együtt pedig a „bekuckózós” időszak is. Nincs is ennél alkalmasabb időpont arra, hogy meghívjuk barátainkat, családtagjainkat egy borkóstolóra, méghozzá saját magunkhoz. Bár egy otthoni borkóstoló megszervezése igényel némi előkészületet, korántsem akkora ördöngösség, mint ahogy elsőre gondolnánk. Szükségünk lesz természetesen borokra, néhány fontos eszközre, és egy pici felkészülésre, de megéri, hiszen nincs is annál jobb, mint társasággal együtt kóstolni, tapasztalatokat, észrevételeket cserélni, és a végén „bezsebelni” az elismerő dicséreteket. Néhány tippel, tanáccsal segítünk a megszervezésben.

Hányféle bort kóstoljunk?

Ebben is, mint sok minden másban, legjobb az arany középút, vagyis a „se túl kevés, se túl sok” szabály betartása. Általánosságban öt-hatféle bor megkóstolása az ideális. Ekkora tételszám esetén több stílusú bort összeválogathatunk, és nem lesz olyan érzetünk, hogy valami hiányzott még a sorból, viszont nem esünk túlzásba sem.

Milyen borokat kóstoljunk?

A legjobb, ha egy szép ívű borsort építünk fel, amely változatos is. Így mindenképpen szerepeljen benne fehér-, rozé- és vörösbor is. Ezen belül pedig érdemes mind reduktív, mind pedig hordós érlelésű tételeket választani, de akár buborékos tételt is tehetünk a sorba, például egy gyöngyözőbort. A borok maradékcukor-tartalma alapján is válogathatunk, vagyis száraz, félszáraz, félédes és édes tételek is kerülhetnek a kiválasztottak közé, viszont nagyon fontos, hogy megfelelő sorrendben kóstoljuk a borsort.

ÉRDEKEL A FOLYTATÁS? KATTINTS IDE!