Szervezzünk otthoni borkóstolót!

Szervezzünk otthoni borkóstolót!
Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
E

Elérkezett a tél, ezzel együtt pedig a „bekuckózós” időszak is. Nincs is ennél alkalmasabb időpont arra, hogy meghívjuk barátainkat, családtagjainkat egy borkóstolóra, méghozzá saját magunkhoz. Bár egy otthoni borkóstoló megszervezése igényel némi előkészületet, korántsem akkora ördöngösség, mint ahogy elsőre gondolnánk. Szükségünk lesz természetesen borokra, néhány fontos eszközre, és egy pici felkészülésre, de megéri, hiszen nincs is annál jobb, mint társasággal együtt kóstolni, tapasztalatokat, észrevételeket cserélni, és a végén „bezsebelni” az elismerő dicséreteket. Néhány tippel, tanáccsal segítünk a megszervezésben.

Hányféle bort kóstoljunk?

Ebben is, mint sok minden másban, legjobb az arany középút, vagyis a „se túl kevés, se túl sok” szabály betartása. Általánosságban öt-hatféle bor megkóstolása az ideális. Ekkora tételszám esetén több stílusú bort összeválogathatunk, és nem lesz olyan érzetünk, hogy valami hiányzott még a sorból, viszont nem esünk túlzásba sem.

Milyen borokat kóstoljunk?

A legjobb, ha egy szép ívű borsort építünk fel, amely változatos is. Így mindenképpen szerepeljen benne fehér-, rozé- és vörösbor is. Ezen belül pedig érdemes mind reduktív, mind pedig hordós érlelésű tételeket választani, de akár buborékos tételt is tehetünk a sorba, például egy gyöngyözőbort. A borok maradékcukor-tartalma alapján is válogathatunk, vagyis száraz, félszáraz, félédes és édes tételek is kerülhetnek a kiválasztottak közé, viszont nagyon fontos, hogy megfelelő sorrendben kóstoljuk a borsort.

ÉRDEKEL A FOLYTATÁS? KATTINTS IDE!

Tovább olvasok
Napi horoszkóp május 26.: a Szüzek a környezetük bizalmát élvezik, a Skorpiókra új kihívás vár

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod, mit üzentek neked a csillagok!

Az evés tanulható (és akár fogyáshoz is vezethet), állítja Tóth Balázs pszichológus, a Nemdiéta megalkotója

Tóth Balázs egész életében az ember kapcsolatát kutatta az étellel. Most a Semmelweis Egyetem doktoranduszaként folytatja ugyanezt, de közben saját, hamarosan nyíló stúdiójában is alakítja a hozzá fordulók életmódját. A legtöbben persze fogyni szeretnének, de Balázs módszere komplexebb, mint a kalóriaszámlálás.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem